Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Otok Mljet

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
zapadna strana otoka Mljeta

Prema legendi, u antičko doba kada su mitska bića još živjela među ljudima, Odisej je na svojem putovaju doživio brodolom na otoku Mljetu, kojim je u tadašnje vrijeme vladala nimfa Kalipso te je Odisej podlegao njenim čarima kao i ljepotama njenog otoka, pri čemu je ostao "zarobljen" na otoku sedam godina, kada je po nalogu bogova bio pušten. Na zapadnoj strani otoka, uz strme i oštre klisure o koje se lome valovi Jadrana te koje su izuzetno negostoljubive za plovila, smjestila se pećina za koju se smatra kako je bila mjesto u kojem je boravio Odisej, zarobljen čarima mitske ljepotice. Iako na Mediteranu postoji nekoliko otoka i spilja koje tvrde kako se baš tamo sklonio Odisej, Mljećani tvrde kako je upravo Mljet drevna Ogigija jer Homer u Odiseji navodi, kao što je na njhovu otoku, da su maslinici i vinogradi neposredno uz samo mjesto brodoloma. Vjerojatno zbog nezainteresiranosti mjesnog stanovništva, kao i zbog veličine i razvikanosti u svijetu, ali i zbog jednakog imena kroz povijest, legenda o Odiseju danas se češće pripisuje otoku Malti, a ne Mljetu.


Upravo ova legenda otkriva sudbinu otoka Mljeta, jednog od najljepših hrvatskih otoka koji je redovito zaboravljen u popisu najzanimljivijih destinacija na Jadranu. Smješten nedaleko Dubrovnika, ali ipak dovoljno daleko da ne bude u prvom redu uz obalu, otok Mljet ostao je unatoč općem turističkom razvoju Hrvatske i danas donekle divlji otok, koji ljubomorno čuva svoje ljepote i čari.

some_alt
malo jezero

Većina posjetitelja koji dolaze na Mljet to čine zbog prekrasnog nacionalnog parka koji se nalazi na sjeverozapadnom dijelu otoka. Nacionalni park Mljet (ulaznica 90 kuna) obuhvaća veći dio otoka; nekoliko naselja, dva slana jezera: Veliko i Malo jezero, benediktinski samostan na otočiću Svete Marije, a u Polačama se nalazi najbolje prirodno sidrište cijelog Jadrana. Razvedena obala otoka, veliki broj malih otočića koji ga okružuju, pokrivenost gustim šumama oko 81% površine otoka čini ga zanimljivim za sve ljubitelje prirode, koji dolaze na Mljet osim zbog nautičkog turizma također i zbog planinarenja, ribolova, biciklizma, promatranja divljih životinja i raznih drugih aktivnosti u prirodi.

Osim tijekom ljetne turističke sezone, Mljet je odlična destinacija i tijekom proljeća i jeseni, kada su temperature ugodne, sunčanih dana ima u izobilju a dani su dugi. Upravo je proljeće idealno vrijeme za planinarenje i treking otokom, kada je priroda u svojoj punoj aktivnosti i zelenilu, a sunce i dalje nije prejako za dugotrajne pohode po unutrašnjosti otoka. Pred nekoliko godina su obnovljene i uređene razne staze diljem otoka sa markacijama i oznakama, te je izdana i karta svih staza na otoku.

some_alt
vrhovi Mljeta u suton

Mljet obiluje makadamskim poljskim putevima idealnim za mountain bike te asfaltiranim cestama za obiteljsku panoramsku vožnju. Raznolikost je tolika da svatko može pronaći idealnu stazu za sebe, bez obzira na iskustvo i vještine u vožnji biciklom. Bogatstvo podmorja idealno je za ljubitelje ronjenja, bez obzira radi li se o scuba ronjenju sa bocama ili tek o snorkellingu. Slavni oceanolog Jack Cousteau smatrao je upravo Mljet najljepšim mjestom za ronjenje na Jadranu. Izvan područja nacionalnog parka također je i popularno odredište za podvodni ribolov.

Jedinstvena kombinacija prirodnih uvala, kristalno čistog mora,tajnovitih špilja i puno sunca privlače veliki broj ljubitelja u morsko kajakarenje, pri čemu je daleko razvedenija i zaštićenija istočna obala otoka idealno rješenje za kajakarenje, kao i jezera unutar nacionalnog parka. Nautičari, a samim time i ljubitelji kajakarenja na moru također veoma rado posjećuju i zanimljive uvale Okuklje, Prožura, Sobra i Polače te Sutmiholjska i Garma koje se nalaze na otvorenoj strani otoka u kojima osim skloništa od nemirnog mora i strmih litica otoka mogu pronaći i prekrasne skrovite šljunčane plaže i kristalno čisto more. Najljepša plaža je Saplunara koja se nalazi na južnom dijelu otoka te koja je zbog blagog nagiba i mekanog pijeska popularna za obitelji i zaljubljenike u ovu vrstu plaža.

some_alt
pogled prema mjestu Polače

Kada se govori o Mljetu ne smije se zaboraviti ni kulturnu baštinu toga otoka. Ukoliko se podsjetimo nekadašnjeg slogana hrvatskog turizma, "Mediteran kakav je nekad bio", tada je Mljet zaista mjesto koje vraća u prošlost. Tradicionalna sela još uvijek izgledaju slično onome kako su sela na otocima izgledala pred stotinjak godina, među kojima je najistaknutije selo Babino Polje, smješteno u središtu otoka, ispod najvišeg vrha, uslijed čega je često odredište ili polazište planinarima. u mjestu Polače nalaze se ostaci stare rimske vile, kroz koje prolaze cesta, te svjedoče o sustavnoj prisutnosti naselja na ovom otoku kroz tisuće godina.

Ipak Mljet je prvenstveno prirodna oaza, relativno divlji otok na kojem živi veliki broj životinja, od podmorskog svijeta pogodnog za ronjenje i snorkeling do bogate šumske faune, od ptica do mungosa, malog sisavca uvezenog početkom dvadesetog stoljeća na otok kako bi se iskorijenile zmije otrovnice, a koji se veoma dobro prilagodio otočnoj biosferi. Prašuma koja pokriva veliki dio nacionalnog parka zaista pokazuje Mediteran kakav je nekad bio, prije nego je ljudska ruka prilagodila ovaj vjerojatno najljepši i najprijateljskiji dio planete svojim potrebama i čežnjama.

Kako doći

Do Mljeta se može doći trajektom iz Prapratnog na Pelješcu do mjesta Sobre, što je idealno ukoliko na otok dolazite biciklima ili automobilom. Polasci i cijene trajekta prikazane su u nastavku:

  Svaki dan od 29.5. - 27.9.2015
  PRAPRATNO (Pelješac) SOBRA (otok Mljet)
  07:00 06:00
  10:15 09:00
  13:00 12:00
  17:00 16:00
  20:30 19:00
Cijena trajekta za otok Mljet u kunama
Odrasli 30
Dijete od 3 do 12 g. 15
Auto koji ne prelazi 2,00m visine i 5,00m dužine 140
Auto koji prelazi 2,00m visine i 5,00m dužine 248
Motorkotač 62
Bicikla 35
  Svaki dan od 01.01. - 28.05. & 28.09. - 31.12.2015
  PRAPRATNO (Pelješac) SOBRA (otok Mljet)
  07:00* 06:00*
  12:00 10:00
  17:00 15:00
  20:30 19:00
Cijena trajekta za otok Mljet u kunama
Odrasli 27
Dijete od 3 do 12 g. 13,50
Auto koji ne prelazi 2,00m visine i 5,00m dužine 126
Auto koji prelazi 2,00m visine i 5,00m dužine 223
Motorkotač 56
Bicikla 31

Do Mljeta je također moguće doći i katamaranskom linijom iz Dubrovnika, sa polaskom svakodnevno na relaciji Dubrovnik - Šipan - Sobra (Mljet) - Polače (Mljet) - Korčula - Ubli (Lastovo). Vozni red ovisi o razdoblju, kao i cijene i druge detalje oko plovidbe možete provjeriti OVDJE.

Smještaj

Smještaj na otoku je relativno skup s obzirom na ograničeni odabir, no moguće je pronaći zadovoljavajuću dvokrevetnu sobu za 380 kuna tijekom sezone te još povoljnije izvan sezone. Imajte na umu kako je Mljet destinacija koja privlači veliki broj nautičara te su razmjerno tome i cijene visoke. PREGLED SVIH SMJEŠTAJNIH KAPACITETA na otoku Mljetu potražite OVDJE. Ipak privatni smještaj, kojeg je najbolje potražiti putem Airbnb, donekle olakšava pretragu smještaja. Preporučujemo pri tome iskoristiti popust od 20 eura na smještaj koji možete dobiti prijavom OVDJE. U nastavku vam donosimo naš izbor najboljeg smještaja na Mljetu.


Guesthouse Sobra
ocjena posjetitelja: 8/10

Najjeftinija cijena smještaja. dvokrevetna soba, besplatan wi-fi, pogled na more

200 kuna
Guest house Ruža
ocjena posjetitelja: 7.9/10

dvokrevetne sobe sa pogledom na more i terasom u Sobri.

214 kuna
Apartmani Anica
Ocjena posjetitelja:8,7/10

Još jedan izvrstan izbor dvokrevetnih soba sa besplatnim wi-fi i u blizini mora

230 kuna

Hotel Odisej
Ocjena posjetitelja: 7,1/10

hotel u sklopu nacionalnog parka u Pomeni. wi-fi, doručak, bazen i restoran

300 kuna

   Za ostale smještajne kapacitete preporučujemo vam tražilicu:

objavljeno: 2017-04-29Aktualno:

Izrael iz Budimpešte za 29 eura povratno

Valencija iz Trsta za 19 eura povratno

Malta iz Trsta za 10 eura povratno

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Brač dobiva planinarsku obilaznicu

Najbolje od Gorskog kotara

Snježnik

Planinarenje zimi: kako se pripremiti

Slowinski nacionalni park

Grčki otoci za povoljan odmor

Albanska rivijera

Najljepša jezera Europe

Mediteranske plaže za dugo ljetoPogledajte još:

Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park


putopisni film: Mjesec dana Irana


Snježnik


Planinarenje zimi: kako se pripremiti