Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:City break: Venecija

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Kanal u Veneciji

Amsterdam često nosi epitet Venecija zapada, Stockholm nameće titulu Venecije sjevera, Bangkok se naziva Venecijom istoka, no samo je jedna prava Venecija. Grad je to nastao na ostacima nekadašnje bizantske trgovinske kolonije na stotinjak otočića u laguni na samome sjeveru Jadranskog mora, na mjestu gdje se more duboko udubilo u Europsko kopno. Upravo takav položaj na otočićima ali ipak veoma blizu gotovo svim važnijim srednjoeuropskim metropolama osigurao je Veneciji njezin prosperitet tijekom srednjeg vijeka, kada je grad živio svoje zlatno doba pod zastavom Sv. Marka i vlasti dužda Mletačke republike. Kulturna baština i jedinstven položaj čine danas ovaj grad jednom od najpopularnijih turističkih destinacija.

Smještena na mnogo otoka, Venecija je grad koji karakteriziraju kanali, mostovi i tek poneka uska ulica klasičnog primorskog stila koji je kopiran u mnogim drugim talijanskim i dalmatinskim gradovima. Grad je to po mnogočemu poseban. Nizovi starinskih kuća od kojih je gotovo svaka bila u vlasništvu nekoga velikaša ili trgovca iz zlatnog doba srednjevjekovne Venecije izviruju izravno iz mutnih voda uskih kanala koji se protežu među njima kao da je voda zamijenila asfalt. Tek poneka uska ulica kadkad se pojavi s jedne strane kanala, zatim ga kamenitim mostom sa izraženim lukom presiječe i nastavlja se s druge strane tvoreći nepregledni labirint malih prolaza šetnica. U središtu grada jedini prijevoz su plovila, koja se kreću kanalima ispod ukupno preko četiristo mostova i mostića od kojih je najpoznatiji most Ponte dei Sospiri ili Most Uzdisaja, koji je izrađen od istarskog bijelog kamena, a koji je povezivao nekadašnji sud i gradsku vijećnicu u kojoj se nalazio zatvor. Kada bi zatvorenici bili osuđeni na smrt, što je bila uobičajena presuda u srednjem vijeku, oni bi posljednji puta pogledali prema suncem obasjanome gradu i udahnuli svježi zrak kroz kamene rešetke mosta.

Nedaleko od Ponte dei Sospiri nalazi se Trg Sv. Marka koji predstavlja centar Venecije. Zajedno sa Malim trgom on zatvara prostor najvažnijih kulturnih znamenitosti Venecije, kao što su Bazilika sv. Marka, Duždeva palača, knjižnica Marciana, Muzej Correr, Procuratie Vecchie itd., iako već i izgled jednostavnih kuća za stanovanje smještenim na Callama i Campima unutar njenih šest gradskih četvrti Sestieri opravdavaju Veneciji naziv muzeja na otvorenome.

some_alt
Duždeva palača

Posebnu čar Veneciji predstavlja vožnja gondolama, malim uskim plovilima kojima upravlja Gondolar odgurivajući se od morskog dna dugačkim štapom dok stoji na pramcu, koji doprinose epitetu jednog od najromantičnijih gradova kojim se Venecija često časti. Iako je vožnja gondolama prilično skupa (cijena se kreće od 80-100 eura sat), postoji mogućnost vožnje sa Il traghetto gondolama za samo 2 eura. To su redovne linije koje ppovezuju otoke preko Grande canala na mjestima gdje nema mostova. Za one kojima je romantika manje važna od budžeta svakako treba preporučiti klasične brodove koji povezuju obale otočića na kojima se rasprostire Venecija te koji ulaze u gradski sustav javnog prijevoza. Zapravo, u središtu Venecije kompletni javni prijevoz izveden je putem brodova, dok autobusi povezuju grad sa predgrađem i prigradskim područjem, prije svega sa gradom Mestre, koji predstavlja glavnu stambenu zonu u Veneciji. Ukoliko u grad dolazite vlakom, stanica St. Lucia nalazi se u samome centru grada, neposredno uz autobusni terminal, pa će većini najugodniji način obilaska biti upravo pješice.


some_alt
Ponte dei sospiri

Trg sv. Marka, Duždeva palača i ostale najzanimljivije znamenitosti gotovo su u svim razdobljima godine prepune turista, kao i gotovo cijeli potez od trga sv. Marka pa sve do dva kilometra udaljenog Rimskog trga (Piazza di Roma), gdje se nalazi autobusni i željeznički kolodvor. Ipak, uz malu pomoć karte grada veoma se lako može iskusiti intimniji doživljaj Venecije. Kako je grad zapravo pravi labirint uskih uličica, kanala i mostova, dovoljno je samo malo se udaljiti od glavnih ulica, na kojima su postavljeni putokazi i gužva prekobrojnih turista isčeznuti će u trenu, a pred vama će se otvoriti sasvim drugi, uspavani i mistični svijet Venecije. Sasvim je vjerojatno da ćete se naći u situaciji da se oko vas nalazi samo kamenom popločena ulica koja se proteže između starinskih kuća ukrašenih cvijećem i kanala više puta ispresječenim malenim simpatičnim pješačkim mostovima, dok će samo pedesetak metara sa strane natiskivati se tisuće turista pokušavajući probiti se slijedeći uobičajene turističke rute.

Kako doći

Do Venecije je najjednostavnije doći izravnom autobusnom linijom Flixbusa iz Zagreba do Venecije pri čemu je moguće pronaći karte već za 19 eura po smjeru, ukoliko se kupuju dovoljno ranije. Ponekada se dogode akcije kada su karte i povoljnije.

