Portal za samostalna putovanja i backpacking

Austrija uvodi 24-satne vinjete

Od sljedeće godine u Austriji će biti moguće kupiti 24-satnu vinjetu namijenjenu vozačima u tranzitu koji putuju austrijskim autocestama. Cestarinu, koja je u Austriji na snazi od 1997. godine, moraju platiti svi koji se žele brzo proći kroz zemlju i stići, primjerice, do Njemačke, Češke ili Slovačke. Do sada je za vožnju autocestama bilo potrebno kupiti vinjetu od najmanje 10 dana, čak i ako je putovanje trajalo samo nekoliko sati. Austrijska vlada posljednjih mjeseci radi na promjenama na tom području koje će rezultirati uvođenjem 24-satne vinjete.

Za korištenje autocestama i brzim cestama sva vozila do 3,5 tone ukupne mase vozila (npr. motocikli, osobni automobili) moraju imati vinjetu u Austriji. Vozači mogu birati između vinjetne naljepnice ili digitalne vinjete. Za razliku od vinjetne naljepnice, digitalna vinjeta se ne registrira na vozilo, već na broj registarske pločice.

Booking.com

Ovim se korakom provodi Direktiva EU-a o infrastrukturnim troškovima, koja propisuje da se dnevne cijene također moraju ponuditi tamo gdje cestarine variraju. Cijena jednodnevne vinjete vjerojatno će iznositi 8,60 eura, dok će u slučaju dvije vinjete s dužim rokom valjanosti cijene malo porasti:

- 10-dnevna vinjeta: 11,50 EUR (ranije: 9,90 EUR),
- 2-mjesečna vinjeta: 28,90 EUR (ranije: 29,00 EUR),
- godišnja vinjeta (vrijedi od 1. prosinca prethodne godine do 31. siječnja sljedeće godine): 96,40 eura (bez promjena),
- godišnja vinjeta za vozila na dva kotača: 38,50 eura.

Cijene pojedinačnih vinjeta ovise o godišnjoj vinjeti. Prema austrijskim propisima, cijena za 2-mjesečni najam trebala bi iznositi 30%. godišnja stopa, 10-dnevna vinjeta 12%, a 1-dnevna 9%. Nove cijene dvomjesečnih i desetodnevnih vinjeta u kategoriji motornih dvokotača još nisu poznate. Kupnja vinjete za austrijske autoceste je obavezna. Svatko tko bude uhvaćen u neispunjenju ove obveze bit će novčano kažnjen. Trenutno su kazne 120 eura za osobna vozila i 65 eura za motocikle. Tko ne plati u zadanom roku, prijeti još veća kazna - od 300 do 3000 eura.Booking.com

autor: Peter Polić

objavljeno: 2023-09-26Pratite nas:Aktualno:

Krf iz Zagreba za 30 eura povratno

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratno

Sofija iz Zagreba za 27 eura povratno

Marseille iz Zadra za 28 eura povratno

Sardinija iz Trsta od 30 eura povratnoPovezano:

Graz

Zima u Salzburgu

Klagenfurt

Advent u Salzburgu u zvukovima Hrvatske

Nova linija Zagreb - Beč

Jeftinije skijanje uz OBB

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratno

Malta iz Zagreba za 32 eura povratno

Oslo iz Zagreba za 30 eura povratno

Risnjak

Dresden

Krakov

Najbolje u 2024. prema Lonely planet

GozoPogledajte još:

Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet


Gozo