Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Minhen

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Marienplatz i Neues Rathaus

"Povratnu kartu do Minhena molim", pitam na šalteru autobusnog kolodvora. "Povratnu? Dakle mislite se i vraćati?" - upita me prodavačica. Glavni grad Bavarske kod nas je popularniji kao destinacija za tražiti bolji posao i sretniju budućnost nego kao turistička destinacija. Stoga i ne čudi kako se na ulicama Minhena gotovo češće čuju južnoslavenski jezici nego njemački. Ipak, Minhen je mnogo više od obećanog grada gasterbajtera i grada sa jednim od najpopularnijih nogometnih klubova Europe: s razlogom se često smatra kulturnim centrom Njemačke te je grad koji je unatoč značajnom utjecaju globalizacije i kozmopolitanstva zadržao svoj njemački duh, ne samo kroz arhitekturu nego i kroz način života.


Najpoznatiji događaj u Minhenu svakako je Oktoberfest. ovaj festival piva koji se održava svake godine krajem rujna privlači milijune turista te je među najvećim festivalima u cijeloj Europi. Veoma često se građane Minhena i poistovjećuje sa veselim Bavarcima na Oktoberfestu. Muškarci u hlačama sa naramenicama i kariranim košuljama i smiješnim kapama sa perjem te djevojke sa kratkim suknjama i izrazito otvorenim dekolteom na također kariranim košuljama te velikim kriglama piva vjerojatno je najčešći stereotip Bavaraca. Ipak Minhen je grad u kojem ćete vidjeti u javnom prijevozu gotovo u svako doba mlade sa sportskom opremom, spremne za trčanje, skijanje, bicikliranje pa čak i surfanje. Blizina Alpa, šume koje okružuju grad i nepregledni nizovi biciklističkih staza kao i pomalo nevjerojatni umjetni valovi na rječici u samome središtu grada na kojima je omogućeno surfanje, unatoč tome što je najbliže more stotinama kilometara daleko dovoljni su preduvjeti za aktivan život, što Bavarci objeručke prihvaćaju i koriste.

Pročitajte naš vodič kroz Oktoberfest

some_alt
Heilige Geist Kirche

Današnji Minhen počeo se razvijati u dvanaestom stoljeću kada su Benediktinci došli iz Italije i nastanili se na području koje danas pokriva grad, gradeći svoje samostane i farme na plodnoj bavarskoj zemlji. Tijekom osamnaestog i devetnaestog stoljeća, Minhen je postao važno središte jedne od najjačih njemačkih državica, Bavarskog kraljevstva, sve dok kralj Ludvik nije pretjerao sa svojom opsesijom prema dvorcima i potrošio cijeli državni proračun na izgradnju veličanstvenog dvorca Neuschwanstein koji se nalazi južno od Minhena, u podnožju Alpa. Ironično, izgradnja toga dvorca dovela je do nemira i bankrota države, a uskoro i asimilacije Bavarskog kraljevstva u novo njemačko carstvo, dok su danas su upravo dvorci koje je gradio Ludvik najpopularnije turističke znamenitosti regije te najveći izvor prihoda u turizmu. Svjetski ratovi žestoko su poharali Minhen. Najprije je grad izgladnjivan u prvom svjetskom ratu, da bi u drugom svjetskom ratu bio gotovo izbrisan sa lica zemlje, ponajviše zbog simbolike Minhena kao ishodišta nacističkih ideja. Ipak poslijeratna obnova koja je trajala više od pola stoljeća vratila je grad u predratni izgled. Štoviše, gradu je vraćen izgled prije pojave nacizma, te je Minhen nastavio od tamo gdje je stao uslijed mračnog vrtloga totalitarizama koji su se nadvili nad gradom u prvoj polovici dvadesetog stoljeća.

