Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:City break: Porto

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Ponte Luis most

Drugi najveći grad Portugala i grad po kojem je država dobila ime industrijsko je i administrativno središte sjevera Portugala, ali isto tako osebujan je grad sa bogatom povijesti i kulturom koji predstavlja nezaobilazno odredište ove zemlje. Porto nije samo imenom simbol cijele države: vrata Atlantika za vinorodnu rijeku Douro kroz stoljeća su predstavljala jedan od glavnih izvoznih proizvoda Portugala te su značajno utjecala na kreiranje vanjske politike zemlje. Najstariji vojni savez koji je i dalje na snazi sklopljen je upravo zahvaljujući izvozu vina iz Porta, između Portugala i Velike Britanije. Savez je i danas postojan, u okvirima NATO saveza.


Stara gradska jezgra pod zaštitom je UNESCO-a i prava je kulturna riznica srednjevjekovnog Portugala. Uske uličice sa visokim kamenim kućama, crkvama i zidinama, koje se odjednom pretvaraju u šarena pročelja zgrada uz obalu rijeke Douro. Porto je pomalo mističan grad: iako je smješten uz obalu Atlantika, glavnina grada zapravo se nalazi na rijeci Douro, pri čemu se brdovite četvrti spuštaju prema strmim obalama rijeke, tek nekoliko kilometara od ušća rijeke u ocean.

some_alt
Panorama grada (Ribeira)

Upravo se na tim brdovitim padinama nalazi i najljepša četvrt grada, Ribeira (u slobodnom prijevodu sa portugalskog obala rijeke), sa šarenim i visokim kućama te širokom šetnicom uz obalu rijeke, iznad koje se dominantno proteže katedrala iz trinaestog stoljeća, koja se doima poput golemog gotičkog monolita iznad grada. Tijekom dana obala rijeke ispunjena je turistima koji prolaze uz terase kafića i restorana te promatraju slikovite stare brodice, barcos rabelos kako plove rijekom. Nekada su ove duguljaste šarene brodice nalik na gondole služile za prijevoz bačvi vina iz gornjeg toka rijeke Douro, gdje su terasasti vinogradi prekrili obronke uz rijeku. Danas se te male lađe uglavnom koriste za prijevoz turista, dok su druga prijevozna sredstva preuzela ulogu distribucije vina i povrća iz doline rijeke u unutrašnjosti prema Portu. Iako se velika otkrića povezuju sa Lisabonom i jugom Portugala, zapravo je sve počelo upravo ovdje, u četvrti Ribeira, gdje se danas nalazi Casa di Infante. Upravo je ovdje rođen začetnik velikih putovanja i otkrića, Henrik navigator. Upravo zahvaljujući angažmanu Henrika, inače trećeg sina portugalskog kralja Joao I. te glavni sponzor (ali i sam sudionik) velikih pomorskih pothvata na Atlantiku. Zahvaljujući Henriku Portugalci su počeli ploviti sve intenzivnije prema Africi i nepoznatim zemljama. Tako su otkrili i kolonizirali arhipelage Madeiru (1419.), Azore (1427.) i Zelenortske otoke (1456.) i doplovili do Rta Bajador. Prema tome, upravo zahvaljujući Henriku su ova dva važna atlantska arhipelaga i dalje u rukama Portugalaca, dok su Zelenortski otoci neovisna država ali sa uskim vezama sa Portugalom. Casa do Infante (ulaz 2.20 eura, sub. i ned. slobodno) danas je muzej na tri kata koji svjedoči o namjeni te građevina kroz prošlost te samim time o turbulentnim promjenama u prošlosti grada. Pred desetak godina otkriveni su rimski temelji ispod iste te kuće, što svjedoči o značaju iste već prije dvije tisuće godina.

some_alt
Azulejosi unutar Sao Bento stanice

Iznad četvrti Ribeira smještena je katedrala, Se (ulaz slobodan). Ova masivna kamena građevina potječe iz dvanaestog stoljeća, no znatno je proširena tijekom osamnaestog stoljeća. Unutrašnjost crkve se s druge strane veoma malo mijenjala kroz stoljeća, te tako i dalje privlači svojim zanimljivim gotičkim i romaničkim konturama iz četrnaestog stoljeća. Krenemo li od katedrale prema sjeveru, dolazimo do željezničke stanice Sao Bento, polazišta za većinu lokalnih vlakova (glavna gradska željeznička stanica jest Campana, koja se nalazi u istočnom dijelu grada, u blizini stadiona Dragao, nogometnog hrama FC Porto). Zanimljivost ovoga kolodvora jest u interijeru predvorja, koji je u potpunosti prekriven azulejos-ima, plavo-bijelim pločicama sa prikazima određenih događaja iz kršćanske ili portugalske povijesti. Iako će se Portugalci uvrijediti kažete li im kako su azulejosi pločice iz kupaonice, zapravo veoma sliče upravo na popločenja za interijer, sa dodatkom prekrasnih umjetničkih izvedbi i prikaza. Unutar stanice Sao Bento oko 20 tisuća pločica prikazuje scene iz povijesnih bitaka Portugalaca, a nastale su 1930. godine kao djelo umjetnika Jorgea Colacoa.