Zagreb - Venecija Flixbus (od 19 eura)

Črnja Toursa (polazak u 4:55 iz Zagreba, dolazak u Venezia Mestre u 11:05) pri čemu su dostupne povratne karte već od 337 kuna. Karte možete kupiti OVDJE. Također je moguće doći preko Trsta redovitom autobusnom linijom iz Rijeke ili Zagreba, a zatim vlakom ili autobusom Flixbusa pri čemu su cijene dostupne već od 1 euro (veliki broj linija od 5 eura). Ukoliko se karte kupuju dovoljno unaprijed, cijena jednosmjerne karte Trst - Venecija iznosi 9 eura. Cijena jednosmjerne karte od Rijeke do Trsta je 55 kuna, dok je karta iz Zagreba do Trsta 80 kuna. U nastavku se nalazi vozni red autobusa (napomena: postoji više autobusa ali po značajno većim cijenama iz Zagreba, pa ih radi toga nismo uvrstili u popis)

Vozni red autobusa: 

Zagreb
Trst
cijena
04:55
08:45
70,00
05:30
09:30
70,00
11:15
15:45
80,00
13:45
17:45
70,00
Rijeka
Trst
cijena
05:00
07:40
55,00
06:00
08:15
55,00
07:30
09:30
55,00
11:30
13:25
55,00
13:40
15:35
55,00
Trst
Zagreb
cijena
08:45
12:45
70,00
11:30
16:10
80,00
16:30
20:45
80,00
17:45
21:35
70,00
Rijeka
Trst
cijena
08:30
07:40
55,00
11:30
13:35
55,00
13:45
16:00
55,00
16:30
18:30
55,00
18:15
20:15
55,00

Napomena: Cijena od 80 kuna iz Zagreba dostupna je za prvih pet karata iz Zagreba za određeni polazak. Prema tome, preporučujemo kupnju karata unaprijed. Redovna cijena je 140 kuna.


Gradski prijevoz

Gradski prijevoz u Veneciji, kao što je ranije spomenuto izveden je mrežom brodskih linija u samome centru grada, a u unutrašnjosti, odnosno prema gradu Mestre koji se smatra dijelom Venecije izveden je autobusima. Cijena karte koja vrijedi 90 minuta iznosi 2 eura. Više informacija potražite OVDJE.

Smještaj

Smještaj je u Veneciji relativno visokih cijena karakterističnih za Italiju. S obzirom na golem broj zainteresiranih turista koji svakodnevno dolaze u Veneciju, i cijene smještaja u gradu su dosta visoke.

Dobar izbor za smještaj jest hotel Hotel Il Lato Azzurro smješten na otoku Sant'Erasmo, a nudi privatni vrt s pogledom na Venecijansku lagunu, besplatni WiFi i sobe s vlastitom kupaonicom. Također se nalazi u blizini plaže. Ovaj se hotel nalazi na 10 minuta hoda od stajališta vaporetta s kojeg voze linije do Murana i Venecije, udaljenih manje od 30 minuta vožnje. Gostima su dostupni i besplatni bicikli. Sve sobe hotela Il Lato Azzurro uređene su u jednostavnom i funkcionalnom stilu. Pojedine smještajne jedinice imaju balkon. Svakog se dana poslužuje kontinentalni doručak. U restoranu je za vrijeme večere moguće uživati u jelima venecijanske kuhinje po narudžbi. U baru se tijekom cijelog dana poslužuju lagani obroci i pića. U cijenu smještaja uključen je i doručak.

Ukoliko Vas zanima povoljan smještaj za dvije osobe u privatnoj sobi izvrstan izbor je Hotel Adua. Nalazi se samo 4 minute hoda od kolodvora Santa Lucia u Veneciji, odmah uz židovski geto. Sobe su klimatizirane i prostrane, a neke imaju vlastitu kupaonicu. Hotel Adua nalazi se u tipičnoj venecijanskoj zgradi iz 17. stoljeća. do recepcije se penje stubama. Prijateljsko osoblje hotela Adua dat će vam korisne savjete za jeftino istraživanje Venecije. Cannaregio je odličan izbor za putnike koje zanimaju hodanje, ugođaj i istraživanje starog grada.

Preporučujemo našu tražilicu najpovoljnijeg smještaja u Veneciji.

Napominjemo kako se cijene mijenjaju tijekom sezona pa su ove cijene samo okvirne. Povoljan smještaj možete pronaći i preko airbnb.

Iskoristite popust pri registraciji na Airbnb tako da se prijavite putem pozivnice OVDJE.Booking.com

objavljeno: 2015-11-14Aktualno:

Egipat iz Venecije za 119 eura povratno

Indija iz Beča za 374 eura povratno

JAR iz Pise za 148 eura povratno

Manchester iz Zadra za 39 eura povratno

Rim iz Trsta od 20 eura povratnoPovezano:

Rim iz Trsta od 20 eura povratno

Sicilija iz Trsta od 30 eura povratno

Sicilija iz Trsta za 36 eura povratno

Verona

Cinque Terre

Lago di Como

Čudnovati božićni običaji

San Sebastian

Zima u Salzburgu

Maroko (II. dio)

Bilbao - srce BaskijePogledajte još:

Najeftinija putovanja vlakom


Čudnovati božićni običaji


San Sebastian


Zima u Salzburgu


Najbolja adventska putovanja