Portal za samostalna putovanja i backpacking

City break: Verona

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
zidine Arene u staroj gradskoj četvrti

Wiliam Shakespeare vjerojatno nikada nije bio u Veroni, pa unatoč tome najzaslužniji je što je taj grad danas poznat diljem svijeta. Legenda o neraskidivoj ljubavi dvoje plemića suprotstavljenih obitelji ljubavna je priča koja inspirira generacije već gotovo pola tisućljeća, te zahvaljujući kojoj je Verona ucrtana kao jedna od vodećih destinacija na karti svijeta zaljubljenih. Ipak Verona je mnogo više od grada Romea i Julije: to je grad sa tisućljetnom tradicijom gdje se jedna do druge nalaze znamenitosti od antičkog rimskog doba, talijanske renesanse, austro-ugarskog utjecaja pa sve do modernog vremena kada je Verona važno trgovačko i industrijsko središte sjeverne Italije.


Iako su Romeo i Julija izmišljeni likovi, Shakespeare nije pogriješio kada je stavio radnju najpoznatije ljubavne tragedije upravo u Veronu. Grad je to u kojem su se stalno isprepletale ljubavi, strasti, mržnje i spletke, od strastvenih ljubavi do izdaja. Kada je Lombardski kralj Albion preuzeo vlast u Veroni 569. godine, vjerojatno nije ni sanjao kako mu najveća opasnost ne prijeti iz vana, već iz njegove vlastite spavaće sobe. Tri godine kasnije ubila ga je njegova vlastita žena. Obitelj Scaglieri dugo je godina vladala ovim gradom, i uz gospodarski napredak Verone, donijela je i škakljive priče o međusobnim spletkama i zavjerima, u kojima je često brat potezao nož na brata, kako bi se dočepao vlasti. Upravo stoga se zidine u Veroni nisu gradile samo da se zaštiti grad od vanjskih neprijatelja, već da se i zaštiti vladar od svojih sugrađana.

Između dva glavna gradska trga, Piazza delle Erbe i Piazza dei Signori nalazi se Arco della Costa, most u obliku luka koji povezuje Domus Nova sa Palazzo della Ragione, kojije oslonjen na rebro kita. Prema legendi, kitovo rebro će popustiti i svod će se srušiti na prvu poštenu osobu koja prođe ispod ovoga luka. O spletkama i porocima ovoga grada dovoljno govori činjenica kako je kitovo rebro sasvim postojano i više od petsto godina nakon što je postavljeno. Scaglieri i drugi moćnici, plemići, gradonačelnici i rukovoditelji, ali i obični građani šetali su se i šeću se bezbrižno, a cinici iz Verone će rado podsjetiti kako je i nekoliko Papa prošlo ovuda, bez da je sa svoda pala makar prašina.

some_alt
presjek zidina Arene

Nije bez razloga čitava stara gradska jezgra uvrštena na popis svjetske baštine UNESCO-a: šetnja kroz staru gradsku jezgru doima se poput putovanja kroz vrijeme, od antike do danas. Najimpozantnija građevina u Veroni jest Arena (ulaznica 6 eura, studenti 4.50 eura). Izgrađena u prvom stoljeću poslije Krista, treći je najveći amfiteatar na svijetu koji je opstao od rimskih vremena do danas. Iako je većina vanjskog sloja uništena u potresu 1117. godine, unutrašnjost je sačuvana gotovo u potpunosti. Sačuvano krilo nekadašnjeg zida Arene, popularno nazivano "Alla" od domaćeg stanovništva, svjedoči o proporcijama ovoga amfiteatra dok je bio sasvim funkcionalan. Nastavimo li kroz staru gradsku jezgru, prolazimo uz veliki broj renesansnih palača koje svjedoče o prosperitetu ovoga grada. No nije samo renesansa ostavila traga u staroj gradskoj jezgri, srednjovjekovlje kojim je dominirala obitelj Scaligeri ali i razdoblja devetnaestog stoljeća kada je Verona bila u sastavu Austro-ugarske koja je marljivo gradila u secesijskom stilu. Središnji gradski trg Piazza delle Erbe zadržao je tu ulogu sve od rimskih vremena. Nekadašnji rimski forum danas je omiljeno sastajalište u gradu, ispod tornja Lamberti iz četrnaestog stoljeća i fontane. Uz trg se nalazi i uvijek živa tržnica.

