Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:City break: Valletta i Medina

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Ulice Vallette

Kada bi more imalo srce, onda bi za Sredozemno more srce bilo upravo tamo gdje se nalazi Malta, najjužnija europska država i država sa najmanjim glavnim gradom u Europi (iako doduše ostaje dvojbeno da li je Vaduz manji). Državu čini arhipelag sa glavnim otokom Maltom i nešto manji otoci Gozo i Comino, kao i još dvadesetak malih nenastanjenih otočića. Iako je glavni grad Malte Valletta gotovo čitava država je jedan veliki grad, s obzirom da je Malta najgušće naseljeni otok na svijetu. U ovome članku donosimo vam pregled dva najzanimljivija grada na otoku Malti, glavni grad Valletta i staru prijestolnicu, Medinu.
some_alt
spomenik žrtvama drugog svjetskog rata nad lukom

Zbog svojeg položaja tek 180 kilometara od obala Afrike, ljetna sezona na Malti traje mnogo duže nego u ostatku Europe, te je stoga idealna destinacija za sve one kojima je ljeto od tek nekoliko mjeseci prekratko. Ipak, osim toplog podneblja, dva glavna grada Malte, sadašnja Valletta i povijesni glavni grad Mdina, pravi su dragulji povijesnog nasljedstva, te predstavljaju pravi muzej na otvorenome.

Dok se Mdina nalazi na uzvisini duboko u unutrašnjosti otoka te predstavlja prvotnu prijestolnicu otoka, Valletta je grad smješten u jednoj od najzaklonjenijih uvala na otoku. Osnovali su je vitezovi sv. Ivana, teutonski viteški red koji je naselio Maltu nakon što su odbijene osmanske invazije, a ono što čini grad posebno zanimljivim jest činjenica da je zadržao svoj prvotni izgled sve do danas. Najbolje vrijeme za posjetiti Vallettu jest rano ujutro, dok su ulice još prilično prazne. Gledajući ih takve, zaista se čini kao da će svakoga trenutka kraj vas proći neki srednjovjekovni vitez ili će progalopirati neki konjanik. Gradske ulice, pročelja zgrada i cjelokupna atmosfera u gradu naprosto vraća u neka odavno zaboravljena vremena. Stoga nimalo ne iznenađuje što je Valletta često odabrana za snimanje raznih povijesnih serija i filmova, uključujući i Igru prijestolja.

some_alt
katedrala sv. Ivana

Kako se Valletta nalazi na poluotoku, gotovo je nemoguće doći u grad a da se ne prođe kroz njezino predgrađe, Florianu, koja je odijeljena od same Vallette gradskim zidinama. Autobusna stanica nalazi se neposredno pred glavnim vratima u grad, a smještena je uz veoma lijepu triton fontanu. Prošavši gradske zidine, ulazi se u glavni dio grada. pravokutna mreža ulica orijentirana je prema glavnoj gradskog ulici, Triq il Republica, koja se proteže kroz čitav grad. Paralelno s njome, proteže se i druga najvažnija ulica, Triq il Mercanti, odnosno ulici trgovaca. Tu se nalazi najviše ugostiteljskih objekata, trgovina i raznih suvenirnica, a ulica je puna raznih obrtnika koji na štandovima prodaju svoje uratke. Negdje otprilike na sredini nalaze se dvije najvažnije znamenitosti grada, to je katedrala sv. Ivana i državna palača. Dvije su to dominantne građevine koje predstavljaju središte malteškog identiteta. Naime, Malta je jedna od zemalja sa najviše ukorijenjenim katoličkim svjetonazorom u državnu strukturu, te je isto tako i zemlja koja veoma cijeni svoju nezavisnost i jedinstven identitet koji predstavlja naizgled nepoveziv spoj katoličanstva, britanskog kolonijalizma i utjecaja arapskog orijenta.

