Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:dvorac Trakošćan

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
dvorac Trakošćan

Skriven duboko u šumi, iznad slikovitog jezera na uzvisini koja dominira okolicom, dvorac Trakošćan doima se poput bajkovitog zamka u kojem se krije neka zagonetna princeza do koje se mora popesti odabrani princ. Naravno, danas nema ni princa ni princeze u ovome dvorcu, ali zbog toga nimalo ne nedostaje bajkovitog doživljaja ukoliko se dolazi do ovog prekrasnog zagorskog dvorca zahvaljujući gotovo idiličnom položaju i izgledu dvorca. Smješten u srcu Hrvatskog zagorja, Trakošćan je pravi biser arhitekture te kulturno i povijesno dobro koje daje vrijednost više našoj baštini.


Najradije do dvorca Trakošćan dolazim predvečer, kada ga obasjavaju zadnje zrake sunca te kada se vode trakošćanskog jezera primire. Sam dvorac u pravilu je tada već zatvoren a skupine turista koje revno obilaze dvorac već su otišle dalje. Iako posjeduje prekrasne zbirke oružja te je izvrsno uređen iznutra u pravom ambijentu svojeg vremena, najljepši pogled na dvorac pruža se preko jezera, odakle se dvorac doima zaista baš kao iz bajke. Park šuma koja okružuje dvorac i jezero sa mnogobrojnim zatokama kombinacija je autohtone šume hrasta kitnjaka i običnog graba te raznih više ili manje egzotičnih vrsti drveta, uglavnom crnogoričnih jela i borova. Teško je reći u koje vrijeme je najljepše krenuti u pet kilometara dugu šetnju oko jezera: proljeće kada se cijela šuma i sve oko jezera zazeleni, a livade rascvjetaju u buđenju prirode, jesen kada se kroz šume razlijeva čitav spektakl šarenila jesenjih listova ili pak zima kada snijeg prekrije zaleđeno jezero i dvorac kao i crnogorične grane zimzelenog drveća. Poučna staza koja okružuje dvorac nudi i razne zanimljive informacije o samome dvorcu, životinjama i biljkama oko dvorca, geološkim značajkama područja i još mnoge druge zanimljivosti. Ribarska kućica koja se nalazi uz jezero i na stazi predstavlja odmorište.

some_alt
Trakošćansko jezero i pogled na dvorac

Vratimo se dvorcu. Izgrađen još kao osmatračnica i obrambena utvrda u trinaestom stoljeću tijekom srednjeg vijeka često je mijenjao svoje vlasnike, prvenstveno uslijed izumiranja plemićkih obitelji koje su njime vladale. Napokon 1584. godine car Maksimilijan Habsburški daje dvorac u nasljedno vlasništvo plemićkoj obitelji Drašković, koja će ostati vlasnik dvorca sve do 1944. godine kada je dvorac nacionaliziran i stavljen u državno vlasništvo. Generacije obitelji Drašković nisu pretjerano marile za dvorac, pa je on propadao, sve do devetnaestog stoljeća kada ga Juraj V. Drašković obnavlja u rezidencijalni dvorac, a parkovni okoliš pretvara u romantičarski perivoj. Upravo je rekonstrukcija dvorca i okoliša koju je proveo Juraj V. Drašković zaslužna za današnji izgled dvorca, pa se s pravom pretpostavlja kako je vjerojatno već i on predvidio turistički potencijal koji će imati dvorac. Neovisno o tome je li obnova dvorca bila inspirirana vizionarskom idejom o razvoju turizma ili (vjerojatnije) romantičarskim povratkom starih tradicijskih vrijednosti svojih plemićkih obitelji što je bio posebno značajan trend tijekom devetnaestog stoljeća, upravo zahvaljujući viziji i ideji za uređenje kako dvorca tako i okoliša danas je Trakošćan ponos Zagorja i najposjećeniji dvorac u Hrvatskoj kojeg je Conde Nast uvrstio u dvanaest najljepših dvoraca na svijetu.