some_alt
Pallazzo Barbieri

Prolazeći gradskom jezgrom nemoguće je ne primjetiti veliku grupu turista u Via Capello, tek nekoliko desetaka metara od Piazza delle Erbe. U pomalo mračnom malom dvorištu, mjesto je gdje se može susresti najpoznatiju stanovnicu Verone, Juliju koju utjelovljuje brončani kip. Prema tradiciji, tko god dotakne Julijine grudi, imati će sreće u ljubavi, stoga ne čudi što rijeke ljubavnih hodočasnika dolaze u ovaj mali park dotaknuti slavni kip kojem povjeravaju svoje ljubavne jade generacije već više od četiristo godina. I doista, nije teško zamisliti romantičnu ljubavnu zgodu, pri kojoj je pod okriljem noći Romeo posjećivao ovo malo dvorište te pozivao svoju Juliju da se pojavi na malom, kamenitom balkonu koji se i danas nalazi iznad njezina kipa. Sredinom dvadesetog stoljeća pojavila se zanimljiva tradicija: zaljubljeni iz cijeloga svijeta šalju pisma Juliji, tražeći odgovor na ljubavne jade. Navodno je ta tradicija počela 1935. godine kada je jedan Englez nadahnut Shakespearovim djelom poslao pismo na Julijin grob tražeći odgovore na svoje ljubavne probleme. Njegov primjer slijedili su i drugi, te su se pisma počela gomilati u Veroni. Grobar Etore Solimani odlučio je odgovoriti na pisma. Četiri desetljeća kasnije, direktor tvornice čokolade Giulio Tomasi prepoznao je u tome odličan marketinški potez za Veronu, te je osnovao "Julijin klub", volontersko društvo djevojaka koje odgovaraju na pisma koja pristižu iz cijeloga svijeta.

some_alt
Ponte di Castelvecchio noću (wikipedia)

S druge strane od glavne gradske jezgre nalazi se Castelvecchio odnosno stari dvorac, smješten na izlazu iz staroga dijela grada, gdje rijeka Adige naglo skreće u svojem toku. Zapravo, dvorac se nalazi na obje strane rijeke, a spojen je starim utvrđenim mostom sa kojeg se pruža prekrasni pogled na grad. Masivni dvorac građen od crvenih cigli datira iz četranestog stoljeća, ali je tijekom prošlosti često bio oštećen i potom obnavljan, baš kao i prateći most kojeg su Nijemci 1945. u potpunosti srušili da bi ga 1951. ponovno sagradili i vratili mu prethodni sjaj. Zanimljivo, primarna namjena fortifikacija dvorca nije bila štiti grad od stranih najezdi. već štiti vladajuću obitelj od učestalih nemira i prosvjeda u gradu. Također je i most nastao kako bi se osigurao jednostavan bijeg plemića iz grada preko rijeke i obrnuto. Danas je ovaj masivni most zanimljiva šetnica preko rijeke sa zanimljivim pogledom na dvorac. Također je i jedno od najčešće fotografiranih mjesta u gradu.

Ljubitelji sakralne arhitekture svakako će se zaputiti i do petnaestak minuta udaljene bazilike San Zeno Maggiore, prepoznatljive bazilike koja je bila popularno odredište za hodočasnike iz cijele Europe tijekom srednjeg vijeka i nadalje. Na deset metara visokim freskama koje prikazuju scene iz života sv. Petra, zaštitnika hodočasnika, nalaze se urezani datumi i potpisi hodočasnika, od kojih neki datiraju sve do četranestog stoljeća. Krene li se natrag prema centru grada, svakako se ne smije propustiti katedrala izgrađena 1117 godine kako bi zamijenila raniju crkvu uništenu u potresu. Smještena na malom ali slikovitom trgu, katedrala ne imponira kao neke druge sakralne građevine u Italiji, ali je svakako važan simbol povijesti Verone. Unutrašnjost katedrale ispunjena je zanimljivim freskama biblijskih motiva nastale tijekom gotike i romanike.


