Portal za samostalna putovanja i backpacking

Aja Sofija mijenja pravila za posjetitelje

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Gornja galerija Aja Sofije u Istanbulu, poznata po svojim zadivljujućim mozaicima iz bizantskog doba, ponovno je otvorena za posjetitelje nakon što je bila zatvorena od 2020. godine. Međutim, ponovno otvaranje dolazi sa značajnim promjenama, uključujući stroge propise i naknadu za ulaz, kako navodi Lonely Planet.

Povijesno mjesto, koje je turski predsjednik Erdogan prije četiri godine ponovno pretvorio u džamiju, sada će naplaćivati 25 eura za ulaz stranim posjetiteljima. Osim toga, pristup većini dijelova prizemlja je ograničen stranim posjetiteljima. Ovo ograničenje označava značajan pomak u odnosu na prethodne aranžmane kada je katedrala iz 6. stoljeća služila i kao muzej i kao džamija, omogućavajući širi pristup različitim skupinama posjetitelja.

Pogledajte povoljne letove iz Zagreba do Istanbula

Kada je pretvorena ponovno u džamiju, ulaz je bio besplatan što je dovelo do toga da je broj posjetitelja doživio neviđeni porast. Vladini dužnosnici izvijestili su o nevjerojatnom porastu s 3,7 milijuna u 2019. na 13,6 milijuna u 2022. godini. Priljev novih posjetitelja doveo je do dugih redova, s vremenima čekanja u rasponu od jednog do dva sata, a prijavljeni su slučajevi vandalizma i štete zbog goleme količine posjetitelja.

Cihancan Sezgin, licencirani turistički vodič sa sjedištem u Istanbulu, komentirao je situaciju, rekavši: "Aja Sofija je drevna građevina i postajala je pretjerana gužva. Nova ulaznica, posebno za građane Turske je prilično skupa, ali za očuvanje povijesne baštine novi je sustav značajan napredak u usporedbi s proteklih nekoliko godina. Morat ćemo pričekati do ljetne sezone kako bismo procijenili kako će promjene utjecati na sezonu."

Počevši od 15. siječnja 2024. godine, Aja Sofija je implementirala sustav dvojnog ulaza. Ulaz koji se nalazi na Sultanahmetovom trgu sada je isključivo namijenjen turskim državljanima koji žele posjetiti bogomolju (ibadet alan) unutar nekadašnjeg narteksa i broda. Za pojedince drugih nacionalnosti postoji poseban ulaz označen kao "Područje za posjete", koji se nalazi na sjeveroistočnom uglu zgrade. Novootvorena blagajna nalazi se ispred Fontane Sultana Ahmeta III.

Svi posjetitelji u dobi od 8 i više godina sada moraju kupiti ulaznicu po cijeni od 25 eura (ili 850 TL). Posjetiteljice također moraju nositi maramu dok prolaze kroz privremeni ulaz i penju se kamenom rampom kako bi stigle do gornje galerije. Marame za glavu možete kupiti u blizini ulaza u prostor za bogoslužje po cijeni od 30 TL.

Ukoliko želite istražiti Aja Sofiju s vodičem,  potražite najbolje opcije za organizirano razgledavanje.

Nakon što završe krug gornje galerije, posjetitelji će se spustiti stubištem koje vodi u jugozapadni vestibul. Ovdje se mogu diviti mozaiku iz 10. stoljeća koji prikazuje careve Justinijana i Konstantina koji poklanjaju Aju Sofiju i grad Konstantinopol Mariji i djetetu Kristu. Vrata ispod mozaika služila su bizantskom caru kao ulaz u unutarnji narteks. Prethodno je stranim posjetiteljima bio dopušten ulazak, ali prema novim propisima sada moraju izaći iz zgrade u ovom trenutku. Nažalost, ova promjena znači da ste propustili doživjeti jedan od najfinijih mozaika Aja Sofije, koji prikazuje cara Lava IV. kako se klanja pred Kristom, kao i druga zabranjena područja poput Carskih vrata od hrastovine i mjedi, detaljnih zidova obloženih mramorom i omfalion u kojem su se krunili bizantski carevi.

Prema revidiranim pravilima, profesionalni vodiči više ne smiju voditi obilaske unutar Aja Sofije. Umjesto toga, posjetitelji mogu upotrijebiti QR kod na svojim pametnim telefonima za pristup audio-vizualnom obilasku (slušalice su dostupne za dodatnih 100 TL/3 eura ili posjetitelji mogu koristiti vlastite). Obilazak pruža uvid u 10 točaka interesa na 23 različita jezika, od kojih se devet nalazi u gornjoj galeriji. To uključuje mramorna vrata poznata kao "Vrata raja i pakla", grafite s vikinškim pismom iz 11. stoljeća i mozaik s prikazom Konstantina IX. i carice Zoe. Na gornjoj galeriji nalazi se i monumentalni mozaik Deesis s prikazima Djevice Marije, Isusa Krista i Ivana Krstitelja.

Booking.com

izvor: Lonely Planet

objavljeno: 2024-02-02Pratite nas:Aktualno:

Sardinija iz Trsta od 30 eura povratno

Podgorica iz Zagreba od 30 eura povratno

Marseille iz Zagreba za 30 eura povratno

London za 30 eura povratno iz Zagreba

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratnoPovezano:

Istanbul iz Zagreba za 74 eura povratno

Istanbul iz Budimpešte za 69 eura povratno

Turska ukinula vize za Hrvate

Jordan za 35 eura povratno iz Beča

Maroko iz Zagreba za 81 euro povratno

Lavov iz Zagreba za 20 eura povratno

Dresden

Krakov

Najbolje u 2024. prema Lonely planet

Gozo

Malta: Sve što trebate znatiPogledajte još:

Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet


Gozo


Malta: Sve što trebate znati