Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:City break: Sevilla

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
katedrala u Sevilli

Na samome jugu Španjolske nalazi se jedna od najvećih i najpoznatijih pokrajina te države, Andaluzija. Okružena sredozemnim morem i Atlanskim oceanom, Andaluzija je najjužnija točka europskog kontinenta, te mjesto gdje Mediteran otvara svoja vrata prema Atlantiku. Upravo je radi toga upravo Andaluzija bila polazište za mnoge moreplovce u vrijeme velikih otkrića, uključujući i najslavnijeg pomorca koji je krenuo odavde, Kristofora Kolumba. Legendarni genovljanin svoje je putovanje započeo upravo zahvaljujući potpori vladara iz Seville, a upravo je u tome gradu njegovo tijelo završilo svoje životno putovanje, te se kosti ovog slavnog moreplovca nalaze u gradskoj katedrali u Sevilli.

some_alt
pročelje katedrale

Sevilla je četvrti najveći španjolski grad te središte Andaluzije. Smještena u dolini uz rijeku Gudalquivir, predstavlja spoj klišeja koji krase Španjolsku, raskoši jednom bogatoga grada koji je živio punim plućima na blagu konkvistadora te romantičnog ugođaja tople andaluzijske klime i ritma flaminga. Naseljena je još od doba Rimljana, a svoju je najveću važnost imala tijekom petnaestog i šesnaestog stoljeća, pa stoga i većina palača i crkava uglavnom i dalje ocrtava renesansne konture megalomanskih proporcija. Kuga koja je dva puta poharala grad uvelike je usporila njegov razvoj u kasnijim stoljećima, ali industrijska revolucija donijela je nove mogućnosti prosperiteta u devetnaestom stoljeću, nakon čega se Sevilla profilirala kao središte juga Španjolske, što je ostala do danas.

Glavna gradska jezgra sa većinom znamenitosti smještena na istočnoj obali rijeke. Ispunjena je uskim uličicama koje se šire poput labirinata između širokih trgova kojima dominiraju glavne gradske građevine, kao što su katedrala i palača Alcazar, ali i između parkova koji svojim zelenilom tijekom čitave godine privlače domaće stanovnike i turiste.

some_alt
Plaza da Espana

Katedrala, Giralda i dvorac Alcazar su glavne znamenitosti grada. Smješteni jedan do drugoga, čine osnovu gradske jezgre i glavno odredište velikog broja turista tijekom cijele godine. Katedrala (ulaznica 9 eura/studenti 4 eura) predstavlja jedan od najvećih sakralnih objekata na svijetu, te je izgrađena u dvanaestom stoljeću kada je prerađena tadašnja džamija u katedralu, pri čemu je nekadašnji minaret Giralda i dalje ostao glavni toranj katedrale. Gradnja katedrale potrajala je sve do petnaestog stoljeća, te je na kraju dovršena u gotičkom stilu karakterističnom za to razdoblje. Vanjski dio katedrale ukrašen je reljefima iz terakote, skulpturama svetaca i gotičkim ornamentima, koji su posebice prisutni pri glavnom ulazu u katedralu. Devedeset metara visok toranj Giralda svakako je glavno obilježje katedrale te predstavlja najsavršenije građevinsko postignuće islamskog razdoblja u Španjolskoj. Ornamentima ukrašeni zidovi tornja mijenjaju svoju boju ovisno o svjetlosti dok se sa vrha pruža izvanredna panorama samoga grada. Unutar same katedrale nalazi se grobnica Kristofora Kolumba. Ovaj slavni moreplovac izvorno je pokopan u Valladolidu gdje je i preminuo, no nakon smrti njegove su kosti prenesene u Sevillu. Iako se dugo vremena smatralo kako su zapravo kosti do Kolumba u Santo Domingu, DNA istraživanja utvrdila su kako su kosti u Sevilli autentične, iako je isto utvrđeno i za one u Santo Domingu. Ovaj veliki putnik i moreplovac očito nije prestao putovati ni nakon smrti, pa su tako njegove kosti često mijenjale svoje boravište i pokopane su na više mjesta odjednom.some_alt
zidine Alcazara