Obje ulice završavaju u velikoj luci, odnosno zidinama koje Vallettu čine specifičnom mediteranskom utvrdom, čiji jedinstven izgled baš kao i ulice samoga grada vraćaju posjetitelje natrag u razdoblje srednjega vijeka, te se veoma lagano mogu zamisliti galije koje pokušavaju savladati olovnim kuglama branitelje grada. nad zidinama nalaze se vrtovi posvećeni revolucijama i borbama za nezavisnost, pri čemu u središtu slave svoj otpor protiv talijanskih i njemačkih bombardera, ali isto tako slave i primjerice praško proljeće i revoluciju u Mađarskoj. Pogled sa te vjerojatno jedine zelene površine na okolne gradove i duboko usječeni zaljev koji predstavlja luku je predivan, posebice u popodnevnim satima kada sunčeve zrake sa pučine obasvjavaju pročelja starih kamenih zgrada i zidina luke.some_alt
ulaz u Mdinu

Ako je Valletta fosil iz prošlosti, onda je Mdina zamrznuti trenutak u prošlosti, jer ulice toga antičkog središta otoka vraćaju posjetitelja u sasvim drugo stoljeće. Smještena na sasvim drugom dijelu otoka, Mdina je stari glavni grad Malte, okružen zidinama i arhitekturom potpuno istom kakva je bila i pred nekoliko stoljeća. Naziv potječe od arapske riječi M'dina, koja označava gradsko središte okruženo zidinama, te svjedoči o prisutnosti Arapa na otoku čiji je utjecaj posebno prisutan u malteškom jeziku i u arhitekturi. Stare gradske zidine gotovo da se nisu mijenjale, a što je još zanimljivije, ni stanovništvo grada se nije značajno promijenilo, s obzirom da stoljećima u Medini žive iste malteške patricijske obitelji. Uske ulice i kamena pročelja zgrada stvaraju pravi ugođaj davno prošlih vremena, a ukoliko se Medina posjeti navečer, kada popusti sparina i kada grad osvane u prigušenoj rasvjeti koja tvori zagonetnu igru svjetlosti i sjena sa starim građevinama, ulicama i kamenim prolazima, osjetiti će se poseban mistični ugođaj koji budi maštu i još više produbljuje pitanja nego daje odgovore koliko je zaista danas život u ovome gradu sličan životu pred nekoliko stoljeća.

Posebna zanimljivost Medine su gradske zidine i gradska vrata kroz koja se ulazi u grad, u maniri srednjvjekovnih gradova čvrsto okruženih zidinama i osiguranih čvrstim zidinama sa prokopom i vratima na mostu kroz koja se ulazi, a koja se po potrebi mogu zatvoriti i zaštiti grad od opsade. Unutar samih zidina svakako vrijedi posjetiti i katedralu Sv. Pavla uz koju se nalazi i veoma zanimljiv muzej (ulaznica 5 eur/3,5 eur studenti).

some_alt
ulice Medine

Ipak najveća vrijednost Medine jest njezin labirint ulica i pročelja starih zgrada kao i fascinantan pogled na unutrašnjost otoka što se pruža sa zidina samoga grada, odakle se može vidjeti gotovo svaki kutak na ovome otoku.

Medina također nudi odličan izbor restorana. Kamo god se zaputite, možete pronaći veoma dobre restorane uglavnom klasične talijanske i malteške kuhinje, ali isto tako na Malti neizostavne britanske pubove. Za noćni provod ipak preporučujemo otići u sasvim treće mjesto od navedenih u ovome prikazu, a to je Paceville. Tijekom ljetnih mjeseci ovo malo mjesto na sjevernoj obali otoka pretvara se u fantastiču destinaciju za sve zaljubljenike dobre zabave, gdje se serije kafića, restorana, klubova i diskoteka naizmjenično nadopunjuju na potezu od prekrasne pješčane plaže prema unutrašnjosti, a horde mladih cjelodnevno luta okolo u potrazi za dobrom zabavom.

Kako doći

Niskotarifni letovi Ryanaira i Wizzaira po cijenama od već nekoliko desetaka eura dostupni su tijekom cijele godine prema Malti. Najbliže iz Hrvatske prema Malti može se doći letovima iz Venecije, Bologne i Budimpešte. S obzirom da je Malta otok, osim trajektom sa Sicilije gotovo je nemoguće drugačije doći nego zrakoplovom. Do Bologne i Venecije možete doći kombinacijom autobusa iz Rijeke i Zagreba (već od 55 kuna smjer) do Trsta, te potom vlakom. Ukoliko karte kupujete unaprijed na stranicama Trenitalia, cijena se kreće od 9 eura na dalje.

