Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:otok Susak

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
plaža Bok na otoku Susku

Svaki je otok po nečemu poseban. Ipak otok Susak pravi je unikat u Jadranu zahvaljujući svojoj osobitosti po kojoj se razlikuje od baš svakog otoka našeg akvatorija, cijeli je prekriven pijeskom. Ovaj otok prava je oaza mira: nema automobila, nema noćnih klubova, nema gužvi i velikih blještavih neonskih reklama. Unatoč svojim specifičnostima, tek rijetki turisti zaista dolaze na ovaj otok i upravo ga to čini privlačnim odredištem te primjerom kako ponekad za egzotiku nije potrebno putovati veoma daleko, često je dovoljno tek malo bolje istražiti susjedstvo.


Iako nosi Susak epitet pješčani otok, ispravnije bi bilo nazvati ga praporni otok jer zapravo otok prekriva svojevrsna žuta prašina, prapor koja je nataložena na vapnenačkoj ploči i za koju baš nitko sa sigurnošću ne može reći što uopće radi tu, jer sličnih sedimenata prapora nema na drugim otocima. Prema uobičajenoj teoriji, tijekom ledenog doba rijeka Raša, koja je tada imala daleko dulji tok taložila je prapor na svojim rubovima, a djelovanje vjetra podignulo je taj isti prapor na sedimentnu ploču. Osobno mi ova verzija zvuči pomalo fantastično, te sam radije sklon vjerovati kako zapravo nikome nije jasno zbog čega je ovaj otok toliko različit od svega što ga okružuje. Susak je raritet i misterija. Veoma lijepa misterija Jadrana.

some_alt
Gornje i Donje selo

Na Susku se nalaze dva naselja, udaljena tek stotinjak metara jedno od drugoga. Većina stanovnika danas živi u donjem naselju, uz more i uz pristanište na koje dolazi brodska linija iz Malog Lošinja te katamaranska linija na putu iz Rijeke prema Malom Lošinju. Zahvaljujući tako slaboj povezanosti, ovaj otok posjećuje razmjerno mali broj gostiju, većina ga tek promatra iz katamarana, izletničkih brodova ili svojih jedrilica dok uz otok prolaze. Posljednjih godina sve je popularnije posjetiti Susak na jednodnevnim izletima iz Malog Lošinja. Prvenstveno zahvaljujući prekrasnim i dugim pješčanim plažama koje su na Jadranu raritet, a Susak ih ima nekoliko. Jednodnevni posjetitelji podjednako dolaze u organiziranim izletima za koje izdvajaju po nekoliko stotina kuna, ovisno o ponudi izleta, ili tek za nekoliko desetaka kuna redovnim brodskim i katamaranskim linijama. Zahvaljujući njima, pristanište sasvim prekriveno putnicima koji čekaju na svoj ukrcaj često podsjeća tijekom ljeta pred dolazak katamarana na vremena iz sredine dvadesetog stoljeća kada je Susak bio najnaseljeniji dio tadašnje Jugoslavije. Ipak porez na vino, glavni proizvod otočana prije masovne pojave turizma te opći trend urbanizacije koji je pogodio sve naše otoke u drugoj polovici dvadesetog stoljeća učinili su Susak još jednim u nizu naših otoka u kojima se tijekom zime život gotovo ugasi, a razmjerno velika školska zgrada namijenjena velikom broju učenika danas ih sve može posjesti oko jednog jedinog stola. Naime, ukupno područnu školu Susak pohađa samo četvero učenika.

some_alt
Staro selo sa crkvom sv. Nikole

Dolaskom na otok, odmah u oko upadaju dvije stvari: duga pješčana plaža koja prekriva cijelu uvalu te slikovito malo gornje selo koje se nalazi na uzvisini iznad uglavnom novijeg novog sela i koje već na prvi pogled podsjeća na tipična stara mediteranska naselja, kakvih je sve manje u izvornom obliku na Jadranu. Starim selom dominira toranj crkve sv. Nikole koji potječe iz osamnaestog stoljeća, kada je današnja crkva izgrađena na ostacima crkve benediktinske opatije. Uglavnom kamene kuće među kojima se provlači uski labirint uličica veoma su lijepo uređene cvijećem, pa je stoga šetnja kroz Gornje selo, posebice pred zalazak sunca lijepi doživljaj. Do Gornjeg sela dolazi se iz Donjeg sela, smještenog uz pristanište i plažu jednim od troje stepenica, dugih tek stotinjak metara, ali i vijugavom stazom prokopanom kroz naslage prapora koju koriste lokalni momci za prijevoz tereta malim traktorima ili improviziranim prikolicama koje ručno vuku, nalik na rikše. Kako otok nema automobila, jedini kopneni promet odvija se upravo ovom ulicom i to u pravilu isključivo u vrijeme dolaska brodskih linija.