Uz katedralu nalazi se dvorac Alcaraz koji je i danas u vlasništvu kraljevske kuće, a koji je izgrađen kao španjolski pandan mnogo poznatijoj Alhambri u Granadi. Iako je izvorno jednako kao i Alhambra bio maorski dvorac, do danas se sačuvala samo jedna prostorija iz islamskog razdoblja, dok su ostale prostorije izgrađene tijekom vladavine seviljskih vladara, za razliku od Alhambre koja je dominantno islamska građevina. Više puta nadograđivan i proširivan, ovaj kompleks predstavlja veoma zanimljivo arhitektonsko djelo sa lijepim interijerima te kombinacijom vrtova i prolaza koji zajedno čine ljepotu Alhambre u malom, kako građani Seville vole nazivati ovaj dvorac, trenutno pod zaštitom UNESCO-a. Najzanimljiviji dio palače jest dvorana Pedra I., slavnog španjolskog kralja kao i prateći vrtovi koji se nalaze oko palače.

Nastavimo li od Alcazara prema rijeci, uskoro dolazimo do jednog od najljepših trgova u Španjolskoj, Plaza de Espana, odnosno španjolskog trga. Ovaj veličanstveni trg okružen umjetnim jezercem predstavlja sve pokrajine španjolske, a izgrađen je 1929. godine tijekom španjolsko-američkog sajma. Fontana dominira središtem trga, dok ornamenti i ukrasi koji krase okolne zgrade te mostove preko minijaturnih kanala dodaju estetski doživljaj samoga trga. Uz sami trg nalazi se i veliki park Marije Luize, koji je omiljeno mjesto za šetnju i rekreaciju Seviljana. Pri kraju parka nalazi se velika prostorija iz razdoblja sajma u kojoj se danas nalazi arheološki muzej (ulaz slobodan), koji predstavlja najvažniju arheološku kolekciju u Andaluziji, kao i Museo de Costumbres Populares odnosno muzej popularne umjetnosti (ulaz slobodan).

Ipak pravi ljubitelji umjetnosti vratiti će se uzvodno uz rijeku, prema sjevernom dijelu grada i Plaza del arma na kojoj staje većina autobusa te posvetiti se jednom od najljepših umjetničkih muzeja u Španjolskoj, Museo de Bellas Artes (ulaz slobodan). Muzej sadrži veliku kolekciju remek-djela španjolskih slikara od razdoblja renesanse do danas, a uslijed velikog broja izložaka često se rotira postava muzeja te organiziraju specijalizirane izložbe.

some_alt
Metropol Parasol

Nedaleko od muzeja nalazi se Metropol parasol na trgu La Encarnacion, divovska drvena konstrukcija u obliku više kišobrana koja predstavlja najveću drvenu konstrukciju na svijetu. Izgrađena je prema nacrtu njemačkog arhitekta Jurgena Mayer-Hermanna iz drveta koje je uvezeno iz Finske. Pod "kišobranom" se nalazi tržnica te akvarijum, a građani ga od milja zovu La Encarnacion gljiva, odnosno Inkarnacija gljive (prema imenu trga).

Sevilla nema posebno zanimljivu šetnicu uz rijeku, no ipak vrijedi posjetiti Torre del oro, nekadašnja vojna osmatračnica koja je sagrađena tijekom islamske Almohad dinastije u cilju kontrole pristupa Sevilli preko rijeke Guadalquivir. Kula osmatračnice je podijeljena na tri razine, pri čemu je posljednja razina izgrađena 1769. Nekada je sa ovoga tornja bio postavljen golemi lanac koji je sprečavao prolaz rijekom ukoliko bi netko pokušao napasti grad sa brodovljem. Lanac je bio učvršćen najvjerojatnije na drugoj strani rijeke na identičan toranj koji je s vremenom se urušio i nestao, najvjerojatnije 1755. godine tijekom golemog potresa u Lisabonu koji je imao svoje posljedice i u Sevilli.some_alt
R. S. Pizjuán Stadion (FC. Sevilla)

