Portal za samostalna putovanja i backpacking

Jezero Lepenica kajakom

tekst i video: Peter Polić


Posljednjih godina Fužine su sve popularnije odredište za izletnike u Gorskom kotaru tijekom cijele godine. Dok uspavani goranski gradić izgleda poput bajke tijekom zime, prekriven bijelim snježnim tepihom uz slikovito jezero Bajer, tijekom ostalih godišnjih doba pršti od života goranske prirode koja privlači posebice zaljubljenike u aktivni odmor. Planinarenje na vrh Bitoraj, Preradovićev vrh, Veliku Slavicu ili Tuhobić, bicikliranje po brojnim šumskim stazama i naravno uživanje uz prekrasna jezera, Bajer i Lepenica.


Iako su umjetna jezera, Bajer i Lepenice su baš kao i veće Lokvarsko jezero smješteno nešto sjevernije idealno uklopljeni u goranski krajolik, stopljeni s prirodom i s obiljem života i boja. Dok blizina Fužina kao i odlično uređena šetnica čini Bajer idealnim jezerom za šetnju, Lepenica je idealno jezero za uživanje u dodiru s prirodom te u vodenim sportovima. Upravo smo stoga odabrali Lepenice za izlet kajakom.

Pročitajte i naš vodič za Jezera Gorskog kotara

Započeli smo s odmorišta pored jezera i nedaleko od reverzibilne hidroelektrane Lepenica, uz koji se nalazi i parking (ukoliko dolazite autom iz smjera Rijeke, pratite putokaze prema jezeru Lepenica. Pristup jezeru je jednostavan i lagan pa se može jednostavno donijeti i krute kajake, jednako kao i inačice na napuhavanje te SUP-ove. Nažalost nema ponude iznajmljivanja plovila.

Kako izgleda kajakarenje na jezeru tijekom jednog sunčanog, toplog ljetnog dana uz par praktičnih informacija o jezeru, pogledajte u našem kratkom filmu u nastavku. Ne zaboravite uključiti hrvatske titlove u donjem desnom kutu.


Povezano:

Brioni Pula d. d.: Posebna cijena Rijeka - Zagreb

Popust na spavaća kola HŽ-a

Ryanairom u Europu za 150 kuna

Snorkeling vodič: Sjeverni Jadran

Goli otok i Sv. Grgur

Najeftinija putovanja vlakom

Treking: okolica Osla

Zaštita od krpelja

Vodič za ožujak

Vodič za svibanj

Lendava