Nedaleko od željezničkog kolodvora Sao Bento nalazi se prostrani trg Aliados, koji se pruža prema sjeveru, pokrivajući blagu uzbrdicu, na čijem se vrhu nalazi gradska vijećnica, izgrađena početkom dvadesetog stoljeća sa prepoznatljivim visokim zvonikom sa satom. Ispred gradske vijećnice tijekom ljetnih mjeseci često se održavaju razne priredbe i koncerti, a tijekom zime redovito se ovdje održava doček nove godine na otvorenom. Prirodno položena uzbrdica idealni je teren za takve priredbe, jer se "redovi iza" polagano uzdižu i gotovo svatko ima pogled na koncertnu binu. Ljubitelji arhitekture pronaći će razne druge zanimljivosti u središnjem dijelu Porta, od zgrade sveučilišta do crkve sv. Franje (Igreja de Sao Francisco), gotičke crkve koja je više puta obnavljana i tako dobila svojstven stil uglavnom baziran na gotici, ali i sa značajnim utjecajem drugih stilova. Palacio de Bolsa (ulaznica 4 eura), odnosno palača burze izgrađena je tijekom devetnaestog stoljeća nalazi se uz samu Ribeiru. Unutar palače nalazi se najbolje očuvana arapska soba, ostatak nekadašnje maorske okupacije Portugala te kušaonica vina. Palaču prate je lijepo uređeni vrtovi sa kojih se pruža pogled na rijeku.

some_alt
avenija Aliados

Ukoliko tražite idealni pogled na grad, svakako treba posjetiti toranj Clerigos (ulaz 3 eura), barokni toranj sa 240 stepenica sa kojeg se pruža panoramski pogled na gradsko središte i rijeku Douro. Južna obala rijeke Douro, zapravo administrativno samostalni grad Vila Nova de Gaia (praktično pak dio Porta koji se nalazi preko rijeke, čak i povezan metro linijom preko mosta) najbolje se vidi sa Jardim do Palacio Cristal, odnosno sa vrtova uz Kristalnu palaču. Lijepo uređeni vrtovi na uzvisini iznad rijeke omiljeno su sklonište od vrućina za građane Porta, ali također i popularno šetalište. Početak je to dijela grada Foz do Douro, koji se pruža sve do ušća rijeke Douro u Atlantik i osim dugog šetališta koje pokriva i povijesna tramvajska linija, te se potom nastavlja uz ocean i pješčane plaže. Ipak najljepši pogled na grad, onaj koji se najčešće pojavljuje na razglednicama pruža se iz dvorišta samostana Mosterio da Serra de Pilar. Smješten na ulazu u Vila Nova de Gaia, odmah uz prepoznatljivi most Dom Luis I., izgrađen od učenika slavnog arhitekta Eiffela, sa ovoga mjesta pruža se pogled koji se najčešće pojavljuje na razglednicama iz Porta, sa šarenim zgradama Ribeire rasprostranjenih iznad rijeke te metalnom konstrukcijom mosta Dom Luis I. u donjem desnom kutu. Ukoliko želite još više uživati u tom pogledu, Telegrafico de Gaia (jedan smjer 5 eura, povratno 8 eura), žičarom koja prolazi usporedo sa rijekom Douro i omogućuje nevjerojatne poglede na Porto. Mali ali slikoviti park Jardim do Moro također pruža zanimljiv pogled na grad, posebice noću kada svjetla daju Ribeiri drugu dimenziju.

