Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:City break: Maribor

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
katedrala sv. Ivana Krstitelja

Drugi najveći grad u Sloveniji, Maribor smješten je na dolini rijeke Drave te je 2012. godine bio europska prijestolnica kulture što je ovaj ne preveliki ali ipak za pojmove "dežele" važan grad ucrtalo na svjetsku turističku kartu. Smješten u središtu vinorodne doline podno planinskih obronaka Pohorja, posljednjeg planinskog masiva na sjeveroistoku Slovenije, čiju sjevernu granicu dominantno čuvaju Alpe uz iznimku krajnjeg sjeveroistoka, Maribor predstavlja geografski tranziciju između planinske i ravničarske Slovenije koja se nastavlja u pokrajinu Prekmurje i dalje kao panonska nizina u Hrvasku i Mađarsku. Maribor je prava mala oaza kulture sa svojim galerijama i muzejima, ali isto tako i baroknom arhitekturom samoga staroga grada.

Glavne turističke atrakcije Maribora su dvorac koji potječe iz petnaestog stoljeća, kao i mariborska katedrala koja datira iz 12. stoljeća, građena u gotičkom stilu te koja dominira središtem grada. Također je vrijedno spomenuti i Mariborsku gradsku vijećnicu, izgrađenu za vrijeme renesanse. Ipak najljepša vrijednost grada je njegova stara gradska jezgra, koja se proteže neposredno uz tok rijeke Drave kao i nekoliko mostova koji prelaze preko rijeke.Uz samu katedralu nalazi se Slomškov trg, koji osim već spomenute katedrale sv. Ivana Krstitelja obilježava i spomenik Antonu Martinu Slomšeku, ali i zanimljiva pročelja zgrada koje okružuju trg, uključujući središnju mariborsku poštu te mariborsko sveučilište. Nedaleko se nalazi i zgrada mariborskog kazališta koja upotpunjuje dojam ali i značaj Slomškovog trga, uslijed čega je za lijepog vremena trg popunjen domaćim stanovnicima grada ali isto tako i raznim turistima koji su svratili do Maribora.

some_alt
Spomenik oslobođenju na trgu Svobode

Iako je okupljalište velikog broja Mariborčana i turista, Slomškov trg nije i glavni gradski trg. On se nalazi nešto dalje te njime dominira gradska vijećnica te spomenik na sjećanje žrtava kuge koja je značajno opustošila mariborsko stanovništvo u prošlosti.

Ukoliko se želi posjetiti mariborski dvorac, potrebno je otići nešto dalje, do Grajskog trga na kojem se nalazi to renesansno zdanje sa vidljivim utjecajima baroka, uslijed renovacija koje su se zbivale tijekom stoljeća. Dvorac je kroz dugi niz godina bio glavno središte gradskog plemstva, a danas je pretvoren u muzej. (ulaznica: 3 eura/2 eura studenti). Na trgu ispred dvorca nalazi se visoki spomenik sv. Florijanu. Uz dvorac se nalaze redovi kafića i restorana te su odlično mjesto za predah tijekom razgledavanja grada. Osim navedenih trgova zanimljiv jest i prostrani trg Svobode, na kojem se nalazi zanimljiv spomenik posvećen oslobođenju Maribora od nacističke vlasti. Naime, prema Njemačkim planovima, Maribor je trebao postati njemački grad Marburg am Drau, te je sve nenjemačko stanovništvo trebalo biti iseljeno u južnije krajeve Slovenije te u Hrvatsku. Do toga ipak nije došlo, a partizanski pokret je posebno cijenjen u ovome gradu.


Najstariji dio Maribora jest Lent, smješten uz tok rijeke Drave kojim dominira toranj iz četrnaestog stoljeća, a koji je danas pretvoren u kafić sa vidikovcem. Tijekom lipnja u ovome se području održava zanimljivi etnografski festival.

Ipak Maribor nisu samo građevine i trgovi već i obilje zelenila koje se posebno ističe u gradskom parku (Mestni park), smještenom sjeverno od stare gradske jezgre. Osim lijepih šetnica unutar parka se nalazi i kompleks akvarija i terarija u kojima se nalazi više od četrdeset i pet posebno odijeljenih prostora sa reptilima i tropskim ribama. Oko parka proteže se rezidencijalna zona sa zanimljivim arhitektonskim rješenjima.

some_alt
Grajski trg

Mestni park je samo uvod u mogućnosti za aktivnosti koje šire područje Maribora pruža. Tijekom siječnja, na obližnjoj planini Pohorje održavaju se natjecanja u svjetskom kupu u skijanju, popularna Zlatna lisica. Skijanje je veoma popularno u Mariboru te skijalište na Pohorju redovito posjećuju kako domaćini tako i skijaši iz Slovenije i okolice. Osim skijanja, Pohorje je popularno odredište i za planinarenje te brdski biciklizam. Upravo ovdje započinje Slovenska transverzala, jedna od najzanimljivih dugih planinarskih staza u Europi koja povezuje sve zanimljivije vrhove slovenskih Alpa i planina u primorskoj regiji te završava u Ankaranu, gradiću na slovenskoj obali uz granicu sa Italijom. Procjenjuje se kako za prolazak čitave transverzale treba oko tridesetak dana.

