Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Nacionalni park Brijuni

tekst: Peter Polić


some_alt
putokazi na Brijunima

Josip Broz Tito redovito je ovdje primao najvažnije goste, te su se neka od najvažnijih pitanja hladnog rata, iza zatvorenih vrata raspravljala upravo na ovome malom arhipelagu šumom obraslih otočića uz zapadnu obalu Istre. Međutim, Tito nije prvi koji je otkrio ljepote ovoga otočja, one su privlačile još od antičkih vremena, a podjednako privlače veliki broj posjetitelja i danas, kada se nalaze u sklopu nacionalnog parka te kada svakodnevno veliki broj turista dolazi brodovima iz obližnje Sežane gotovo kroz cijelu godinu.


Na području ovoga nacionalnog parka nalazi se i najzapadnija točka Hrvatske, pa je stoga otočić Vanga vojna baza i nepristupačan za turiste. Unatoč tome, drugi otoci, otvoreni turistima nude i više nego dovoljno bioraznolikosti, kulturnih i geoloških ljepota te sklada mora i šuma za svakoga zaljubljenika u putovanja. Nalaze se nešto više dva kilometra zapadno od istarske obale, nasuprot mjesta Fažana, sa kojega i dolazi najveći broj gostiju, te se sastoje od 14 otoka i otočića ukupne površine 33,9 kvadratna kilometra. To je samo dio ukupne površine nacionalnog parka i akvatorija, jer na brijunski akvatorij otpada 80% ukupne površine.

some_alt
razvedenost obale Brijuna

Dva najveća otoka su Veliki Brijun i Mali Brijun dok su manji otoci Sveti Marko, Gaz, Okrugljak, Šupin, Šupinić, Galija, Grunj, Vanga, Madona, Vrsar, Kozada i Sveti Jerolim. Povijest i značaj Brijuna seže u razdoblje prije pojave čovjeka, o čemu svjedoče tragovi dinosaura koji se mogu pronaći na velikom Brijunu. Iako znanstvenici i dalje spore radi li se zaista o ostacima dinosaura, nedvojbena je povijest ljudskog bivanja na otočju. Poznati tragovi ljudskog djelovanja i prisutnosti na otočju sežu u treće tisućljeće prije Krista, kada su na Brijunima živjeli etnički nepoznati stanovnici koji su se bavili ratarstvom, stočarstvom, lovom i ribolovom, a oružje i oruđe izrađivali su od kamena, kostiju i pruća. Za vrijeme velike Egejske seobe naroda u prvom tisućljeću prije Krista na Brijune dolazi ilirsko pleme Histri, po kojima je kasnije Istra i dobila ime. Nakon kojih su došli Rimljani, a od VI. do VIII. st. otočjem su (kao i Istrom) vladali Bizantinci. Na Brijunima postoje mnogi kulturno-povijesni ostaci od kojih su najpoznatiji i najsačuvaniji: rimski ladanjski dvorac iz I.-II. st. s termama, Venerin hram, zatim Bizantski kastrum, te bazilika Sv. Marije iz V.-VI. stoljeća, crkva Sv. Germana iz XV. stoljeća.

some_alt
ostaci rimske vile

U srednjem se vijeku otočjem šire razne bolesti uključujući i malariju, uslijed čega je otočje uglavnom napušteno, zahvaljujući čemu dolazi do procvata biosfere na otočju. Prepoznali su to aristokrati u devetnaestom stoljeću pa su isušili močvarna područja i započeli sve više posjećivati otočje. Zahvaljujući tome, danas su Brijuni omiljeno ljetovalište svjetskih državnika i aristokracije sa tradicijom dužom od stotine godina. Iako otoci nisu stalno naseljeni, zbog brojnih turističkih posjeta izletničkim brodićima sa susjednog kopna na njima tijekom godine danju stalno ima ljudi. Na Velikom Brijunu moguć je i smještaj u trima manjim hotelima, koji gostima pružaju ugođaj mira u prelijepoj prirodi nedaleko turističke vreve obližnje Pule. Tu se nalazi i najstarije golf-igralište u Hrvatskoj. Usprkos boravku velikog broja posjetitelja priroda je očuvana, o čemu svjedoči mnoštvo ptica selica koje ga rabe kao zimovalište.

Većina posjetitelja otočja kreće u organizirano razgledavanje turističkim vlakićem, koji vodi posjetitelje kroz vizure prirodnih ljepota otoka, kroz safari-park, uz bizantski kastrum, rimsku rezidencijalnu vilu u zaljevu Verige, te druge ljepote i znamenitosti. Uz samu lučicu smješteni su: crkvica svetog Germana iz 15. stoljeća u kojoj se nalazi izložba istarskih fresaka i kopija glagoljičkih spomenika. U blizini je prirodoslovna zbirka, arheološki muzej i izložba "Tito na Brijunima".