some_alt
katedrala Se

Vila Nova de Gaia, osim što zbog svojeg položaja pruža veoma zanimljive poglede na grad, također privlači i zaljubljenike u vino. Upravo se ovdje nalaze najpoznatiji vinski podrumi vina Porto, koji nastavljaju svoju višestoljetnu tradiciju. Još u srednjem vijeku, kada su se vodili žestoki ratovi između Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, Britanci su stvorili savez sa Portugalcima, pri čemu je upravo vino, koje više nije bilo moguće uvoziti iz Francuske bilo glavni izvozni proizvod za koji su Britanci bili zainteresirani. Kako je plovidba od Portugala do Britanije bila nešto duža nego samo prelazak kanala La Manche, pojavio se problem što su se vina često kvarila, pa su domišljati Portugalci odlučili dodati više alkohola u vino. Tako je iz potrebe stvoren brand koji je postigao značajan uspjeh. Vinski podrumi koje su britanski moreplovci i trgovci (a o britanskom porijeklu svjedoče imena tih podrum) otvorili na području Vila Nova de Gaia još uvijek obavljaju svoju zadaću, unatoč tome što barcos rabelos već dugo ne dovoze bačve sa vinima sa gornjeg toka rijeke Douro ili što trgovački brodovi umjesto u ušće rijeke zalaze u modernu luku nekoliko kilometara sjevernije, u predgrađu Matosinhos. Tradicija vinskih podruma se nastavlja i danas kao jedna od najvažnijih turističkih znamenitosti Porta.


Matoshinos nije samo luka, već je i duga pješčana plaža okrenuta prema Atlantiku kojom se redovito valjaju valovi sa pučine i čine idealnu destinaciju za surfanje. Upravo stoga se gotovo redovito mogu pronaći surferi koji ovdje vježbaju svoje vještine na valovima, ali i početnici koji se trude barem na trenutak uopće stajati na surferskoj dasci. Ukoliko želite i sami pokušati, na raspolaganju Vam stoji više surf klubova smještenih uz samu obalu koji nude poduke iz surfanja već za nekoliko desetaka eura po tečaju. Riblja tržnica i specijalizirani a povoljni restorani ribljih delicija također se nalaze u Matoshinosu. Zanimljiva utvrda donekle nalik na kulu Nehaj u Senju, Castelo do Queijo, prepoznatljiv je znak ulaza u Matosinhos uz samu obalu. Veliki gradski park Parco de Cidade povezuje Matoshinos sa ostatkom Porta, te je idealno mjesto za šetnju kroz zelenilo, kojeg uslijed ograničenog prostora radi brdovitosti terena na kojem se smjestio Porto ipak nedostaje.

Umjesto zelenila, Porto nudi prekrasne šetnice uz rijeku Douro te uz dugu Atlantsku obalu. Foz do Douro dio je Porta smješten na ušću rijeke koji se nastavlja prema sjeveru i Matosinhosu. Ipak puno ljepša plaža nalazi se sa južne strane rijeke, Praia das Pedras Amarelas, uz koju se nalazi lijepa šetnica dugačka nekoliko desetaka kilometara i koja se proteže sve do drugih malih gradića od Porta prema jugu. Spomenimo i mali gradić Vila do Conde, povezan sa Portom metro linijom, kamo veoma rado stanovnici samoga grada otiđu tijekom lijepih vikenda na šetnju ili uživanju u dugoj pješčanoj plaži.


Kako doći

Do Porta je najjednostavnije doći izravnim letovima iz Bolonje ili Milana niskotarifnih prijevoznika Ryanair, pri čemu su dostupni povratni letovi već za nekoliko desetaka eura. Izvan ljetne sezone letovi su značajnije povoljniji. Cijene zrakoplovnih karata i najpogodnije datume potražite u nastavku:

Bologna - Porto - Bologna (Ryanair)

Milano - Porto - Milano (Ryanair)


Dostupni su i izravni letovi Croatia Airlinesa i TAP Portugal do Lisabona, ali samo u određenim dijelovima sezone. Najpovoljnije letove iz Hrvatske do Portugala pretražite OVDJE.

Sa zračne luke do centra grada vozi metro, po cijeni od 1.85 eur (plus 0.50 eur za Andante karticu). Vožnja traje oko pola sata do samog centra.


Kada doći

Tijekom ljetnih mjeseci temperature u Portu su veoma visoke, od 30 stupnjeva na gore, dok je more zbog utjecaja hladnih struja na Atlantiku gotovo redovito ispod 20 stupnjeva, pa zbog toga Portugal nije među najpopularnijim destinacijama za kupanje (izuzev južne obale, pokrajine Algarve). S druge strane, tijekom zime temperature nisu toliko niske, ali su učestale padaline. Najpovoljnije vrijeme za posjetu Portu je stoga rana jesen ili kasno proljeće, kada su dani topli i ugodni, a padaline najmanje česte. Ipak često se dogode i lijepi i sunčani dani tijekom zime, pa stoga sa malo sreće Porto postaje idealna destinacija i zimi.

Gradski prijevoz

some_alt
metro na Ponte Luis

Gradski prijevoz u Portu uređen je mrežom podzemne željeznice, autobusa i prigradskih vlakova. Sve metro linije se sastaju na stanici Trinidade koja se nalazi uz sami centar grada te je glavno prometno čvorište u gradu. Najzanimljivija je linija koja vodi prema Vila Nova de Gaia, jer izlazi iz tunela izravno na most Ponte Luis I. te pruža prekrasan pogled na grad.