Osim kulturnih atrakcija, Sevilla ima i tri predivna stadiona, višenamjenski olimpijski stadion Estadio de La Cartuja, zatim Estadio Ramon Sanchez Pizjuan na kojem igra domaće utakmice Sevilla, osvajač Europske lige 2014. godine te stadion glavnog gradskog rivala Seville, Betisa Estadio Benito Villamarín. Nogomet je u Sevilli kao i u ostatku španjolske veoma popularan, te su stoga i stadioni građeni prema modernim standardima a atmosfera na stadionima je vrhunska. Stoga ako boravite u gradu tijekom nogometne sezone, preporučujemo posjetu na jednu od utakmica čak i ako niste ljubitelj nogometa. Uvijek možete promatrati zanimljivo navijanje i dekoraciju gledatelja.Kako doći

Do Seville se može doći izravnom zrakoplovnom linijom Ryanaira iz Bologne, do koje dolazimo kombinacijom autobusa i vlaka iz Rijeke ili Zagreba. Autobus iz Rijeke prema Trstu vozi tri puta dnevno i cijena iznosi 110 kuna povratno, dok iz Zagreba polaze dva autobusa dnevno po cijeni od 230 kuna povratno. Samo nekoliko metara od autobusnog kolodvora u Trstu nalazi se i željeznički kolodvor sa kojeg desetak puta dnevno polaze vlakovi prema Bologni. Kupite li unaprijed kartu na stranicama Trenitalia, cijena karte je već od 9 eura po smjeru. Autobus sa željezničke stanice Bologna centrale do zračne luke stoji 6 eura, dok autobus od zračne luke Sevilla do centra Seville stoji 4 eura.

Do Seville možete i kombiniranim letovima više niskotarifnih operatera. Više informacija potražite na stranicama Skyscannera.

Gradski prijevoz

Gradski prijevoz u Sevilji izveden je mrežom autobusa, tramvaja i podzemnom željeznicom. Autobusi pokrivaju sve važnije dijelove grada, dok linije C3 i C4 voze cirkularno oko stare gradske jezgre. Minibus C5 ulazi u samu gradsku jezgru. Cijena vožnje autobusom je 1.20 eura. Jeftinija opcija jest kupovina plastične kartice Tarjeta Multiviaje po cijeni od 1.5 eura, koju možete napuniti sa deset vožnji za šest eura odnosno sedam eura ukoliko tijekom vožnje mijenjate liniju (vrijedi sat vremena neovisno o tome koje prijevozno sredstvo koristite). Kartice su dostupne na kioscima. Dobar izbor za kratke posjete su jednodnevna karta (4,50 eura), ili trodnevna karta (8,50 eura). Sevilla ima samo jednu liniju podzemne željeznice, ali ukoliko se krećete po ruti koju pokriva ona predstavlja idealno rješenje za brzo kretanje neovisno o gradskim gužvama.

Panorama grada

Sevilla se nalazi na ravnome terenu pa stoga grad nije idealan za panoramske poglede osim sa povišenih područja, od kojih je nedvojbeno najpopularniji pogled sa tornja Giralda. Pogled na grad moguć je i iz mnogih kafića i barova koji imaju terasu na svojem krovu, od kojih među najbolje spada najstariji rooftop bar u Sevilli, Dona Maria bar, zatim Hotel Fontecruz sa kojega se pruža posebno zanimljiv pogled na katedralu i Alcaraz a uz to ima i veoma pristupačne cijene.