some_alt
Feldherrnhalle

Iako je Minhen višemilijunski grad, glavno gradsko središte je jednostavno dostupno pješice i dovoljno je malo da odaje dojam kako je sve na dohvat ruke. Središtem dominira Marienplatz, glavni gradski trg sa monumentalnom gradskom vijećnicom izgrađenom u neo-gotičkom stilu. Sa 85 metara visokih tornjeva (ulaznica 2.5 eura, studenti 1 euro) pruža se zanimljiv pogled na grad iz ptičje perspektive. Na trgu se također nalazi i zanimljivi spomenik pobjedi nad Šveđanima u tridesetogodišnjem ratu tijekom sedamnaestog stoljeća, Mariensaule. Ispod ovog spomenika najčešće se u svako doba dana međusobno čekaju stanovnici Minhena, bez obzira čeka li momak svoju djevojku ili prijatelji jedan drugoga. U blizini Marienplatza nalazi se i najveća građevina u središtu grada: katedrala Frauenkirche izgrađena u romaničkom stilu tijekom petnaestog stoljeća koja je svojevrsni religijski simbol Minhena. Visina tornjeva katedrale je 99 metara i najviša je to religijska građevina u Minhenu uopće. U blizini Marienplaza nalazi se još nekoliko zanimljivih crkava građenih u gotičkom, romaničkom i baroknom stilu. Upravo ovdje s pravom Minhen pokazuje kako je središte katoličanstva u Njemačkoj.

Minhen njeguje i sjećanje na snažnu i dobro utreniranu bavarsku vojsku, kojoj je u čast podignuta neorenesansna zgrada Feldherrnhalle čiji ulaz čuvaju dva lava a u središtu se nalazi spomenik generalu Johannu Tillyu, predvodniku bavarskih snaga prilikom izbacivanja Šveđana iz Njemačke u tridesetogodišnjem ratu. Upravo su ispred ove zgrade pokušali nacisti u studenom 1923. godine poznati Minhenski puč koji je ugušila policija i tako spriječila barem na kratko uspon nacizma.

Ljubitelji arhitekture nastaviti će do palače Rezidenz te obližnjeg parka Hofgarten. Četiri velika brončana kipa lavova čuvaju ulaz u Residenz palaču, nekadašnje sjedište vladara Bavarije a danas tek muzej i lijepi arhitektonski spomenik prošlosti. U blizini se nalaze i kazalište te monumentalna građevina Bavarskog parlamenta (Bayerische Staatkanzlei) kao i Cuviller kazalište u kojem je svojedobno premijerno izvedena opera Mozarta Idomeneo a koje je danas jedno od najljepših kazališta izgrađenih u rokoko stilu.

some_alt
Bayerisches Nationaltheater

Veliki broj muzeja koji se nalaze u gradu opravdavaju Minhenu naziv kulturnog središta Njemačke. Gradski muzej, Stadtmuseum (ulaznica 6 eura/studenti 3 eura) priča na veoma zanimljiv i detaljan način priču o povijesti grada od početaka do danas. Više o povijesti cijele bavarske nudi Bayerisches Nationalmuseum (ulaznica 7 eura/studenti 6 eura) dok ljubitelji piva svakako trebaju posjetiti Octoberfestmuseum (ulaznica 4 eura/studenti 2,5 eura) u kojem će moći saznati sve o tom festivalu ali isto tako i o razvoju piva na području Bavarske. Ljubitelji umjetnosti nikako ne smiju propustiti Neue Pinakothek (ulaznica 7 eura/studenti 5 eura) te Pinakothek der Moderne (ulaznica 10 eura/studenti 5 eura) koji nude značajne kolekcije respektabilnih umjetničkih djela i skulptura. Među najvećim su i najbogatijim muzejima u cijeloj Njemačkoj i svakako vrijedni posjete svakom ljubitelju umjetnosti.

Ukoliko planirate posjećivati muzeje i boravite tijekom vikenda u Minhenu, svakako ostavite nedjelju za muzeje, kada je cijena ulaznice za veliki broj muzeja 1 euro. Navedena cijena nedjeljom vrijedi za Alte Pinakothek, Neue Pinakothek, Pinakothek der Morderne, Bayerisches Nationalmuseum, Museum Brandhorst, Gypothek, Archaologische Staatssmmlung te razne druge manje poznate muzeje na koje ćete naići u gradu.

some_alt
Surfer na Eisbachu (Martin Falbisoner)

