Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:Opatijska rivijera

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
djevojka s galebom, Opatija

Najstarija turistička destinacija Hrvatske te jedna od najstarijih turističkih destinacija uopće na svijetu je Opatija, gradić dvadesetak kilometara od Rijeke koji je postao glavno odredište elite Austro-ugarske nakon što se tadašnji car u devetnaestom stoljeću zaljubio u ovo mjesto. Nekadašnji turistički biser Kvarnera ništa manje nije privlačan i danas, te podjednako privlači različite vrste turista tijekom cijele godine, a posebno ljeti. Osim Opatije, rivijera povezana šetnicom Lungo mare sadrži još nekoliko zanimljivih mjesta, Lovrana, Medveje Mošćeničke Drage, Ike, Ičića i Voloskog.Opatija

Ivo Robić nazivao ju je "Opatija bajna", a njegova Serenada ovom gradu ostala je evergreen baš kao i sama Opatija, grad koji je svoje zlatno doba turizma doživio krajem devetnaestog stoljeća dok je turizam na prostoru Hrvatske bio tek u začecima i to zlatno doba nastavio je doživljavati sve do danas. Mijenjale su se države, propadala su carstva ali Opatija nikad nije izašla iz mode te privlači svojim posebnim šarmom jednako kao što je to radila i u vrijeme dok je njezinim ulicama šetao car Franjo Josip.

Često nazivana biserom Jadrana, Opatija svojom arhitekturom otmjenih vila, raskošnim parkovima s biljem iz cijelog svijeta i bogatom hotelskom i ugostiteljskom ponudom, predstavlja važno odredište u svako doba godine. Jednako su privlačni, svaki sa svojom pričom, osobnošću i prepoznatljivim manifestacijama i druga središta ove rivijere. Osim ponudom izvrsnih plaža i šetnica, također privlači i svojim priredbama, prije svega koncertima i kulturnim događanjima koji se odvijaju tokom cijele godine.

some_alt
šetnica Lungomare u Opatiji

Turizam u Opatiji započinje kada je Ignitio Scarpa, riječki brodovlasnik izgradio za sebe i svoju ženu Vilu Angiolinu, koja je i danas jedna od znamenitosti grada. Prekrasan park pored vile među najpopularnijim je mjestima u Opatiji te jedan od najljepših parkova na Jadranu. Tamo se mogu pronaći i pomno njegovani cvjetovi kamelija koji su u međuvremenu postali simboli grada. U njemu se razlikuju dvije cjeline, južni dio otvorenog parka s egzotičnim biljkama i travnjacima, te sjeverni dio u kojem rastu guste sastojine lovora izmiješane s borovima i cedrovima. Posebna zanimljivost parka su japanske kamelije, bambusi i banane. Ovaj park je i najposjećeniji jer se nalazi uz čuveno šetalište Lungo mare. Još jedan značajan park nalazi se uz Hotel Opatija te pored nove opatijske zaobilaznice, s koje se spušta odvojak za centar grada te je izgrađen početkom dvadesetog stoljeća. Ovaj park sadrži šetne staze te obilje hlada i klupica za odmor. Početkom dvadesetog stoljeća su izgrađene i razne druge secesijske vile za austro-ugarsko plemstvo i bogataše, te su danas okosnica arhitekture u ovome gradu. Osim vila kulturnu baštinu grada upotpunjuje i crkva sv. Jakova, zatim skulptura djevojke sa galebom koja uvelike podsjeća na kopenhagenšku Malu sirenu, fontana Helija i Selene te Hrvatska ulica slavnih. .

Volosko

some_alt
početak šetnice Lungomare u Voloskom

Smješteno jedan kilometar od Opatije prema Rijeci, Volosko je malo ribarsko mjesto koje privlači ljubitelje mirnijeg odmora od često prenapučene Opatije. Nekada je Volosko bilo najnaseljenije mjesto na Opatijskoj rivijeri, pri čemu je imalo ulogu luke grada Kastva te je primalo brodove različitih veličina u svoju lučicu. Danas je Volosko prvenstveno turističko mjesto sa ribarskom lučicom u kojoj turiste privlače veoma kvalitetni restorani riblje gastronomije kao i mogućnosti za sportove na vodi. More u Volosku i obližnjem Preluku pogodno je za surfanje i jedrenje a posebno je popularno za jedrenje na dasci. Vjetar poznat pod nazivom tramontana puše gotovo svakog jutra i idealan je za jedrenje na daci, za koje se Volosko smatra jednim od najboljim odredištima na svijetu. Svake godine organizira se i natjecanje u surfanju, kako za profesionalce, tako i za amatere. Za one manje avanturističkog duha ali koji ipak imaju želju za rekreacijom, Volosko predstavlja polazište prekrasne šetnice koja prolazi većim dijelom Opatijske rivijere, sve do Lovrana. Šetalište Franje Josipa ili popularno zvano Lungomare među najljepšim je obalnim šetnicama na Jadranu.