some_alt
pogled na Donje selo i uvalu Spiaza

Donje selo smješteno u podnožju oko uvale Spiaza te sadrži vitalne elemente za opstanak otoka, od trgovine, restorana, kafića do ambulante i pošte. Većina života odvija se upravo u ovome dijelu otoka te većina jednodnevnih posjetitelja ne ide dalje od duge i lijepe pješčane plaže. Oni koji odluče ipak otići malo dalje, otkriti će još jednu prekrasnu plažu u uvali Bok. Zanimljivost kod ovih plaža osim pijeska kojeg ima napretek jest i kupanje po buri. Dok je na većem dijelu sjevernog Jadrana pametnije izbjegavati more na ove dvije plaže bura dolazi znatno oslabljena radi razmjerne udaljenosti od obale, no unatoč tome izaziva pravilne i lijepe valove koji su gotovo potpuno sigurni za kupače na plitkim pješčanim plažama. Obje su plaže na unutrašnjoj strani otoka, gdje se nalazi i lijepa šljunčana plaža Baldrka, a cijeli potez od Donjeg sela do uvale Baldrka obilježen je kamenitom obalom sa prilično velikim brojem skrivenih malih uvalica.

some_alt
uvala Tiesni na vanjskom dijelu otoka

Druga strana otoka sasvim je drugačija nego je to uobičajena slika Suska. Obale su kamenite i strme, a jugozapadni vjetar jugo ovdje može biti itekako opasan za kupače. Ipak s druge strane ove obale pružaju daleko više mira i osame nego pješčane plaže s unutarnje strane, pa je stoga često dugo pješačenje vrijedno svake uložene sekunde kada se pronađe svoj vlastiti kutak mira na ovoj strani otoka. Najpopularnija plaža vanjskog dijela otoka jest Porat, smještena na sjeverozapadu otoka koja pruža prekrasno i čisto more tirkiznih boja zbog čega je često nautičari od milja nazivaju Havaji. Upravo razne jedrilice i jahte se rado preko dana usidre u ovoj uvalici i uživaju u ljepotama sušačkih Havaja. Ukoliko dolazite svojim plovilom ili imate volje za samostalno istraživanje puteljaka preko otoka koji vode do ovih udaljenih plaža, pronaći ćete čitav niz zanimljivih osamljenih plaža na zapadnoj, otvorenoj strani otoka. Iako je danas gotovo u potpunosti zarasla travom, u uvali Nasuzanski nekada se snimala dječja serija Waitapu inspirirana knjigom Jože Horvata. Plaža nudi veoma malo mogućnosti za odmor na obali i pogodna je samo za bolje plivače, ali usamljenost, mir i prekrasne boje mora te ljepota podmorja privući će svakog avanturista.

some_alt
nestvarna pješačka staza kroz otok Susak

Iako je Susak mali otok, zanimljivo je odredište i za zaljubljenike u pješačenje. Cijeli otok isprepleten je labirintom pješačkih staza od kojih su neke zarasle, a služile su za nekadašnje vinograde koji su pokrivali gotovo cijeli otok. Danas se zadržao tek mali broj vinograda, no i dalje su iznimno cijenjena vina sa Suska. Nadalje, ljubitelji pješačenja svakako ne smiju propustiti šetnju do kapelice Marijinog uznesenja na Artu smještene na samom istoku otoka kod rta Darto, odakle se pružaju lijepi pogledi prema otoku Lošinju, kao i do svjetionika iz devetnaestog stoljeća koji je i dalje nastanjen. Uz svjetionik se nalazi i nekadašnja vojna osmatračnica koja je u potpunosti napuštena, tek se ponekad u nju sakrivaju ovce za lošeg vremena.