some_alt
Viteška dvorana u dvorcu

Unutar dvorca, koji se proteže na četiri razine danas je smješten muzej. Postav muzeja svjedoči o životu u dvorcu kroz stoljeća, posebice tijekom vladavine obitelji Drašković. Tako dvorac predstavlja izvanredan uvid u život hrvatskog plemstva, posebice novovjekovnog plemstva sjeverne Hrvatske i života te genealogije obitelji Drašković. Predmeti u sklopu postava datiraju iz vremena od 15. do 19. st. i razmješteni su u pojedinim prostorijama. Najzanimljiviji dio muzeja je viteška dvorana u kojoj se nalaze izvorna oružja obitelji Drašković, istaknutih ratnika u borbama sa Turcima. Prvi kat dvorca također je veoma zanimljiv, jer zorno prikazuje sadržaj dvorca iz vremena kada je korišten kao mjesto stanovanja Draškovića. Naime, upravo su prvi kat uglavnom koristili za stanovanje.

Dvorac Trakošćan stoga nije samo prekrasno zdanje smješteno na uzvisini nad idiličnim jezerom. To je dvorac koji nudi sistematičan uvid u jednu epohu naše povijesti kroz prikaz života plemstva od svakodnevnih aktivnosti, njihove posluge i organizacije pa do borbenih sposobnosti i ratovanja koje je na turbulentnom području naše države kroz povijest nažalost uvijek bilo prisutno.


Kako doći

Do Trakošćana je najjednostavnije doći vlastitim automobilom. Ukoliko ipak putujete sredstvima javnog prijevoza, na raspolaganju je desetak autobusnih linija iz Varaždina prema Trakošćanu po cijeni od oko 35 kuna (cijena varira ovisno o liniji). Više informacija i vozni red potražite OVDJE.

Radno vrijeme i ulaznice

Radno vrijeme dvorca ovisi o godišnjem dobu, pa je tako ljetno radno vrijeme (1.travanj-31.listopad) od 9 do 18 sati, dok je zimsko radno vrijeme (1.studeni-31.ožujak) od 9 do 16 sati. Muzej koji se nalazi u sklopu dvorca je otvoren svaki dan, uključujući vikende i blagdane.

Ulaznice za odrasle osobe iznose 30 kuna, dok su za studente, učenike i djecu 15 kuna.

Smještaj

Ukoliko odlučite odsjesti u blizini dvorca, nekoliko smještajnih kapaciteta nudi se u blizini samoga dvorca.

Odličan izbor (iako nimalo povoljan) je Hotel Trakošćan koji se nalazi na slikovitoj lokaciji u blizini srednjovjekovnog dvorca. Objekt nudi elegantno uređene i klimatizirane sobe. Gosti ovdje mogu uživati u odmoru usred netaknute prirode, unutarnjem bazenu, masažnim sadržajima i hidromasažnoj kadi. Sve sobe uključuju LCD TV s kabelskim programima, radni stol te kupaonicu sa sušilom za kosu, kadom i kozmetičkim priborom. Pojedine obuhvaćaju balkon s pogledom na dvorac Trakošćan. U sklopu objekta dostupno je besplatno privatno parkiralište. Gosti također mogu uživati u ribolovu, planinarenju i razgledavanju prekrasne prirode među brdima, šumom i jezerom. U baru na terasi iznad jezera poslužuju se osvježavajuća pića tijekom dana. Svakog jutra poslužuje se švedski stol za doručak.

Pretražite ponudu smještaja u Trakošćanu.

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2018-03-31Aktualno:

Izrael iz Budimpešte za 29 eura povratno

Valencija iz Trsta za 19 eura povratno

Malta iz Trsta za 10 eura povratno

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Brač dobiva planinarsku obilaznicu

Najbolje od Gorskog kotara

Snježnik

Planinarenje zimi: kako se pripremiti

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje

Irački kurdistan

Černobil

Zelenortska Republika: potpuni vodič

GrazPogledajte još:

Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park


putopisni film: Mjesec dana Irana


Snježnik


Planinarenje zimi: kako se pripremiti