Ičići

some_alt
Ika

Prvo mjesto nakon Opatije prema zapadu su Ičići, prije svega poznati po svojoj plaži koja privlači svakog ljetnog dana tisuće ljudi. Plaža je podijeljena na dva dijela te je jedan dio betonski, a drugi šljunčani. Plaža ima ''Plavu zastavu'' koja garantira čistoću mora, ali i mnoštvo dodatnih sadržaja na samoj plaži poput odbojke na pijesku, igrališta za djecu i više ugostiteljskih objekata. Ičići također imaju i ACI marinu koja nudi smještaj za razne jedrilice te je često polazište za istraživanje otoka sjevernog Jadrana.

S kulturološkog aspekta, najzanimljivija građevina u Ičićima je Villa Münz, koja je građena u austro-ugarskom stilu i nalazi se odmah iznad nautičke marine.

Ika

Ika je staro ribarsko selo i ljetovalište smješteno ispod padina Učke te je jedno od omiljenih početnih lokacija za uspon na tu hrvatsku primorsku planinu. Smještena u uvalici okruženoj strmim padinama, centar Ike se nalazi uz samu obalu i zavojitu prometnicu. Uz jedan restoran i malu plažu koja se nalazi u središtu uvale Ika nema puno za ponuditi, ali upravo taj mir koji nudi mjestašce privlači brojne posjetitelje. Centrom dominira mul na kojem se nalazi dizalica za čamce i malo pristanište za ribarske brodiće.

Stanovnici Opatijske rivijere i Rijeke na spomen Ike najčešće prvo pomisle na fakultet menadžmenta i turizma koji se nalazi u ovome mjestu te na popularni fast-food Arči, otvoren 24 sata te u kojem se redovito čeka u redu za hamburger ili cheeseburger.

Lovran

some_alt
lučica u Lovranu

Uz Opatiju svakako najzanimljivije odredište na Opatijskoj rivijeri jest Lovran, ujedno i najstarije mjesto u ovome području. Smješteno ispod središnjeg dijela masiva Učka, Lovran zajedno sa mjestima u svojem zaleđu, prvenstveno Lignjem je također i jedno od glavnih polazišta za uspon na Učku. Gradić je također i važno kulturno-povijesno odredište. Gradski trg sa svojim romaničkim zvonikom i nizom baroknih kuća, župna crkva, mala crkvica uz more, samo su segmenti u povijesnim spomenicima koji čine antičke i kulturne vrijednosti Lovrana i daju posebnu atmosferu ovom malom mediteranskom gradu. Također u Lovranu se održava i veliki broj različitih manifestacija koje privlače turiste u svako doba godine.

Povijesni značaj gradu daje sačuvana povijesna stara gradska jezgra, koja je u srednjem vijeku okružena zidinama. Unutar Starog grada mogu se pronaći mnoge građevine iz 13. i 14. stoljeća, a samo neke su u potpunosti sačuvane, poput istočnih gradskih vrata ''Stubica''. Odmah pored Starog grada nalazi se kapela Sv. Trojstva, koja datira iz 13. stoljeća i danas se nalazi u parku.

Lovransko zaleđe čini više manjih sela i mjesta smještenih na obroncima Učke koja predstavljaju jedinstven spoj ruralnog planinskog svijeta u neposrednoj blizini mora te u kojima se sve više razvija ruralni turizam. Osim toga, u mnogima od njih nalaze se odlični vidikovci sa pogledom na Kvarner i Riječki zaljev.

Medveja

Dva kilometra dalje od Lovrana nalazi se Medveja, poznata prije svega po svojoj prekrasnoj dugoj plaži koja spada među najljepše plaže na Jadranu. Prema legendi, mjesto je dobilo ime po grčkoj mitskoj junakinji Medeji, za koju se smatra kako se na području Medveje sklonila s Jasonom. Podzemni potoci koji se s Učke slijevaju u more na medvejskoj plaži prema istoj su priči ustvari Medejine suze. Blizina Učke također čini Medveju popularnim polazištem za uspon na Učku.