Susak je popularno odredište i za nautičare te ronioce, a u posljednje vrijeme sve je više zaljubljenika u kajakarenje koji obilaze ovaj otok. Kako ne postoji rent-a-kayak na otoku, uglavnom dolaze svojim vlastitim kajacima na napuhavanje ili ih dovode svojim plovilima (na Jadranu je zabranjeno kajakariti na više od 500 metara od obale ili otoka, a Susak je više od pet kilometara udaljen od najbližeg drugog otoka Malih Srakana). Osim toga, treba voditi računa i o snažnim morskim strujama oko otoka. Podvodni svijet Suska posebna je zanimljivost i privlači značajan broj zaljubljenika u ronjenje, bez obzira odlučuju li se na zaron sa bocama ili samo promatraju dno sa maskom i dihalicom. Bez obzira na iskustvo u ronjenju, zanimljiva je mala uvalica Podtarnak čije dno sakriva zanimljivi podvodni tunel širine dva i visine četiri metra koji se nalazi na dubini od samo četiri metra te je moguće ga bez većih problema preroniti, a zbog svojeg izgleda, položaja i same činjenice kako se radi o podvodnom tunelu predstavlja izazov za svakog zaljubljenika u podmorje. Ipak treba imati na umu kako su stijene tunela veoma oštre i stoga mogu nastati ozbiljne posjekotine ukoliko se udare ili čak samo dotaknu tijekom ronjenja.

Kako doći

Do Suska se može doći izravnom brodskom linijom sa Malog Lošinja koja pristaje i na otoku Unije te na otoku Vele Srakane a kojom upravlja Jadrolinija. Brod polazi dva puta dnevno iz Malog Lošinja te se potom i vraća na Mali Lošinj. Cijena vožnje od Malog Lošinja do Suska ovim brodom jest 16 kuna.

Cjelogodišnja katamaranska linija povezuje Rijeku i Mali Lošinj sa gotovo svakodnevnim pristajanjem na otoku Susku čime je Susak povezan i sa Rijekom ali je isto tako i povećan broj linija za Mali Lošinj. Katamaranom upravlja prijevoznik Krilo - Kapetan Luka. Cijena putovanja tijekom sezone je 60 kuna, dok je izvan sezone 50 kuna.

Od 2017. godine Susak je povezan i sa Zadrom i Pulom sa katamaranskom linijom Jadrolinije koja ima svoje pristajanje na Susku. Time je značajno proširena dostupnost ovoga otoka i prometna povezanost.

Vozni red i cijene možete pronaći na stranicama Jadrolinije.


Smještaj

S obzirom na malu potražnju, smještaj na otoku Susku je povoljniji nego bi se to moglo očekivati za ovako zanimljiv otok koji predstavlja često čak i tijekom glavne ljetne sezone oazu mira na Jadranu.

Povoljan apartmanski smještaj čine Apartmani Dujo koji se nalaze u prijelaznom dijelu iz Donjeg u Gornje selo, oko tri minute hoda od plaže. Apartmani Dujo imaju i dopušten boravak kućnih ljubimaca. Smještajne jedinice sadrže popločani dio dvorišta, prostor za sjedenje i blagovaonicu. Pojedine jedinice imaju terasu i/ili balkon. Kuhinja je opremljena pećnicom i hladnjakom. Sve jedinice uključuju vlastitu kupaonicu s kadom ili tušem. Dostupna je i posteljina.

Spomenimo i veoma dobar hotel koji se nalazi na otoku, Hotel Sansegus koji se nalazi u neposrednoj blizini mora na otoku Susku, a obuhvaća restoran. Ovo prenoćište nudi klimatizirane sobe, besplatni WiFi i terasu, gdje se gosti mogu opustiti. Sve različito uređene sobe u pansionu Sansegus sadrže TV i vlastitu kupaonicu s kadom ili tušem i sušilom za kosu. Svakog se dana poslužuje doručak u kojem gosti mogu uživati u udobnosti svoje sobe. Gosti mogu popiti piće u baru u okviru objekta ili mogu uživati u jelima pripremljenim od lokalno uzgojenih namirnica te u plodovima mora u restoranu objekta. Pansion Sansegus obuhvaća recepciju otvorenu 24 sata dnevno, objekte za sastanke i skladište prtljage. U okolici gosti mogu uživati u pješačenju, pecanju i ronjenju. Luka je udaljena 10 minuta hoda od objekta.


Pogledajte i ponudu ostalog smještaja na otoku Susku

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2018-05-23Aktualno:

Izrael iz Budimpešte za 29 eura povratno

Valencija iz Trsta za 19 eura povratno

Malta iz Trsta za 10 eura povratno

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Brač dobiva planinarsku obilaznicu

Najbolje od Gorskog kotara

Snježnik

Planinarenje zimi: kako se pripremiti

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje

Zelenortska Republika: potpuni vodič

Jordan

Mjesec dana Irana (1. dio)

Mjesec dana Irana (2. dio)Pogledajte još:

Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park


putopisni film: Mjesec dana Irana


Snježnik


Planinarenje zimi: kako se pripremiti