Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Elafiti

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
pogled sa Veljog vrha, Šipan

Dok ulazite u dubrovačku putničku luku Gruž pažnju oduzimaju brojni kruzeri, izletnički brodovi, moderne luksuzne jahte i brodice kao i rijeke znatiželjnih turista koji su došli u grad pod Srđem u potrazi za doživljajem koji se reklamira kao vrhunac ponude Hrvatske. Bez obzira traže li zabavu i provod, kulturno uzdignuće u jednom od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova ili ih je jednostavno privukla Game of thrones tura, Dubrovnik je grad koji će većini putnika u Hrvatsku biti glavna destinacija. Tek rijetki koji se nađu u luci čekati će na brod prema obližnjim otocima Elafitima, biserima južnog Jadrana koji se kriju u sjeni Dubrovnika te sakrivaju svoju ljepotu od prekobrojnih dubrovačkih turista.


Nekadašnji Jelenski otoci kako ih je nazvao Plinije Stariji u 1. stoljeću u svome djelu Naturalis Historia već odavno nisu dom jelenima ali su i dalje mjesto sa prekrasnom vegetacijom, brojnim uvalama i plažama te bogatom kulturnom baštinom koja podsjeća na slavne dane dubrovačke prošlosti kada je gradska vlastela na ovim otocima imala svoje ljetnikovce. Ipak, otoci i dalje žive itekako aktivno te unatoč tome što nisu pregaženi hordama turista kao Dubrovnik posjeduju dobro razvijenu turističku infrastrukturu i sasvim dovoljan broj gostiju, baš po mjeri za svoju veličinu.

Pročitajte i naš vodič kroz obližnji OTOK MLJET

some_alt
Suđurad

Smješteni sjeverozapadno od Dubrovnika, pružaju se poput razmaknutih puzli usporedno s obalom od Dubrovnika prema Pelješcu. Više puta dnevno brodskom linijom povezani su s Dubrovnikom a paluba broda najbolji je način za otkrivanje krajolika Elafita. Tri najveća otoka su i naseljena, Šipan na sjeveru, Lopud u sredini i Koločep (Kalamota) najjužnije te najbliže Dubrovniku. Stoga uglavnom kada se spominju Elafiti govori se o ova tri otoka. Međutim, u skupinu Elafita ulaze i otoci Jakljan, Ruda, Goleč i Crkvina te više manjih itekako zanimljivih otoka dostupnih isključivo plovilima. Do njih nećete doći redovnim brodskim linijama ali ukoliko imate vlastito plovilo ili odaberete neki od mnogih izleta koji nude obilazak ovih otoka nećete ostati razočarani.

Šipan

some_alt
Šipanska luka

Najveći otok skupine Elafita je i najsjeverniji od naseljenih otoka. Od dva naselja, najčešće se dolazi u južnije naselje Suđurad koje je i glavna luka otoka. Osim toga, naselje ima veoma bogatu kulturnu baštinu koja se očituje kroz više crkvica kao i renesansnim dvorcem Stjepović-Skočibuha. Ukoliko vas ipak više zanimaju plaže, autobusom se preko jedine otočne ceste u dužini od pet kilometara može doći do još jednog lijepog malog naselja na otoku smještenom u uskom zaljevu zaštićenom sa svih strana uslijed čega je popularno odredište nautičara, Šipanske luke. Osim lijepih plaža Šipanska luka također ima bogatu kulturnu i povijesnu baštinu. Knežev dvor te vila obitelji Stjepković najimpozantnije su građevine.

Ukoliko tražite savršen pogled na Elafite, Velji vrh je vjerojatno najbolje mjesto za takav doživljaj. Najviši vrh Elafita (234 m. n. v.) ne imponira visinom, ali oko sat vremena uspona isplati se i po najvećim vrućinama kada se pred Vama otvori pogled na cijelo otočje Elafita te Pelješac i Mljet u daljini. U blizini se nalazi napuštena vojna bitnica hrvatske vojske iz domovinskog rata koja je odigrala važnu ulogu u obrani Dubrovnika od napada sa mora.

Pretraži ponudu najpovoljnijeg smještaja na Šipanu

Lopud


some_alt
franjevački samostan na Lopudu

Po mnogima najljepši od naseljenih otoka Elafita poznat je prvenstveno po svojim prekrasnim plažama i bujnoj vegetaciji alepskog bora i pinije. Otok je naseljen već tisućama godina a unatoč svojoj relativno maloj površini ima čak 24 crkvice među kojima je najvažnija crkva sv. Ivana iz 9 stoljeća smještena na vidikovcu Belvedere. Dok lutate stazama otoka Lopuda, biti će Vam jasno zašto su jeleni voljeli ove otoke u vrijeme Antike, dok ih pretjerani izlov nije istjerao sa otočja. Najpoznatija plaža na otoku je plaža Šunj koja je idealna za djecu zahvaljujući velikom plićaku i pješčanom dnu. Uz plažu se nalazi i prekrasna park-šuma te dva restorana. Iz naselja Lopud do plaže dolazi se pješačkom stazom koja prolazi preko cijelog otoka.

Ukoliko tražite dobre poglede, Lopud nudi lijepi vidikovac na najvišoj točci otoka Sutvrač s koje se pruža prekrasni panoramski pogled na Elafite i dubrovačko zaleđe. Od svih otoka Elafita, Lopud ima najrazvijeniju turističku infrastrukturu pa je stoga idealno mjesto za gurmane i sve one koji uz prekrasne plaže traže i uslugu više tijekom svojeg boravka.

Pretraži ponudu najpovoljnijeg smještaja na Lopudu

Koločep

some_alt
Koločep

Iako je najmanji od naseljenih otoka Elafita, Koločep je tradicionalno dubrovačko ljetovalište koje su nekada posjećivali članovi dubrovačke vlastele a danas tamo rado pobjegnu domaćini od gradskih gužvi i prevelikog broja turista. Njegov smještaj najbliže Dubrovniku učinio ga je idealnim otokom za posjetitelje. Može se doći već za samo 25 minuta vožnje redovnom brodskom linijom. Dva naselja koja se nalaze na otoku, Gornje i Donje Čelo povezani su pješačkom stazom okruženom maslinicima i gustom borovom šumom. Iako je otok poznat pod imenom Koločep, domaćini i dalje koriste stari dubrovački naziv Kalamota, a sebe naziva Kalamotezima. U prošlosti je otok uvijek nazivan Calamotta, tek u drugoj polovici dvadesetog stoljeća počinje se koristiti naziv Koločep.

Na otoku nema prometa ali je razgranata mreža pješačkih i biciklističkih staza pa je uz ronjenje i snorkeling te veslanje na kajacima Koločep idealan odabir za ljubitelje aktivnog odmora. Uz oba naselja nalazi se lijepa pješčana plaža koja je idealna za obitelji pa se stoga na otoku može pronaći ponešto za svakoga. Zanimljivo je spomenuti kako otok unatoč malom broju stalnih stanovnika gaji bogatu pomorsku tradiciju. Dvojica pomoraca sa Koločepa plovila su sa Cristoforom Columbom tijekom putovanja u nepoznato na kojem je otkriven novi kontinent - Amerika. Stoga je Koločep ili kako će ga domaćini radije nazvati Kalamota zaista mjesto na kojem čovjek i more žive u idealnoj simbiozi već tisućama godina.


Pretraži ponudu najpovoljnijeg smještaja na Koločepu

Kako doći

some_alt
brod Postira koji povezuje Elafite

Šipan (luka Suđurađ) i Koločep povezani su četiri puta dnevno izravnom brodskom linijom pri čemu isti brod tri puta dnevno staje i na Lopudu. Prijevoznik je Jadrolinija te brod osim prijevoza nudi i kafić u potpalublju.

Vozni red možete pronaći OVDJE

Suđurađ i Dubrovnik povezani su dva puta dnevno i trajektnom linijom kojom je moguće doći na otok sa svojim vozilom.

Vozni red možete pronaći OVDJE

Preporučujemo izvršiti rezervaciju karata unaprijed putem web stranica JADROLINIJE.


Booking.com

objavljeno: 2019-06-14Aktualno:

Izrael iz Budimpešte za 29 eura povratno

Valencija iz Trsta za 19 eura povratno

Malta iz Trsta za 10 eura povratno

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Brač dobiva planinarsku obilaznicu

Najbolje od Gorskog kotara

Snježnik

Planinarenje zimi: kako se pripremiti

Slowinski nacionalni park

Grčki otoci za povoljan odmor

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje

Zelenortska Republika: potpuni vodič

Mjesec dana Irana (1. dio)Pogledajte još:

Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park


putopisni film: Mjesec dana Irana


Snježnik


Planinarenje zimi: kako se pripremiti