Portal za samostalna putovanja i backpacking

Malbork

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
dvorac Malbork iz zraka

Red vitezova Templara je među najkontroverznijim organizacijama u povijesti a njihova je neobična, fanatična vjerska i pragmatična gospodarska organizacija dovodila do toga da su čak i u vrijeme srednjeg vijeka, križarskih ratova i uzleta viteških organizacija bili promatrani sa strahopoštovanjem i obavijeni tajnovitošću. Dok se o križarskim ratovima u Svetoj zemlji koji su doveli do stvaranja templarskog reda zna relativno mnogo, sjeverni križarski ratovi koji su doveli do stvaranja Templarske države uz obale Baltika malo su poznati. Upravo se u tim ratovima usmjerenima prema pokrštavanju Prusa, Litvanaca, Estonaca i drugih pribaltičkih naroda stvorila templarska državica koja je svoje sjedište imala u najvećem dvorcu na svijetu: Marienburgu odnosno današnjem Malborku.


Suvremeni Malbork smješten je u sjevernoj Poljskoj, u Pomeraniji na rijeci Nogat, za koju je ispravnije reći da je jedan od krakova delte Visle, s obzirom da Nogat zapravo istječe iz glavne riječne žile Visle i skreće na istok, sve do ušća u Baltičko more. Plovnost rijeke, relativno dobra strateška pozicija i kvalitetna, obradiva zemlja koja ga je okruživala bili su preduvjeti za razvoj Malborka kao važnog srednjovjekovnog središta i centra moći Templara.

some_alt
rijeka Nogat u Malborku

Kada se govori o srednjovjekovnom Malborku odnosno kako se tada zvao Marienburgu zapravo govorimo o dva različita entiteta: srednjovjekovni gradić koji se razvijao uz zidine dvorca i najvećeg ikad izgrađenog dvorca na svijetu, templarskog središta Malbork. Templarski viteški red razvijao je grad kao središte trgovine i kao važno središte na jantarskom putu dok je dvorac služio kao ekskluzivno središte vlasti i uprave vitezova. Kao dva razvijena entiteta razvijali su se sve dok Malbork nije ušao u sastav Poljskog kraljevstva tijekom petnaestog stoljeća iako se utjecaji odvojenog razvoja mogu vidjeti i danas: Malbork je gradić u potpunosti razvijen u sjeni golemog dvorca, u praktičnom i prenesenom smislu. Dok je danas dvorac nezaobilazna turistička destinacija u Poljskoj te značajna kulturna baština pod zaštitom UNESCO-a, grad se sve više razvija kao logističko središte za taj isti dvorac. Samo danas više nije trgovačko središte Templarske države već je mjesto gdje turisti pronalaze sve što im treba prije i nakon obilaska dvorca. Bez previše zanimljivosti u samom gradu.

some_alt
uništenje dvorca u II. svjetskom ratu

Dvorac sam prvi put zamjetio dok sam prolazio kasnovečernjim vlakom uz Malbork pred nekoliko godina. Nestvarno velik, ambijentalno osvijetljen i s odlično očuvanom fortifikacijskom arhitekturom prema rijeci, doimao se kao da je još uvijek sjedište nekog mističnog viteškog reda koji se odbija prilagoditi suvremenim tokovima vremena. Ipak templara nema još od šesnaestog stoljeća kad su napustili dvorac a svoje sjedište prenijeli u Koninsberg (današnji Kalinjingrad), a ono što danas vidimo plod je upornih restauratorskih radova najprije Pruskog carstva u devetnaestom stoljeću a zatim i Poljske republike, posebice nakon stravičnih razaranja koja je pretrpio dvorac u drugom svjetskom ratu.

some_alt
glavni portal s kipom Djevice Marije

Eksterijer građevina me daleko više zanima od interijera pa relativno dugo promatram dvorac iz daljine. Odmah se ističe devet metara visok kip Djevice Marije, zaštitnice templara i samog grada. Zamišljam kako je impozantno dvorac morao djelovati srednjovjekovnim putnicima kojima su najveće građevine bili zamci, kule i crkveni tornjevi. U svijetu bez nebodera, golemih modernih kompleksa i urbane džungle gradova našeg doba vidjeti Malborški dvorac moralo je ostavljati bez daha. Dva reda obrambenih zidina okružuju dvorac i nadopunjuju se sa prirodnim barijerama vodenih kanala koji su okruživali dvorac. Bolno iskustvo poraza u Svetoj zemlji ali i kasnije teška iskustva opsadnog ratovanja naučili su Templare kako napraviti neprobojne zidine. Sustav obrane predviđao je tri reda zidina s otvorenim međuprostorima u kojima bi potencijalni napadač, čak i ako se uspije probiti, ostao na brisanom prostoru i izložen u smrtonosnoj zamci. Ukoliko bi netko uspio probiti sva tri obrambena bedema i ušao u dvorac, stanovnicima je i dalje na raspolaganju bio posebno zaštićen jugozapadni dio dvorca koji je od ostatka odvojen dugim prolazom koji se moglo zapaliti i tako napraviti i četvrtu liniju obrane. Procjena je kako bi branitelji samo u tom dijelu dvorca mogli odolijevati opsadi više od pola godine. Kako bi to u stvarnosti izgledalo nikad nećemo saznati.

Opsada dvorca dogodila se samo dva puta, tijekom Templarsko-poljskog rata 1410. godine pri čemu nisu probijeni ni prvi obrambeni zidovi. Zanimljivo, dogodila se još jedna opsada dvorca, pedesetak godina kasnije, ali ovaj put uloge su bile obrnute. Kako su u međuvremenu templari napustili dvorac a plaćenici koji su ga trebali braniti jednostavno ga prodali Poljacima, templarski vitezovi sami su napadali dvorac. Ishod je bio isti: obrambeni sustavi koje su sami vitezovi izgradili bili su presnažni čak i za njih same.

some_alt
kripte velikih meštara u kapelici sv. Ane

Razgledati dvorac može se s vodičem ili samostalno pomoću audiovodiča kojeg se dobiva na kasi pred ulazom. Postoje dvije vrste ulaznica: jedna je za unutrašnji i vanjski dio dvorca (50 zl, oko 11 eur) dok je druga namijenjena za razgledavanje takozvane zelene površine dvorca odnosno samo vanjski dio dvorca (30 zl, oko 7 eur). Procjenjuje se kako je potrebno i do tri i pol sata za razgledati dvorac, dok zelena karta predviđa oko sat i pol. Svakih pola sata kreću ture s vodičima, za one koji više vole da im priča čovjek a ne slušalice. Dvorac je zaista ogroman, sa svojim brojnim krilima, salama, dvoranama, prolazima i komorama. U sklopu dvorca je i katedrala te mjesto ukopa križara, pri čemu grobovi križarskih meštara zauzimaju posebno mjesto u kapelici sv. Ane. Kako je unutrašnjost dvorca danas muzej, tijekom posjete proći ćete kroz čitavu povijest križarskog reda, njihove svakodnevice na sjeveru Europe ali i kasnije razdoblja vladavine poljskih vladara u dvorcu Malbork.

some_alt
jedna od obrambenih kula dvorca

Iako je nedvojbeno samim svojim dimenzijama dvorac remek-djelo arhitekture i s razlogom na UNESCO listi svjetske baštine, čitav niz zanimljivosti o dvorcu govori kako je životni standard križara bio daleko ispred njihovog vremena i to upravo zahvaljujući odličnom dizajnu dvorca. Unutar palače glavnog meštra napravljen je prvi poznati sustav podnog grijanja, dvorac je bio priključen na sustav tekuće vode te je imao jednu od najbolje razvijenih kuhinja tadašnjeg vremena. Nadalje, sanitarni čvorovi napravljeni su na takav način da je podzemni tok rijeke služio kao prirodna kanalizacija što je značajno smanjivalo opasnost od zaraznih bolesti izazvanih nehigijenom, posebno važnim zdravstvenim problemom srednjovjekovlja. Tijekom razgledavanja dvorca, sve navedene sustave moći ćete vidjeti iz prve ruke.