Kako je već rečeno, Minhen je i sportski grad. Najpoznatiji klub koji dolazi iz grada te koji privlači milijune nogometnih zaljubljenika diljem svijeta jest Bayern Munchen, višestruki osvajač lige prvaka i najčešći osvajač njemačke Bundeslige. Allianz Arena, stadion izgrađen za potrebe svjetskog prvenstva u nogometu 2006. godine koje se održavalo u Njemačkoj njihov je novi dom. Danas je to posebno zanimljiv primjerak moderne arhitekture koji poput oblaka se nadvija nad sjevernim ulazom u grad. Zanimljivo je kako je tvrtka Allianz otkupila pravo na ime stadiona za trideset godina, no to pravo ne vrijedi za međunarodne utakmice, pa tako kada se igraju utakmice Lige prvaka stadion nosi ime München Arena. Vjerojatno će to ime nositi nakon isteka trideset godina u kojima Allianz ima pravo na ime stadiona. S gradskom mrežom javnog prijevoza povezana je podzemnom željeznicom, udaljena svega 16 minuta vožnje od središta grada. Osim nogometnog stadiona, posjetitelji rado pogledaju i stariji stadion izgrađen tijekom olimpijskih igara 1972. godine, kada je Minhen htio se predstaviti u novom i pozitivnom svjetlu kojim će odbaciti mračnu nacističku ostavštinu, ali je nažalost zbog terorističkog napada palestinskog PLO-a na izraelske sportaše ostao upamćen kao grad sa "krvavom olimpijadom". Na sjeveru grada nalazi se spomenuti Olimpijski stadion kao i nekadašnje olimpijsko selo te razni drugi sportski objekti. Za dobrog vremena odlična ideja je otići na Olympiaturm (ulaznica 5.50 eur), odnosno olimpijski toranj sa kojeg se pruža prekrasan pogled na cijeli grad sa Alpama u pozadini. Ljubitelji sporta ipak nikako ne smiju zaobići Eisbach, malu rijeku u gotovo središtu grada na kojoj se preusmjerava voda tako da tvori goleme valove nalik na oceanske valove te time čini Minhen destinacijom za surfanje, unatoč tome što se nalazi u samome središtu Europe. Čak i ako ne želite se sami okušati u surfanju, vrijedi pogledati kako to rade Bavarci, unatoč tome što mora nema nigdje na vidiku.


Kako doći

Do Minhena je najlakše stići izravnom autobusnom linijom iz Zagreba prijevoznikom Flixbusom ili iz Rijeke prijevoznikom Autotrans. Cijena putovanja u jednom smjeru iznosi već od 112 kuna iz Zagreba odnosno već od 165 kuna iz Rijeke po smjeru. Kako bi se dobile povoljnije karte, preporučljivo ih je kupiti što je moguće ranije.

Pronađi najpovoljnije karte Flixbusom

Tijekom ljetnih mjeseci dostupne su i izravne zrakoplovne linije iz naših primorskih zračnih luka prema Minhenu niskotarifnim prijevoznikom Eurowings. To su linije Dubrovnik - München sa dvije rotacije tjedno, svake srijede i subote od 29. travnja 2017. godine, zatim Pula - München sa tri rotacije tjedno, svakog utorka, petka i nedjelje od 2. svibnja 2017. godine, Zadar - München sa dvije rotacije tjedno, svakog ponedjeljka, srijede i subote od 3. svibnja 2017. godine te  Split - München, sa dvije rotacije tjedno, svakog ponedjeljka i četvrtka, koja će početi s operacijama od 27. travnja 2017. godine. Cijene letova počinju već od dvjestotinjak kuna po smjeru.


Kada doći

Minhen je destinacija koja tijekom cijele godine ima što ponuditi. Od opuštanja uz lijepo vrijeme i ugodan povjetarac sa Alpa tijekom ljeta i rane jeseni, preko neizbježnog Oktoberfesta kada milijuni zaljubljenika u najpoznatiji napitak iz hmelja dolaze u ovaj grad do božićnog sajma koji zagrijava u hladne zimske dane ulice Minhena. S obzirom na veliki broj prekrasnih muzeja, ni najgore nevrijeme ne može upotpunosti pokvariti boaravak u Minehnu.

Kako grad izgleda tijekom zime, pogledajte u našoj galeriji Minhena zimi na Flickru kao i naš video na Vimeo.

Gradski prijevoz

some_alt
autobusni kolodvor Munchen ZOB

Minhen ima odličnu mrežu gradskog prijevoza koju sačinjavaju autobusi, tramvaji, podzemna željeznica (U-bahn) i gradska željeznica (S-bahn). Gradskim prijevozom upravlja MVV. Grad je podijeljen u četiri zone za koje se sukladno tome mogu kupiti integrirane karte. Karte se kreću od 1.40 eura na gore. Ukoliko se želite primarno zadržati u gradskom središtu, najbolji izbor je hodanje. Stara jezgra, Altstadt relativno je malena i može se obići pješice, pri čemu su zanimljivosti posebice za ljubitelje arhitekture na svakom koraku.