Gdje jesti

some_alt
tapas sa orasima (thespainscoop.com)

Sevilla nudi veliki izbor španjolske kuhinje, od morske hrane, raznih mesnatih delicija, tapasa do raznih slatkih delicija. Kao i u većini velikih gradova koji privlače veliki broj turista, tako i u Sevilli ukoliko tražite svoj obrok pored velikih turističkih atrakcija platiti ćete puno za ne baš dobru hranu i nimalo ljubaznu poslugu. Stoga nije neko otkriće maknuti se od centra kada tražite povoljne i dobre restorane. Las Golodrinas je omiljeni restoran domaćeg stanovništva, te je to dovoljna preporuka da i sami probate specijalitete španjolske kuhinje baš tamo. Ukoliko ste posebno zainteresirani za tapas, preporučujemo vam Bar Europa, koji ima najbolji omjer kvalitete i cijene. Vrijedi također i svratiti do Bodega Santa Cruz Las Columnas, koji se odlikuje povoljnim cijenama.

Noćni život

Španjolci su poznati po dobroj zabavi i aktivnostima do duboko u noć, a Sevilla pri tome nije iznimka. Veliki broj studenata ali i bogata tradicija flamenga i zabave na otvorenome na andaluzijskim ulicama učinila je i ovaj grad zanimljivim odredištem za noćni život. Ukoliko tražite dobro piće uz domaću glazbu, dovoljno je prošetati tijekom večeri starim dijelom grada i gotovo svaki trg će pružiti nešto od toga doživljaja, a što je posebno zanimljivo, ljudi se okupljaju, piju i vesele na otvorenome tijekom cijele godine, uslijed blagih zima u Sevilli. Omiljeno okupljalište za ljubitelje dobre zabave i glazbe uživo u Sevilli je La Carboneria, koja često ugošćuje jazz i razne druge koncerte te zbivanja.

Smještaj

Smještaj u Sevilli nije pretjerano povoljan iako je izbor zaista velik. Cijene uvelike variraju tijekom sezona, a s obzirom na blage i suhe zime što se smještaja tiče putovati u Sevillu tijekom kasne jeseni ili zime je daleko bolji izbor nego tijekom veoma vrućih ljeta. Grad nudi širok izbor hostela i smještaja u dvokrevetnim sobama u pensionima, ali isto tako nude se i veoma dobri apartmani. U nastavku donosimo naše preporuke za smještaj u Sevilli. Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb.

Pension Dona Pepa
ocjena posjetitelja: 6,6/10

Najjeftinija cijena smještaja. besplatan wi-fi, dostupne povoljne dvokrevetne sobe

85 kuna
Sevilla Dream hostel
ocjena posjetitelja: 7.6/10

Veoma dobar hostel sa dormitory smještajem, wi-fi i raznim pratećim sadržajima.

100 kuna
Grand Lux Hostel
Ocjena posjetitelja:8,3/10

Najbolji izbor za hostel sa doručkom, wi-fi i besplatnim turama za razgledavanje grada

122 kune

Pension Catedral
ocjena posjetitelja: 7.1/10

Najpovoljniji izbor za dvokrevetne i bračne sobe, odlična lokacija u centru starog grada

214 kuna
Pension Gran Plaza
ocjena posjetitelja: 7/10

Još jedan dobar izbor za dvokrevetne i bračne sobe, u blizini stadiona FC Sevilla

214 kuna
   Za ostale smještajne kapacitete preporučujemo vam tražilicu:

objavljeno: 2014-12-27Aktualno:

Izrael iz Budimpešte za 29 eura povratno

Valencija iz Trsta za 19 eura povratno

Malta iz Trsta za 10 eura povratno

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Valencija iz Trsta za 19 eura povratno

Malaga iz Beča za 22 eura povratno

Barcelona iz Zagreba za 88 eura povratno

San Sebastian

Bilbao - srce Baskije

Barcelona

putopisni film: Mjesec dana Irana

Vrbnik

Irački kurdistan

Černobil

Najljepši romantični izletiPogledajte još:

Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park


putopisni film: Mjesec dana Irana


Snježnik


Planinarenje zimi: kako se pripremiti