Osim navedenih niskotarifnih operatera čitav niz drugih tvrtki nudi letove prema Malti. Za najpovoljnije letove niskotarifnih i drugih operatera preporučujemo pretragu na stranicama Skyscannera.

Gradski prijevoz

Javni prijevoz na Malti uređen je autobusima tvrtkre Arriva čije linije povezuju cijeli otok. Iako se u suvenirnicama i dalje nude suveniri sa prepoznatljivim žutim autobusima koji su dugi niz godina bili jedan od simbola Malte, javni prijevoz uređen je modernim i udobnim autobusima te povezuje gotovo svaki kutak otoka. S obzirom na veliki broj stanica, unatoč kratkim relacijama ponekad je potrebno putovati i do sat vremena od jedne do druge destinacije. Cijene karata su veoma povoljne, od 1.5 eura za dnevnu kartu do 7 eura za tjednu kartu. Popis svih linija i više informacija potražite OVDJE.

Panorama grada

Zidine Mdine nude izvanredni pogled na otok Maltu te su stoga idealno mjesto za panoramu otoka općenito. Za panoramu Vallette odnosno njezinih zidina najbolje odredište je Viktoriosa, mjesto sa starom povijesnom jezgrom sa druge strane zaljeva od Vallette.

Gdje jesti

some_alt
utjecaj talijanske kuhinje

Valletta je maleni grad ali unatoč tome ima dobru ponudu restorana. Iako ih je većina registrirana kao kafići, hrana koja se može dobiti je ujedno povoljna i veoma ukusna. Pianida Caffe je pri tome vjerojatno najbolji izbor, sa odličnim salatama i drugim gastronomskim specijalitetima dostupnim već od četrdesetak kuna. Preporučujemo i Reno's Cafe sa menijem već od nekoliko eura. Kao što je spomenuto, Medina ima veoma veliku gastronomsku scenu, te je dovoljno prolutati ulicama grada i mogu se pronaći odlični restorani. Naša preporuka jest Fontanela Tea garden, odličan restoran sa jednim od najboljih pogleda na otok.


Smještaj

Kako je Malta relativno maleni otok, preporučujemo Vam smještajne kapacitete za čitav otok, što je daleko bolja opcija od smještaja u samome glavnom gradu ili u Mdini. S obzirom na povoljan i pouzdan gradski prijevoz, to ne bi trebao predstavljati nikakav problem, a uštede su značajne. U nastavku vam donosimo naš izbor najboljeg smještaja na Malti. Također je moguće pronaći i povoljan smještaj preko airbnb.

Sprachcaffe International
ocjena posjetitelja: 7,3/10

Najjeftinija cijena smještaja. besplatan wi-fi, bazen i restoran u hostelu

77 kuna
Hibernia Residence and hostel
ocjena posjetitelja: 7.8/10

Veoma dobar hostel sa doručkom i mnogim pratećim sadržajima.

86 kuna
Boyers house
Ocjena posjetitelja:7,7/10

još jedan dobar hostel sa wi-fi, bazenom i velikom terasom, doručak uključen

92 kune

Burlington Apartments
Ocjena posjetitelja:5,2/10

najpovoljniji izbor za dvokrevetnu sobu

92 kune
Za ostale smještajne kapacitete preporučujemo vam tražilicu:

objavljeno: 2015-02-18Aktualno:

Izrael iz Budimpešte za 29 eura povratno

Valencija iz Trsta za 19 eura povratno

Malta iz Trsta za 10 eura povratno

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Malta iz Trsta za 10 eura povratno

Malta iz Beča za 22 eura povratno

Malta iz Venecije od 36 eura povratno

Najbolje plaže Malte

Snorkeling vodič: Malta

Najljepše plaže otoka Krka

Opatijska rivijera

Najljepši romantični izleti

Jordan

GrazPogledajte još:

Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park


putopisni film: Mjesec dana Irana


Snježnik


Planinarenje zimi: kako se pripremiti