Medvejska šljunčana plaža među najljepšim i najvećim je plažama na Sjevernom Jadranu pri čemu svojom ukupnom površinom zauzima 44.000 m2. Osim za kupače, Medveja je popularna i za razne sportske entuzijaste, pa se tako uz plažu mogu iznajmiti kajaci, pedaline i razni drugi sportski rekviziti. Na plaži Medveja se nalazi otvoreni beach bar sa velikom ponudom koktela, kao i kafić i restoran sa bogatom ponudom.

Mošćenička draga

some_alt
Mošćenička draga

Opatijska rivijera završava u Mošćeničkoj dragi, gdje se padine Učke spuštaju prema moru uz procjep stvoren tokom potočića koji preko ljeta uglavnom presuši. Šljunčane plaže su glavna atrakcija u Mošćeničkoj Dragi, gdje se nalazi sedam šljunčanih plaža, a ljubitelji netaknute prirode imaju na raspolaganju velik broj uređenih planinskih i šumskih putova uključujući i poučnu stazu o staroslavenskim božanstvima po kojima je i nazvan jedan od vrhova u blizini (vrh Perun). Panoramski pogled na stari mediteranski stil gradnje kamenitih kuća uz samo more i uskih uličica čini Mošćeničku Dragu popularnim motivom fotografija velikog broja turista. Nedaleko od Mošćeničke Drage nalazi se i malo selo zvano Trebišće, za koje se vjeruje da je mjesto civilizacijskog i kulturnog početka na ovim područjima.

Lungo mare

Od Voloskog do Lovrana prostire se devet kilometara duga obalna šetnica službeno nazvana Šetalište Franje Josipa ali popularno poznatija kao Lungomare. Duž trase šetališta podignuta su spomen obilježja znamenitim ličnostima koje su boravile u Opatiji: književniku Henriku Sienkiewiczu (iznad opatijske luke), liječniku Theodoru Billrothu (na zidu crkve sv. Jakova), generalu Jozefu Pilsudskom (u perivoju ispred Umjetničkog paviljona "Juraj Šporer"). Jednim dijelom šetalište Lungomare prolazi i kroz čuveni središnji opatijski perivoj. Šetnica je smještena gotovo u potpunosti na istoj nadmorskoj visini, pa uslijed toga ju bez problema prolaze osobe svih starosnih dobi i fizičke spreme. Tijekom ljeta posebno je ugodna šetnja u kasnijim večernjim satima ili rano ujutro.

Veliki broj ugostiteljskih objekata uz čitavu šetnicu nudi veliki izbor mjesta za hranu i piće, kao i za nezaobilazne sladolede tijekom ljeta.

Prijevoz

Između Opatije i drugih mjesta Opatijske rivijere prometuju redovne autobusne linije riječkog prijevoznika Autotroleja te linije Autotransa. Najpovoljnije je putovati među mjestima autotrolejovim busevima, zona 4 koja povratno stoji 30 kuna pokriva cijelo područje od Mošćeničke Drage do Rijeke i okolnih mjesta. Linija 32 prometuje obalnim mjestima, dok za mjesta u zaleđu Opatije i Lovrana možete promijeniti autobus u Opatiji. Karta vrijedi dva i pol sata na cijeloj dužini trase, neovisno o broju promjena vozila.

Smještaj

S obzirom na elitni turizam kojem je Opatija orijentirana, smještajne cijene su relativno visoke, no unatoč tome mogu se pronaći povoljniji smještajni kapaciteti u privatnom aranžmanu putem airbnb. Moguće je pronaći različiti smještaj već za 130 kuna za dvije osobe. Što se tiče hostela, relativno povoljni hosteli dostupni su u Rijeci. Ponudu pretražite pomoću naše tražilice povoljnog smještaja. Također je moguće pronaći i povoljan smještaj preko airbnb. Ukoliko još nemate svoj račun, iskoristite popust od 20 eura na prvu rezervaciju registracijom OVDJE.

Booking.com

objavljeno: 2020-06-29Aktualno:

Basel iz Zagreba za 16 eura povratno

Eindhoven iz Zadra za 30 eura povratno

Santorini iz Budimpešte za 50 eura povratno

Pariz iz Zadra za 30 eura povratno

Oslo iz Zagreba za 14 eura povratnoPovezano:

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Brač dobiva planinarsku obilaznicu

Kajakom oko Prvića

Cres biciklom

Najljepše plaže otoka Krka

Madeira: sve što trebate znati

Otok vječnog proljeća

Gozo coastal walk

Destinacije za zimsko sunce

Valletta


Pogledajte još:

Kajakom oko Prvića


Cres biciklom


Najljepše plaže otoka Krka


Najljepše staze uz hrvatske rijeke


Ugljan i Pašman biciklom