Također, Minhen ima odličnu mrežu biciklističkih staza te se smatra jednim od najviše prijateljskih gradova za bicikliste. Iznajmiti možete bicikl već za 14.50 eura za cijeli dan. Primjerice od Radius tours koji se nalazi odmah pored željezničkog kolodvora.

Noćni život

Neovisno o tome gdje se nalazite u Minhenu, gotovo sigurno se u blizini nalazi neko mjesto gdje je moguće izaći barem na večernju kavu ili pivo. Tijekom toplijih mjeseci u pivskim vrtovima se serviraju piva gostima pri čemu je moguće donijeti svoju hranu zahvaljujući čemu možete ostati i cijeli dan te nastaviti svoj boravak u noć. Naravno sve dok se pića naručuju od konobara. Veoma je razvijena također i minhenska klupska scena. Neovisno o tome kakav je vaš ukus za glazbom, u Minhenu svatko može pronaći nešto za sebe. Ipak većina u Minhenu prvenstveno se orijentira prema pivu, a pri tome je nezaobilazno mjesto Hofbrauhaus. Za litru pive ćete morati izdvojiti oko osam eura.

Popularna mjesta za izlazak su Milchundbar koji se naziva i mjestom za one koji vole svoj izlazak produžiti sve do doručka, zatim Rotte Sonne, popularno odredište za ljubitelje elektroničke glazbe, dok će ponešto otmjenije mjesto za izlazak biti Heart, ekskluzivni klub za ljubitelje smokinga i visokih peta.

Smještaj

Minhen nudi veoma veliki izbor smještajnih kapaciteta, od hostela za mlade putnike sa ograničenim budžetom do prekrasnih skupocjenih hotela sa pet zvijezdica. Prema tome, može se pronaći nešto za svakoga.

Odličan izbor je 4You Hostel koji predstavlja zanimljiv eko-hostel udaljen je samo 3 minute hoda od Željezničkog kolodvora u Münchenu, a nudi sobe s TV-om s kabelskim programima, Internetom u predvorju i svakodnevnim bife doručkom. 4You Hostel nudi vedro uređene sobe za nepušače, s drvenim podovima i vlastitom ili zajedničkom kupaonicom. Također ovaj hostel nudi organizaciju raznih turističkih obilazaka i slobodnih aktivnosti u Münchenu ili njegovoj okolici.

Odličan izbor je također i Euro Youth Hotel Munich, hostel smješten u mirnoj sporednoj ulici i udaljen je 2 minute hoda od minhenskog Glavnog kolodvora. Hotel Euro Youth Munich u svojoj ponudi ima prostrane sobe, besplatni bežični pristup internetu i recepciju otvorenu 24 sata dnevno. Hotel Euro Youth smješten je u povijesnoj zgradi iz 1880-ih te ima starinsko drveno stubište, podove obložene mramorom i lustere. Sve svijetle sobe sadrže ručno izrađene drvene krevete, besplatnu posteljinu i sefove. Svakog jutra dostupan je švedski stol za doručak (doručak se dodatno naplaćuje). Bar hotela Euro Youth poslužuje bavarska piva i nudi prijenose sportskih događaja na TV-u ravnog ekrana veličine 107 cm. Ovdje se također često održavaju karaoke, koncerti uživo, a nastupaju i razni DJ-evi.

Potražite u našoj tražilici najpovoljniji smještaj te svu ponudu smještaja u Minhenu.

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2017-03-12Aktualno:

Izrael iz Budimpešte za 29 eura povratno

Valencija iz Trsta za 19 eura povratno

Malta iz Trsta za 10 eura povratno

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Berlin iz Pule za 26 eura povratno

Berlin za 69 eura povratno iz Zagreba

Berlin za 34 eura iz Zadra povratno

Oktoberfest

Potsdam

Berlin

putopisni film: Mjesec dana Irana

Vrbnik

Irački kurdistan

Černobil

Najljepši romantični izletiPogledajte još:

Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park


putopisni film: Mjesec dana Irana


Snježnik


Planinarenje zimi: kako se pripremiti