some_alt
Castello Saint Pietro i rijeka Adige

Ukoliko želite uživati u panorami grada, svakako vrijedi popesti se na toranj Lamberti (moguće je i sa liftom, cijena za uspon liftom 3 eura, stepeništem 2 eura), čija je izgradnja započela u 12. stoljeću a završena je 1463. godine. Sa tornja se pruža lijepa panorama grada, posebice pak je zanimljiv pogled na glavne trgove Verone iz ptičje perspektive. Zajedno sa tornjem Lamberti možete posjetiti i Arche Scagliere (zajednička ulaznica 4/3 eura), posljednje počivalište plemićke obitelji Scaglieri, gdje su u grobnici uređenoj gotičkim stilom zajedno svoje posljednje počivalište našli ubojice i njihove žrtve, odmah jedni do drugih. Osim tornja Lamberti, popularni vidikovac prema središtu grada jest i Castel Saint Pietro, sagrađen 1398. godine na ostacima nekadašnje rimske utvrde koja je sa vidikovca na vrhu brda nadzirala krivudavi tok rijeke. Današnji izgled dvorcu je dao austrijski vojni inžinjer Petrasch koji je rukovodio obnovom dvorca nakon što su ga napoleonove trupe digle u zrak početkom devetnaestog stoljeća. Dvorac je izgrađen u stilu romanike, zajedno sa pratećim vojnim barakama (od kojih su neke još uvijek uz dvorac) te drvoredom čempresa koji danas nadvisuju sami dvorac.

Ljubitelji umjetnosti svakako će posjetiti Palazzo dalla Ragione u kojem se nalazi Galerija moderna umjetnosti (ulaz 6 eura) sa devedesetak radova moderne umjetnosti od sedamdesetih do danas, uključujući i poznate moderne umjetnike kao što su Sol LeWitt i Escher. Ljubitelji povijesti svoj će muzej pronaći u dvorcu Castelvecchio, gdje se nalazi gradski muzej (ulaznica 7eura, studenti 6 eura) koji prikazuje povijest grada, ali isto tako ima i bogatu umjetničku baštinu koja uključuje freske iz srednjeg vijeka kao i djela renomiranih slikara poput Giovanni Bellinija, Vittore Carpaccija, Antonia di Puccio Pisanella i drugih.

Unatoč tome što Veronu prvenstveno posjećuju zaljubljeni ili oni koji traže svoju ljubav, grad nudi mnogo više od slavnog brončanog kipića sa izlizanim grudima i malog kamenog balkončića kojeg je učinilo slavno djelo Shakespeara. Verona je grad koji intrigira od rimskih vremena pa sve do danas, svojom poviješću, kulturom i svojim osebujnim duhom. Bogata gastronomska ponuda i veliki izbor lokalnih vina koja se uzgajaju u okolici Verone samo će još više produbiti vaša osjetila za još potpuniji doživljaj ovoga grada.


Kako doći

Najjeftinije se do Verone može doći kombinacijom autobusa i vlaka. Svakodnevnim linijama moguće je doći do Trsta iz Rijeke i Zagreba već za 112 kuna povratno, a od Trsta do Verone može se doći za 9 eura po smjeru. Više od petnaestak linija povezuje Trst i Veronu dnevno. Kako kupiti povoljnije karte za putovanje vlakom u Italiji pročitajte u našem vodiču za povoljna putovanja vlakom kroz Italiju. .

vozni red autobusa od Zagreba i Rijeke do Trsta:

Vozni red autobusa: 

Zagreb
Trst
cijena
04:55
08:45
70,00
05:30
09:30
70,00
11:15
15:45
80,00
13:45
17:45
70,00
Rijeka
Trst
cijena
05:00
07:40
55,00
06:00
08:15
55,00
07:30
09:30
55,00
11:30
13:25
55,00
13:40
15:35
55,00
Trst
Zagreb
cijena
08:45
12:45
70,00
11:30
16:10
80,00
16:30
20:45
80,00
17:45
21:35
70,00
Rijeka
Trst
cijena
08:30
07:40
55,00
11:30
13:35
55,00
13:45
16:00
55,00
16:30
18:30
55,00
18:15
20:15
55,00

Karte možete kupiti preko stranica AKZ-a i preko Autotransa.

Prema tome, cijena putovanja od Zagreba ili Rijeke do Verone počinje već od 246 kuna.


Kada doći

Verona ima sličnu klimu kao i veći dio Republike Hrvatske, izražena sva četiri godišnja doba, sa prohladnim zimama i toplim ljetima, te najviše padalina početkom proljeća i krajem jeseni. Najbolje vrijeme za posjetu Verone je stoga kasno proljeće, druga polovica travnja, svibanj i lipanj, kao i rana jesen: rujan i listopad. Ljeti je uglavnom veoma vruće i sparno, no unatoč tome veliki broj turista dolazi upravo tada. Stoga, ukoliko želite izbjeći gužve, izbjegavajte ljeto.