some_alt
pogled na dvorac s druge strane rijeke Nogat

Iznenađen sam vidjevši kako je prošao gotovo cijeli dan u razgledavanju dvorca. Uzimam bicikl i odlučujem istražiti okolicu na dva kotača. Ravničarski teren okolice Malborka i brojne biciklističke staze te malo korištene ceste čine bicikl idealnim sredstvom za istraživanje. Novouređena pješačko-biciklistička staza uz rijeku Nogat omogućuje prolaz ispod samih zidina dvorca i nastavak dalje na jug ili sjever, kako vam draže. Ja krećem kroz slikovitu ruralnu unutrašnjost Pomeranije prema drugim, manjim križarskim dvorcima u okolici. Uspijevam obići samo dvorac u Sztumu, dvadesetak kilometara južno od Malborka. Značajno manji ali i dalje veoma zanimljiv dvorac smješten na uskoj prevlaci između dva jezera imao je daleko burniju povijest od Malborka: više puta je osvajan od strane Poljaka, opet Križara i kasnije Poljaka i Šveđana tijekom njihovih ratova.

Danas je dvorac pretvoren u muzej i predstavlja idealan dodatak razgledavanju križarske arhitekture i povijesti na prostoru Poljske, baš kao i dvorci u Gniewu, Kwydzinu, Szymbarku i brojni drugi, koji su u različitim stanjima očuvanosti ali unatoč tome i dalje aktivni svjedoci bogate križarske prošlosti sjeverne Europe i područja Baltika.

Kako doći

some_alt
jesenje boje na zidinama dvorca

Do Malborka je najlakše doći izravnom željezničkim linijama iz Varšave ili Gdanska. Vlakom iz Varšave do Malborka putuje se između dva i pol i tri sata a cijena karte je oko 70 zl (14 eur). Iz Gdanska je daleko kraće, oko pola sata vožnje s cijenom karte od oko 13 zl (3 eur).

Pretražite vozni red i detaljnije cijene.

Do Varšave i Gdanska može se doći izravnim zrakoplovnim linijama iz Zagreba ili drugih zračnih luka u Republici Hrvatskoj, posebice tijekom ljetne sezone.

Pretražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Poljske.

Do Poljske je moguće doći i autobusom te vlakom ali putovanja su daleko duža, napornija i često skuplja.

Smještaj

Malbork obiluje različitom ponudom smještaja a zbog velike potražnje cijene smještaja mogu značajno varirati tijekom vikenda i razdoblja praznika.

Ukoliko tražite povoljan i dobar smještaj, preporučujemo Gosciniec w Malborku. Uz besplatni WiFi u cijelom objektu, kvalitetno uređene sobe i dobru uslugu, Gosciniec w Malborku nalazi se 650 metara od dvorca Malbork, s većinom prozora i balkona s panoramskim pogledom na dvorac. U sklopu objekta dostupno je besplatno privatno parkiralište. Sobe imaju TV ravnog ekrana. Pojedine jedinice uključuju prostor za sjedenje u kojem se možete opustiti nakon napornog dana. Pojedine sobe imaju terasu ili balkon. Sve sobe imaju vlastitu kupaonicu. Naći ćete poslugu u sobu u objektu, kao i zajedničku kuhinju. Postoji popust od 10% za doručak i a-la-carte meni u restoranu udaljenom 50 metara.


Pretražite akcije za najpovoljniji smještaj u Malborku.

Ukoliko tražite povoljniji smještaj, preporučujemo pretražiti smještajne jedinice u obližnjem Gdansku i okolici, posebice izvan ljetne sezone kad nije prevelika potražnja a ponuda je pozamašna.

Pretražite i akcije za najpovoljniji smještaj u Gdansku.


Booking.com

objavljeno: 2022-10-20Pratite nas:Aktualno:

Podgorica iz Zagreba od 35 eura povratno

London iz Osijeka za 40 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 40 eura povratno

Krf iz Zagreba za 52 eura povratno

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratnoPovezano:

Poznanj iz Zadra od 18 eura povratno

Krakov iz Zadra za 13 eura povratno

Poznanj iz Pule za 18 eura povratno

Krakov

Zima u Tatrama

Slowinski nacionalni park

Dresden

Gozo

Malta: Sve što trebate znati

Ptuj

Rouen


Pogledajte još:

Dugi otok


Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet
Video:Mali trikovi: