Portal za samostalna putovanja i backpacking

Amsterdam ograničava razuzdane turiste

Dok "prekomjerni turizam" prijeti da će preplaviti grad, nizozemska prijestolnica Amsterdam aktivno djeluje kroz ono što gradski dužnosnici nazivaju "kampanjom obeshrabrivanja" kojom se nastoji smanjiti broj turista koji dolaze u Amsterdam iz razloga za koje domaćini radije ne bi da dolaze. Prije tri tjedna Amsterdam je najavio da će ljudima zabraniti pušenje marihuane na ulicama u Crvenoj četvrti.

Novi propisi, koji će stupiti na snagu sredinom svibnja, uvedeni su kao odgovor na pritužbe stanovnika o turistima koji preplavljuju okrug u kasnim satima i sudjeluju u nedruštvenom ponašanju. "Stanovnici starog grada mnogo pate od masovnog turizma i zlouporabe alkohola i droga na ulicama", stoji u priopćenju vijeća. "Turisti također mogu privući ulične dilere koji zauzvrat uzrokuju kriminal i nesigurnost."

Iz Hrvatske do Amsterdama se može doći izravnim letovima iz Dubrovnika, Splita i Zagreba. Cijene letova provjerite OVDJE

Pročitajte i naš vodič kroz Amsterdam

Još nije jasno hoće li se propisi proširiti na zabranu pušenja marihuane na terasama kafića u Crvenoj četvrti, iako je vijeće reklo da se to razmatra. Niz novih pravila, najavljenih u veljači, uključuje pravilo koje obvezuje tvrtke za prostituciju da se zatvaraju do 3 sata ujutro, a kafiće i restorane do 2 sata ujutro. Potez sređivanja područja u skladu je s novom turističkom kampanjom koju Amsterdam pokreće ove godine.

Cilj kampanje je potaknuti odgovorniji turizam uz aktivno odvraćanje od onoga što grad opisuje kao "turiste koji smetaju" posjeti. Drugim riječima, cilj je odvratiti one koji idu u Amsterdam isključivo zbog alkohola i korištenja opojnih sredstava.

Booking.com

Prema izjavi za javnost, cilj programa je "borba protiv neugodnih međunarodnih posjetitelja koji planiraju 'podivljati' u Amsterdamu."

Nove mjere za feestbeest ("životinje za zabavu" na nizozemskom) i pub crawl, momačke zabave, i tako dalje spriječit će razulareno ponašanje u prometnim unutarnjim područjima kao što su Rembrandtplein, Leidseplein i posebno Crvena četvrt. Daljnje mjere poput smanjenja broja Airbnb iznajmljivanja, hotela i riječnih krstarenja imaju za cilj smanjiti ukupni turizam, dovodeći godišnja noćenja s 18 milijuna na ispod 10 milijuna.

Amsterdam također pojačava mjere za obeshrabrivanje prodaje alkohola. Već sada ne možete kupiti alkohol nakon 16 sati između četvrtka i nedjelje a grad sada zahtijeva da se alkohol skriva od pogleda ili uklanja iz trgovina tijekom tih sati. "Cilj kampanje obeshrabrivanja je spriječiti posjetitelje koje ne želimo. Ako volimo grad, moramo odmah nešto poduzeti," kaže zamjenik gradonačelnika Sofyan Mbarki u najavi. "Posljednjih mjeseci razgovarao sam s mnogo različitih skupina: stanovnicima, poduzećima, stručnjacima i interesnim skupinama. Iz ovih je rasprava postalo jasno da je potrebna intervencija."

Amsterdam podržava zeleni i odgovorni turizam kao glavni smjer razvoja svojeg turizma. Jedan od najistaknutijih načina je obimna mreža biciklističkih staza i programa iznajmljivanja bicikala koja omogućavaju posjetiteljima da istražuju grad na dva kotača umjesto da se oslanjaju na automobile ili druge oblike prijevoza koji proizvode emisije. Grad se također snažno investirao u javni prijevoz, s obimnim sustavom autobusa, tramvaja i vlakova koji koriste obnovljive izvore energije.

Osim ovih ulaganja u infrastrukturu, Amsterdam potiče zeleni turizam kroz kampanje osvješćivanja javnosti i obrazovne programe. Primjerice, grad kampanjom "I amsterdam" promovira održiva putovanja tako što potiče posjetitelje da koriste javni prijevoz i usluge iznajmljivanja bicikala, kao i naglašavajući ekološki prihvatljive hotele i restorane. Štoviše, Amsterdam je proveo niz politika usmjerenih na smanjenje otpada i očuvanje resursa. Grad ima stroge propise o odlaganju otpada i recikliranju te potiče posjetitelje da smanje upotrebu plastike i drugih predmeta za jednokratnu upotrebu. Sve u svemu, p

Posvećenost Amsterdama zelenom turizmu odražava se u njegovim mnogim inicijativama i politikama usmjerenim na smanjenje emisija, očuvanje resursa i promicanje održivih praksi turizma.Booking.com

autor: Peter Polić

objavljeno: 2023-03-13Pratite nas:Aktualno:

Podgorica iz Zagreba od 35 eura povratno

London iz Osijeka za 40 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 40 eura povratno

Krf iz Zagreba za 52 eura povratno

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratnoPovezano:

Amsterdam

Eindhoven iz Zagreba za 36 eura povratno

Povećanje turističkih taksi u Amsterdamu

Amsterdam iz Splita za 56 eura povratno

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratno

Malta iz Zagreba za 32 eura povratno

Oslo iz Zagreba za 30 eura povratno

Dugi otok

Risnjak

Dresden

Krakov

Najbolje u 2024. prema Lonely planetPogledajte još:

Dugi otok


Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet