Portal za samostalna putovanja i backpacking

Klagenfurt

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
gradska jezgra

U nekada politički turbulentnoj regiji Koruškoj, koju je Tito pokušao pripojiti Jugoslaviji nalazi se grad sakriven iza obronaka Alpa koji ne privlači samo ponudom zimskih skijaških paketa, već i svojim šarmom i zanimljivošću, smješten na termalnom jezeru u blizini granice sa Slovenijom.

Klagenfurt se nalazi u Koruškoj, na Wörtherseeu, u podnožju planina ali i na najtoplijem i najvećem alpskom jezeru koje cijele godine privlači, ljubitelje vode i sunca. Stoga Klagenfurt nije samo zimska destinacija (iako je božićni sajam u Klagenfurtu posebno zanimljiv), već je i popularno odredište tijekom ostatka godine.

Iako mnogo manji od Graza i Beča koji privlače daleko više turista, Klagenfurt ima jedan od najljepših starih gradova u Austriji i za to je već tri puta odlikovan diplomom ?Europa Nostra". Simbol grada, zmaj koji veoma podsjeća na karantinskog pantera koji se često spominje kao stari simbol Slovenije (zapravo je simbol starih karantinskih kneževa), govori o legendi o nastanku grada. Prema legendi je Klagenfurt osnovan na mjestu gdje je ubijen zmaj koji je živio u obližnjoj močvari. Vratimo li se na povijesno utemeljene izvore, osnivanje grada zasluga je koruškog vojvode Hermana koji je sredinom 12. st. 1246. Zajedno sa svojim sinom vojvodom Bernhardom grad premjestio na današnju lokaciju jer je na starom mjestu često bio poplavljen. Stara lokacija grada nalazila se neposredno uz rijeku Dravu, a nova uz rijeku Glan. Zbog toga se Bernhard smatra osnivačem grada. U šesnaestom stoljeću dolazi do velikog požara koji je značlajno uništio grad, te kao što je to često bio slučaj u srednjevjekovnoj Europi, konačni rezultat toga požara jest potpuna obnova grada koji je planski sagrađen u pravokutnoj shemi prema renesansnim uzorima iz Italije. Sagrađen je kanal do obližnjeg jezera Wörthersee. Prometno je postao važno središte kada je 1863. sagrađena željeznička pruga koja je grad povezala s Bečom i Trstom i to je dalo značajan poticaj gospodarskom razvoju grada koji postaje najveći i najznačajniji u Koruškoj. Nakon drugog svjetskog rata bio je središte napetosti između jugoslavenske vojske i britanskih okupacijskih snaga jednako kao i Trst, ali unatoč tome što je Tito htio grad te što je u njegovom sastavu tada značajan dio pučanstva bio slovenske narodnosti, grad je ostao Austrijski.

some_alt
Rathaus

Najljepši dio grada nalazi se u samome središtu, gdje se nalazi i veliki glavni trg, Neues Platz Lindwurm na kojem se nalazi i kameni grb u koji je ucrtana legenda o osnivanju grada. U blizini se nalazi i stari trg okružen starom gradskom jezgrom koja je među najljepšima u Europi. Prošećete li prema dvorcu, možete se vratiti u davni srednji vijek. Brojni muzeji i galerije međunarodnog ugleda daju mnogo razloga za divljenje: od Muzeja moderne umjetnosti preko Pokrajinskog muzeja s fundusom starorimskih umjetnina (uključujući poznatog "Mladića iz Magdalensberga"), dvorane s grbovima, Biskupskog muzeja pa sve do Landhausgalerie. Stari grad, projektiran i zamišljen od strane talijanskog arhitekta Domenica dell?Allia, razlikuje se od tipičnih germanskih gradova u ostatku Austrije odlikuje se latinskim stilovima gradnje i uređenja, koje grad može zahvaliti talijanskim graditeljima, te koji su u taj gradski dio unijeli posebnu dozu živosti. Taj stari grad ne predstavlja tipičnu muzejsku gradsku jezgru, već je središte puno života, prekrasnih vrtova te aktivno gospodarsko i trgovačko središte. U brižno restauriranim povijesnim prolazima i dvorištima pod arkadama nalaze se butici i trgovine, kafići, restorani i barovi. Uostalom: Klagenfurt je već rano prepoznao značenje doživljaja kupovine u središtu grada pa je već 1971. godine otvorio prvu pješačku zonu u Austriji. Ljepota ovoga grada posebno je primjetna tijekom božićnog sajma koji cijelom gradu daje posebnu dimenziju u adventskom ruhu. Ljubitelji literature slijede tragove Roberta Musila i Ingeborg Bachmann kojoj je svake godine u lipnju posvećeno ugledno natjecanje u čitanju književnih autora. Rodna kuća austrijskog romanopisca Roberta Musila danas je muzej, književni arhiv međunarodnog značaja i sjedište književnog instituta Sveučilišta u Klagenfurtu. Jednaka briga posvećuje se i ostavštini spisateljice Christine Lavant iz Koruške.

Od posebno zanimljivih građevina u Klagenfurtu tu je Landhaus zgrada pokrajine izgrađena u šesnaestom stoljeću na mjestu nekadašnjeg dvorca, a koju je moguće razgledati i putem tridesetominutnog besplatnog posjeta sa vodičem, zatim katedrala sv. Petra i Pavla sa prekrasnim interijerom. Treba spomenuti i zanimljivu fontanu dva gola dječaka i ribe Puttibrunnen koja je tijeko zime zaštićena staklom od hladnoće, kao i visoki spomenik Trinity posvećen sjećanju na kugu koja je poharala grad.

some_alt
Domlatz Kirche

Osim gradskog središta i kulturne važnosti grada, Klagenfurt je i središte popularno rekreativcima i sportašima. Osim što su obližnje Karavanke koje dijele Austriju od Slovenije veoma popularna meka za skijaše i snowboardere, a preko ljeta za planinare, alpiniste i ostale planinske rekreativce, u gradu bicikliste očekuju uređene biciklističke staze, a obližnje jezero pruža pravi spektar mogućnosti za aktivni odmor. Za trkače gotovo da i ne postoji ljepša staza od staze za polumaraton u Klagenfurtu. Posebna zanimljivost grada te jedinstvena u Austriji a možda i u svijetu jest takozvano iskušavanje sportova: u ljetnim i zimskim praznicima djeca do 15 godina mogu besplatno iskušati sve vrste sportova pod okom iskusnih trenera. Nogomet, hokej na ledu, mačevanje i vožnja saonica sa psima ? u ovoj su akciji zastupljeni svi sportski klubovi grada, a mnogi od ovih malih tragača danas su dio uspješnog mladog sportskog naraštaja. Sportski karakter grada nije usmjeren samo prema najmlađima, 160 km održavanih staza za pješačenje, gusta mreža biciklističkih staza, park za skejtere, spomenuta polumaratonska staza za trkače, a zimi i jedino gradsko skijalište na području Austrije, gdje prije svega snowboarderi i skijaši slobodnog stila pokazuju svoje umijeće daje dimenziju sporta gradu koja privlači svakoga zaljubljenika u aktivni život u ovaj grad. Ukoliko se želite provoziti jezerom, tijekom toplih mjeseci od Klagenfurta do Veldena na drugoj strani obale vozi brod (13 eura povratna, 10 eura jedan smjer). Što se tiče iznajmljivanja opreme za sportove cijene su sljedeće:

Aktivnost

Cijena i opis

bicikli

10 eura po danu

Čamci i pedaline

od 8 eura na sat

Jedrilica

od 15 eura po satu

plivanje od 3,5 eura po danu
skijanje na vodi od 11 eura po krugu
Jedrenje na dasci od 10 eura po satusome_alt
Vrbsko jezero

Obližnje Vrbsko jezero, koje je središte razvoja turizma prije svega u toplijim mjesecima, te koje je svojevrsno središte za aktivni odmor, najtoplije je od alpskih ledničkih jezera i na njemu se razvija rekreativni turizam. Jezero ima najveću europsku jezersku plažu, a posebna atrakcija jest Minimundus, park sa umanjenim kopijama najvažnijih građevina u svijetu. Sadrži preko 150 minjaturnih modela arhitekture iz cijelog sveta napravljenih u omjeru 1:25. Park je prvi puta otvoren još 1958. godine, a procjenjuje se kako je od tada do danas posjetilo ga preko petnaest milijuna posjetitelja. Zanimljivo je i to što prihod od prodaje ulaznica za park odlazi u humanitarne svrhe, točnije ustanovi za pomoć djeci. Okolicu jezera krasi i ukupno dvadeset i jedan veoma lijepi dvorac, od kojih je svakako najpoznatiji Hochosterwiz, bajkoviti dvorac na planini koji je poslužio kao inspiracija za Disneyevu priču o sniježnoj kraljici, a koji potječe još iz šesnaestog stoljeća. Zanimljivo, dvorac i danas službeno pripada istoj obitelji koja ga je dala izgraditi. U regiji se nalazi još dvanaest dvoraca otvorenih za posjete.