Više fotografija iz Maribora potražite na našoj facebook stranici, u albumu slika SLOVENIJA

Kako doći

Do Maribora se može doći svakodnevno iz Zagreba vlakom ili autobusom. Cijena karte za vlak je 156 kuna (236 kuna povratna) dok je cijena autobusa 119 kuna, no moguće je ići isključivo autobusom u 06:30 sa autobusnog kolodvora. Ukoliko putuju dvije ili više osoba cijena povratne karte se smanjuje s obzirom na broj osoba u grupi (do ukupno šest osoba). Vozni red vlakova prikazan je u nastavku:
Zagreb
Maribor
Presjedanje
Maribor
Zagreb
Presjedanje
04:23
07:35

Dobova i Zidani Most

05:45
08:53
Zidani Most
06:50
09:53
Zidani Most
07:45
10:44
Zidani Most
07:25
10:14
12:45
17:13
Zidani Most
12:35
15:30
Dobova i Zidani Most
17:45
20:53
Zidani Most
18:37
21:37
Zidani Most
19:55
22:43
21:20
01:13
Zidani Most

Gradski prijevoz

Unatoč tome što je drugi najveći grad u Sloveniji, Maribor je malen grad te je stoga moguće do svakoga dijela grada doći i pješice. Ipak unutar grada jest razgranata i mreža javnog autobusnog prijevoza koji se odvija MarProm autobusima te pokriva grad i širu okolicu. Više informacija o samoj tvrtki i mreža linija OVDJE. Cijena jedne vožnje je 1.10 eura ukoliko kartu kupite u autobusu, odnosno 0.78 eura ukoliko je kupite u pretprodaji. Kompletni cijenik možete pronaći OVDJE

Gdje jesti

Središte Maribora, posebice oko Grajskog trga isprepleteno je terasama dobrih restorana i kafića koji predstavljaju odlično mjesto za okrepu i ručak. Među najbolje opcije za jesti jeftino i dobro ulaze Gril Ranca koji nudi za tek nekoliko eura mogućnost prehrane jednostavnim ali ukusnim jelima sa roštilja te Štajerc, tradicionalni restoran štajerske kuhinje koji nudi širok spektar domaće kuhinje po pristupačnim cijenama.

Noćni život

Iako je grad relativno malen, s obzirom da oko dvadeset posto populacije grada čine studenti, noćni život je itekako prisutan. Mariborske ulice su žive tijekom noći te se veoma lako može pronaći neki klub ili pub koji je otvoren do duboko u noć. Ipak preporučujemo Holmes pub na adresi Žitna 2 te klub Ribičija na adresi Meljski hrib 36. Imajte na umu da za ulaz u Ribičiju obično treba izdvojiti 3 eura.

Smještaj

Nažalost Maribor nije veliki turistički grad pa stoga i nema veliki izbor smještaja. Cijene se kreću od stotinjak kuna na dalje, ali s obzirom na veliku studentsku populaciju preporučujemo pokušati pronaći i besplatni smještaj na couchsurfingu. Naš izbor smještajnih kapaciteta je sljedeći:

Guesthouse Pikapolonca
ocjena posjetitelja: 5,8/10

Najjeftinija cijena, jednokrevetna soba.

107 kuna
Hostel Pekarna
ocjena posjetitelja: 8/10

Najpovoljniji hostel sa doručkom.

160 kuna


Za ostale smještajne kapacitete preporučujemo tražilicu:

objavljeno: 2014-10-04Aktualno:

Izrael iz Budimpešte za 29 eura povratno

Valencija iz Trsta za 19 eura povratno

Malta iz Trsta za 10 eura povratno

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Povoljnije do Ljubljane i Munchena sa Flixbusom

Nova autobusna linija Rijeka - Ljubljana

Jeftinije na skijaške skokove u Planicu

Škofja Loka

Lendava

Video: Zimski vodič za Bled

putopisni film: Mjesec dana Irana

Vrbnik

Irački kurdistan

Najljepši romantični izleti

JordanPogledajte još:

Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park


putopisni film: Mjesec dana Irana


Snježnik


Planinarenje zimi: kako se pripremiti