Pomalo čudnovati sustav zona u gradu donekle zbunjuje, no uz pogled na kartu zona i jednostavno zbrajanje "granica" zona ipak se nije toliko teško snaći. Centar grada je zona C2, te je cijena prijevoza unutar jedne zone 0.60 eur. Karte se kupuju na Andante karticu (mala papirnata elektronička kartica koju izdaje svaki automat za karte po cijeni od 0.60 eur). Više informacija i mreža linija na stranicama Metro Porto.

Unatoč tome što je Porto brdovito mjesto, odličan je izbor za istraživanje obale Doura i dugih plaža uz Atlantik bicikl. Moguće ga je već za nekoliko eura iznajmiti na samoj Ribeiri i iskoristiti da istraživanje plaža i šetnica sa obje strane grada.

Gdje jesti

Veliki broj Pastelaria nudi odlične sendviče, male obroke, vrhunski izbor povoljnih kolača i pekarskih proizvoda, ali često i ozbiljnija jela, poput ribljih specijaliteta ili pečenog mesa. Preporučujemo uzeti "sopa dia" odnosno juhu dana. Najčešće je to kremasta juha od škampi, bundeve ili rajčice vrlo dobrog ukusa, a dostupna već za euro do dva.

some_alt
Francesinha

Pravi specijalitet Porta jest Francesinha, doslovno prevedeno: "mala francuska gospođa". Zapravo je to golemi sendvič sa sirom, jajem, nekoliko vrsta mesa i kruhom za toster, pretvoren u golemu kalorijsku bombu koju su pripremali portuglaski iseljenici, posebice u Francuskoj u kratkim pauzama za ručak tijekom posla. Povratkom u domovinu doveli su i svoje kulinarsko otkriće koje je postupno postalo zaštitni znak Porta. Gotovo svaka Pastelaria ima u svojoj ponudi i Francesinhu, najčešće uz pržene krumpiriće. Najbolja Francesinha može se jesti u Bufete Fase, smještenom u samome centru grada.

Noćni život

Noćni život Porta orijentiran je prema ulici Galeria do Paris, gdje je smješten veliki broj klubova sa različitom glazbom i ambijentom. Tijekom večeri, ulice su pune mladih koji veselo šeću iz jednog do drugog bara, posebice tijekom akademske godine kada se u gradu nalazi veliki broj studenata. Osim toga, popularno je mjesto i Ribeira, gdje se često okupljaju također studenti, ali i drugi mladi. Jedan od najpopularnijih barova jest Radio bar, posebice za zaljubljenike rock glazbe. Također je popularno odredište za mlade Tendinha dos Clérigos. Ljubitelji elektroničke glazbe svakako trebaju se zaputiti u Plano B, veoma popularan klub smješten upravo u Via Galerii.

Smještaj

U Portu je dostupan veoma veliki broj smještajnih kapaciteta pa je stoga moguće pronaći kvalitetan smještaj već za manje od stotinjak kuna, posebice u hostelima.

Odličan izbor je Sport Hostel smješten u samome središtu grada, uz popularnu komercijalnu ulicu Rua di St. Katarina te u blizini avenije Aliados, koji nudi krevete u zajedničkim spavaonicama već za desetak eura po krevetu. U blizini je metro stanica Aliados kao i Bolhao market na kojem su dostupni svježi proizvodi svakoga dana. U sklopu hostela je na raspolaganju i kuhinja. Ovaj je objekt također ocijenjen za najbolju vrijednost za novac u Portu! Gosti ostvaruju veću vrijednost za novac u odnosu na druge objekte u ovom gradu.

Najbolji izbor za dvokrevetne sobe je Portuense Alojamento Local, također sa odličnim položajem i kvalitetom interijera te ponude.


Potražite u našoj tražilici najpovoljniji smještaj te svu ponudu smještaja u Portu.

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2016-08-08Aktualno:

Izrael iz Budimpešte za 29 eura povratno

Valencija iz Trsta za 19 eura povratno

Malta iz Trsta za 10 eura povratno

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Porto iz Budimpešte za 30 eura povratno

Porto iz Beča za 17 eura povratno

Algarve iz Beča za 24 eura povratno

Top deset Portugala

putopisni film: Mjesec dana Irana

Vrbnik

otok Biševo

Zavratnica

Grčki otoci za povoljan odmorPogledajte još:

Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park


putopisni film: Mjesec dana Irana


Snježnik


Planinarenje zimi: kako se pripremiti