Prije svega su Brijuni poznati zaljubljenicima u sport po svojem golf terenu i potencijalu nautičkog turizma. Ipak Brijuni nude i druge mogućnosti za sport i rekreaciju, od velikog broja prekrasnih plaža do mogućnosti kajakarenja, snorkelinga i drugih podvodnih aktivnosti. Brijuni također privlače i ljubitelje pješačenja. Iako su otoci premali za treking i dugotrajne pohode, šetnja otokom posebno je zanimljiva radi životinjskog svijeta, koji čini Brijune muzejom na otvorenom. Na otočje su sredinom 20. stoljeća uneseni jeleni lopatari, jeleni aksisi i mufloni koji danas bezbrižno šeću i pasu na prostranim travnjacima ili se odmaraju u hladovini stoljetnih hrastova crnika. Područje Parka naseljavaju, osim ovih i drugih unesenih vrsta i autohtone životinje, među kojima su najbrojnije ptice. Na otoku Velikom Brijunu nalazi se jedno od najstarijih stabala masline na Sredozemlju, zasađeno još u IV stoljeću koje i danas rodi i daje plod, a kao svjedok davne prošlosti privlači mnoge turiste. Akvatorij Brijuna, koji čini gotovo 80% površine Parka, zbog provedene zaštite zadržao je svoju izvornu ljepotu i vrijednost te je stanište brojnih morskih organizama tipičnih za životne zajednice sjevernog Jadrana.

some_alt
biciklom po Brijunima

Otok Veli Brijun može se razgledati i biciklima. na otoku se nalazi ukupno 300 bicikli na raspolaganju, koje često ponestaju u vrhuncu turističke sezone. Ukupno se na otoku nalazi 24 kilometra asfaltiranih staza te je bicikl odličan način za upoznavanje svih kutaka otoka. Ukoliko se dolazi jedrilicom, prema pravilima nacionalnog parka mora se pristati u lučici velikog Brijuna, sidrišta na drugim lokalitetima nisu dopuštena. Iznimka je otok Kozada kod kojega je dopušteno sidrenje te koji je često odredište za zaljubljenike u kupanje i snorkeling, radi pristupačnosti. Za dolazak na Kozadu nije potrebno plaćati ulaznicu u nacionalni park. Ipak veliki broj turističkih brodica iz Fažane i Pule nudi turističke obilaske brodicama nacionalnog parka, no najčešće bez zaustavljanja. Brodice su često najbolji način za doživljaj cijelog otočja, posebice dijelova oko otoka Vanga koji nisu pristupačni turistima i posjetitelja radi vojnog kompleksa.


Kako doći

Do Brijuna se gotovo u pravilu dolazi brodicama iz Fažane, do koje se može doći autobusom iz Pule. Brodicama se pristupa nakon što se kupuje ulaznica za nacionalni park. Nažalost, od 1. siječnja 2015. za sve goste, uključujući i državljane Republike Hrvatske vrijede iste cijene ulaznice:

srpanj i kolovoz

lipanj i rujan

ožujak, travanj,
svibanj, listopad

siječanj, veljača,
studeni i prosinac

210,00 kn

200,00 kn

170,00 kn

125,00 kn

Cijene za djecu i grupe su niže. Isto tako, ukoliko posjećujete otočje brodicama iz Pule i Fažane koje nemaju predviđeno pristajanje, ne plaćate ulaznicu u nacionalni park već samo cijenu izleta brodicom.Smještaj

Smještaj je najbolje pronaći u Puli ili Fažani, pri čemu preporučujemo potražiti smještaj putem Airbnb, posebice ukoliko Vas putuje više. Preporučujemo pri tome iskoristiti popust od 20 eura na smještaj koji možete dobiti prijavom OVDJE.

Booking.com

objavljeno: 2015-07-06Aktualno:

Izrael iz Budimpešte za 29 eura povratno

Valencija iz Trsta za 19 eura povratno

Malta iz Trsta za 10 eura povratno

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Brač dobiva planinarsku obilaznicu

Najbolje od Gorskog kotara

Snježnik

Planinarenje zimi: kako se pripremiti

Jordan

Mjesec dana Irana (2. dio)

Igor u Indokini: Tajland (1. dio)

Igor u Indokini: Malezija

VenecijaPogledajte još:

Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park


putopisni film: Mjesec dana Irana


Snježnik


Planinarenje zimi: kako se pripremiti