Gradski prijevoz

some_alt
autobus u Veroni

Gradsko središte Verone je relativno malo te je stoga najbolji način za obići grad zaputiti se pješice. Ipak ukoliko želite izbjeći dvadeset minuta dugi hod od željezničkog kolodvora do stare gradske jezgre, autobusne linije 11, 12, 13 i 14 pokrivaju tu relaciju.

Gradski prijevoz uređen je mrežom autobusnih linija. Cijena vožnje je 1.30 eura. Dnevna karta iznosi 13 eura te uključuje osim gradskog prijevoza također i besplatni prijevoz do jezera Lago di Garda, jednog od najljepših jezera u Italiji poznatog i po zabavnom parku Gardalandu. Puni cjenik i informacije potražite OVDJE.

Gdje jesti

Stanovnici Verone poznati su kao ljubitelji konjskog mesa, pa je tako jedan od glavnih specijaliteta grada Pastisada de caval odnosno varivo od konjskog mesa sa palentom ili paštom. Ukoliko tražite povoljan a dobar obrok koji se sastoji od talijanskih specijaliteta, odličan izbor je Osteria Sottoriva, smještena uz samu rijeku Adige. Cijene za puni obrok počinju već od 6 eura na dalje. Osim toga, Sottoriva ima i svoj povijesni značaj. Posljednja je preostala Osteria koje su se nekada protezale diljem cijele obale rijeke, pa je stoga zanimljiva i domaćima. Ukoliko ipak tražite brzi zalogaj ili fast-food opciju, a želite ostati u talijanskom duhu, dobar je izbor Gusto Piadinerie, sa ponudom kvalitetnih sendviča i brze hrane već za nekoliko eura.

Smještaj

Verona nema veliki broj smještajnih kapaciteta po veoma niskim cijenama, već su smještajni kapaciteti orijentirani parovima i gostima koji traže kvalitetnu uslugu. Ukoliko tražite cijenama pristupačniji smještaj, dobra je ideja potražiti smještaj u nekom od okolnih gradova, a u Veronu doći na jednodnevni izlet.

Potražite u našoj tražilici najpovoljniji smještaj u Veroni.

Dobar izbor za smještaj jest Casa San Zen, koja se nalazi na periferiji grada te je okružena zelenilom i ima veliki vrt. U cijelom je objektu dostupan besplatni WiFi. Sve sobe imaju TV ravnog ekrana i klima-uređaj. Vlastita kupaonica sadrži tuš i ručnike. Objekt Casa San Zeno obuhvaća bar, igraonicu, skladište prtljage i prodajni automat. U okviru objekta smješteno je besplatno parkiralište. Autobusna postaja s koje voze linije za Željeznički kolodvor Verona Porta Nuova i središte Verone nalazi se ispred objekta. Cijene smještaja za dvije osobe kreću se od 375 kuna.

Također izdvajamo Hotel Gardenia koji obuhvaća dvije povezane zgrade, a smješten je u naselju San Michele, svega 10 minuta vožnje od središta Verone. U okviru objekta gostima su na raspolaganju besplatno parkiralište, klimatizirane sobe i besplatni bežični pristup internetu. Sve prostrane sobe hotela Gardenia uključuju podove s tepisima ili drvene podove, TV i mini bar. Svakog jutra poslužuje se raznovrstan doručak s domaćim kolačima.

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb.

Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju. Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2016-04-22Pratite nas:Aktualno:

Lanzarote iz Zagreba od 93 eura povratno

Egipat iz Venecije za 80 eura povratno

Madeira iz Zagreba za 69 eura povratno

Oslo iz Zagreba za 19 eura povratno

Cipar iz Zagreba za 28 eura povratnoPovezano:

Rim iz Zagreba za 24 eura povratno

Besplatno po Trstu, Udinama i okolici

Sardinija iz Trsta za 18 eura povratno

Kako jeftino istražiti Veneciju

Venecija

Cinque Terre

Kako najjeftinije istražiti Pariz

Malbork

Lastovo

Putopisni film: Jordan

Valletta


Pogledajte još:

Kirgistan: pustolovna tura


Zima u Tatrama


Najbolja adventska putovanja


Najljepše planinarske staze Madeire


Kako najjeftinije istražiti Pariz
Video:Mali trikovi: