Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Besplatno vlakom kroz Slovačku

 
       

Nevjerojatne vijesti stižu iz Slovačke. Od 17. studenog oko 46% stanovništva će moći besplatno putovati vlakovima zahvaljujući posebnim subvencijama koje je omogućila vlada i kojima se nastoji maksimalno iskoristiti mogućnost prijevoza željeznicom i poticaj države za željeznice. Time je Slovačka pokazala kako je sasvim ozbiljno shvatila prijedloge koje je slala EU oko maksimalne popularizacije željeznice kao održivog oblika prijevoza, upravo ono na što je naša vlada prema svemu sudeći sasvim ostala gluha.

Odredba je dio 250 milijuna eura nacionalnog ekonomskog poticajnog paketa odobrenog od strane vladinog kabineta u lipnju, koji uključuje niz mjera za potporu željeznica kao temelja javnog prijevoza. Besplatno putovanje u drugom razredu osigurat će se za sve subvencionirane usluge koje vode u državnom vlasništvu putnika ZSSK, ali isto tako omogućiti će se subvencionirani prijevoz na relaciji Bratislava - Dunajská Streda - Komarno koje ima u koncesiji češki privatni operater RegioJet od ožujka 2012. godine. Koncesija omogućava besplatna putovanja za djecu ispod 15 godina starosti, zatim za redovne studente između 16 i 26 godina starosti te za osobe u mirovini iznad 62 godine starosti, što je samo u Slovačkoj oko 2 milijuna ljudi.Vlada je također odobrila istu mogućnost za studente i umirovljenike starije od 62 godine za sve građane država Europske Unije, što uključuje i Republiku Hrvatsku.

Ministarstvo prometa kaže kako očekuju da će taj potez "prije svega će poboljšati situaciju socijalno-ugroženih skupina građana, i pozitivno utjecati na njihov životni standard". Smatra se kako će troškovi ovih subvencija biti oko 13 milijuna eura godišnje, što će se financirati iz državnog proračuna, zajedno s povećanim popustima za redovite putnike koji se uvode od 1. siječnja 2015. Time se nastoji željeznicu učiniti temeljnim oblikom prijevoza u Slovačkoj.

Iako našim putnicima Slovačka nije najpopularnija destinacija, zahvaljujući ovoj odredbi omogućava se i našim studentima mlađima od 26 godina jeftinije putovati kroz tu srednjeuropsku zemlju. Osim posjete Bratislavi, jednoj od zanimljivijih Citybreak destinacija o kojoj smo i mi pisali, također se otvaraju nepregledne mogućnosti uživanja u Visokim i Niskim Tatrama, planinskim lancima u Slovačkoj u kojima se nalazi i nekoliko Nacionalnih parkova kao i jedno od najpopularnijih skijališta, Chopok (Jasna).Isto tako, uz malo kombiniranja može se ostvariti povoljno putovanje od Hrvatske do Poljske, Češke itd. kupnjom povratne karte do posljednje stanice u Mađarskoj, zatim preuzimanja besplatne karte u Slovačkoj a zatim kupnjom unutar državne karte za sljedeću zemlju. Procedura se čini problematična ali u praksi i nije toliko teška, a može osigurati značajne uštede.

Za smještaj na vašim putovanjima preporučujemo vam integriranu tražilicu smještaja:

autor: Peter Polić
slike: railpictures.net

objavljeno: 2014-11-18Aktualno:

Riga iz Zagreba za 23 eura povratno

Rim iz Zagreba za 20 eura povratno

Tajland iz Milana za 329 eura povratno

Oslo iz Zagreba za 10 eura povratno

Meksiko iz Budimpešte za 399 eura povratnoPovezano:

Mala Fatra

Bratislava

Izravno autobusom do Bratislave

Prag iz Hrvatske vlakom od 22 eura

Besplatno biciklom na vlak!

Rijeka uvodi prigradsku željeznicu

Najbolji advent u Hrvatskoj

Bohinjsko jezero

Vukovar

Bled

GackaPogledajte još:

Najbolji advent u Hrvatskoj


Bohinjsko jezero


Vukovar


Mala Fatra


Bled