Kako doći

Do Klagenfurta je najjednostavnije doći vlakom. Sa presjedanjem u Villachu, vožnja iz Zagreba do Klagenfurta iznosi oko 4 i pol sata. Vlak iz Zagreba kreće u 6 i 35, a iz Rijeke u 20:55.

Panorama grada

Iako nedvojbeno planinski vrhovi oko grada nude različite zanimljive panoramske poglede na grad, svakako vrijedi posjetiti i St. Egyd crkvu, koja nudi veoma dobri panoramski pogled na grad sa vrha svojega zvonika. Ukupno 91 metar visok zvonik do kojeg se dolazi usponom od 227 stepenica ima platformu za vidik sa koje se vidi veći dio gradskog središta te se pruža lijepi pogled na jezero.

Gdje jesti?

Klagenfurt nudi širok raspon mogućnosti za uživanje u kulinarskim specijalitetima Koruške i austrijske kuhinje općenito. Ukoliko ste gastronomski zaljubljenik, svakako treba preporučiti resotran Pumpe (Lidmanskygasse 2) koji nudi odlične austrijske specijalitete po pristupačnim cijenama sa širokim izborom piva i vina, te koji je omiljeno odredište za domaće stanovništvo. Također vrijedi spomenuti i nekoliko dosta dobrih a povoljnih restorana: Landahusof (Landhaushof 1), restoran smješten u samome središtu grada uz istoimenu zgradu, pri čemu će vam za jedan solidan ručak trebati oko stotinjak kuna te nešto skuplji ali i dalje pristupačan za austrijske standarde restoran Himmel (Osterwitzgasse). Ukoliko želite maksimalno reducirati svoj budžet, svakako preporučujemo jedan od mnogih Kebab fast fooda koji su smješteni ponajviše uz željezničku stanicu.

Noćni život

Iako noćni život nije prva poveznica sa Klagenfurtom, tijekom godine u gradu boravi veliki broj studenata što daje klagenfurtskim noćima posebnu živost. Gotovo svakoga dana noćni život se odvija barem do dva sata ujutro, dok se tijekom vikenda produži i do ranih jutarnjih sati. Većina kafića i barova u kojima se odvija noćni život smješteni su u Herrengasse i Pfarrplatz. U kasnim noćnim satima zabava se često premjesti u studentski bar koji se nalazi u podrumu studentskog doma nedaleko od sveučilišta. Tijekom ljeta, većina zabave i noćnog života seli se na područje uz jezero.

Smještaj

Nažalost kao i u ostatku Austrije, veoma povoljan smještaj je relativno teško pronaći. Najjeftinija opcija u Klagenfurtu jest relativno dobar i čist Jugend und Familiengastenhaus. Nekoliko dobih apartmana može se povoljno pronaći u široj okolici Klagenfurta, što je veoma dobra ideja ukoliko u grad putujete automobilom ili Vam nije problem koristiti javni prijevoz. Jedan od njih je Ferienwohnungen, te Guesthouse Oleander gdje se smještaj može pronaći i za tridesetak eura u jednokrevetnoj sobi odnosno apartmanu. Nešto povoljnije cijene, a svakako i mnogo bolji izbor apartmana može se pronaći na web stranici Airbnb. Ipak također vrijedi u pretragu uključiti i okolna mjesta.

Za cijene ostaloga smještaja preporučujemo da iskoristite tražilicu:

Booking.com

objavljeno: 2013-11-29Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Albanija iz Trsta za 28 eura povratno

Aja Sofija ima nova pravila za posjetitelje

Valentinovo u Londonu za 29 eura iz Zagreba

Iran iz Budimpešte za 92 eura povratnoPovezano:

Austrija uvodi 24-satne vinjete

Advent u Salzburgu u zvukovima Hrvatske

Nova linija Zagreb - Beč

Graz

Zima u Salzburgu

Beč

Krakov

Ptuj

Velika Planina

Gacka

Lastovo


Pogledajte još:

Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet


Gozo


Malta: Sve što trebate znati


Ptuj
Video:Mali trikovi: