Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:City break: Dublin

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Grafton ulica

James Joyce u svojoj zbirki pripovjetki priča o jednom gradu koji se proteže preko zelenih livada i starih ciglenih kuća radničke klase, u kojima generacije siromašnih preživljavaju i pronalaze zadovoljstvo u malim svakodnevnim stvarima. Bio je to Dublin sa početka stoljeća, iz vremena kada je dominantno radnička klasa naseljavala taj grad te kada se sve jače budila irska težnja za nezavisnošću i odcjepljenjem. Dublin danas je ipak jedan drugi grad. To je kozmopolitsko središte moderne Irske na čiju radničku baštinu podsjećaju tek lučki objekti, stare ciglene kuće koje se i dalje nalaze u sporednim ulicama te mnoštvo pubova i klubova koji se trude njegovati jedan komercijalizirani oblik irske kulture koji privlači milijune turista svake godine.

Save on sightseeing with the Dublin Pass

Simpatičnost Iraca te njihova glazba u kombinaciji sa tamnim pivom privlači turiste iz cijeloga svijeta, te je tako Dublin unatoč tome što se nalazi izvan svih puteva Europe danas jedan od najposjećenijih glavnih gradova te jedno od najpopularnijih citybreak odredišta. Blaga klima, koja iako nudi dosta kiše tijekom cijele godine, osigurava ugodno vrijeme i dovoljno zelenila tijekom cijele godine, pa je tako svako vrijeme dobro vrijeme za odlazak u Dublin. Ipak, većina gostiju nastoji posjetiti ovaj grad tijekom blagdana sv. Patrika, kada se ne zelene samo livade u nadolazećem proljeću, već se zeleni i cijeli grad, slaveći nacionalnog zaštitnika i noseći tradicionalne irske boje.Grad se nalazi smješten unutar Dublinskog zaljeva, u koji se ulijeva rijeka Liffey koja grad presjeca na pola. Položaj poput potkove, grad zauzima šire područje uz rijeku dok je njezino samo ušće pretvoreno u luku koja svakodnevno prima stotine brodova i trajekata. Većina turista zadržava se u južnom dijelu grada, desno od toka rijeke Liffey, gdje se nalazi četvrt poznata po barovima Temple bar, kao i Trinity colleague i razne druge zanimljivosti grada.

some_alt
Temple bar

Većina turista svoje razgledavanje započinje u Temple baru, ulici koja preko dana nudi nekoliko dućana i suvenirnica, a koja je preko noći glavno središte života te nezaobilazna točka Dublina. Klasični pubovi te barovi smješteni su u prostoru od nekoliko ulica, a u samome središtu četvrti nalazi se stari pub koji je zapravo preteča aktivnosti u ovoj četvrti. Tijekom večeri, ovdje se nalaze stotine mladih na jednom od mnogih noćnih provoda uz živu glazbu i irsko pivo. Na izlasku iz temple bara nastavljaju se trgovačke četvrti prepune dućana u kojima će zaljubljenici u kupovinu doći na svoje. Nešto dalje dolazimo do Dublinškog dvorca, simbola britanske moći u Irskoj izgrađenog još 1204. godine, u sklopu kojeg se nalazi jedan od najboljih muzeja u Dublinu, Chester Beatty library (ulaz slobodan), zbirka raznih zapisa, minijatura i ostale baštine koju je sakupljao tijekom svojeg života inženjer rudarstva a koju je nakon njegove smrti naslijedila država. Glavnina zbirke sadržana je od raznih knjiga i ukrašenih zapisa iz svih dijelova svijeta, a posebno je vrijedna kineska te otomanska zbirka. Ispred dvorca nalati se gradska vijećnica, izgrađena u osamnaestom stoljeću, te u kojem se nalazi zanimljiva multimedijalna izložba "priča glavnog grada" (story of the capital) koja prati povijest Dublina od najranijih vremena do danas.

U blizini se nalazi stara katedrala Krista, koja je najstarija prijestolnica religije u Irskoj, a nastavi li se prema jugu dolazi se do katedrale sv. Patrika, glavnog vjerskog simbola Dublina i Irske, jedne od najkatoličanskijih zemalja Europe. Crkva je građena od crnog granitnog kamena, koja izranjajući iz gradskih kontura djeluje impozantno.

some_alt
Dublin castle

Putevi potom uglavnom vode na istok, uz park sv. Patrika prema jugoistočnom Dublinu, jednom od centara same države, u kojem se nalazi većina muzeja, trgovačka ulica Grafton popunjena dućanima svakakve namjene do jedne od najveće znamenitosti Dublina, Trinity collegea. U blizini se nalaze i nacionalni i povijesni muzej Irske kao i nacionalna galerija. Zanimljiv je i prirodoslovni muzej (ulaz besplatan) u čijem se sastavu nalazi jedna od najljepših zbirki prirodnog naslijeđa u cijeloj Europi, a koji bilježi prirodnu povijest Irskog otoka. Tu se nalazi i glavna gradska zelena površina, park St. Stephen green, u kojem se za sunčanoga dana može vidjeti na stotine stanovnika Dublina uživajući na suncu i odmarajući se od gradske žurbe. Ljeti se ovdje održavaju koncerti i tijekom dana čime se privlači još i veći broj ljudi u park i daje mu zabavni karakter.

Save on sightseeing with the Dublin Pass


some_alt
Trinity College

Trinity college je osnovan još u šesnaestom stoljeću na lokaciji nekadašnjeg augustinskog samostana od strane britanske kraljice, te je sve do 1970. godine imao zatvorena vrata katolicima. Kompleks fakulteta sastoji se od nekoliko dugih pravokutnih zgrada među kojima se nalaze zelene površine i spomenici slavnim bivšim studentima i predavačima, uključujući i pisca nobelovca Samuela Becketta i druge. Uz fakultet nalazi se i spomenik Dublincima, likovima iz priča Joycea. Unutar samoga kompleksa čuva se Book of Kells. Jedna od najstarijih knjiga na svijetu koja je nastala tijekom osmog ili devetog stoljeća svoje porijeklo vuče sa sjevera Škotske, ali uslijed vikinških racija knjiga je zajedno sa redovnicima preselila se u Irsku. Osamsto godina nakon što je nastala prodana je Trinity collegeu na čuvanje. Ona se sastoji od četiri evanđelja novog zavjeta Biblije pisanih starim latinskim jezikom, a posebna zanimljivost su ilustracije koje prikazuju scene iz Biblije ali sa značajnim utjecajem tadašnjih poganskih vjerovanja. Danas se procjenjuje kao jedna od najvrednijih knjiga na svijetu. Ipak, ukoliko idete posjetiti ovu atrakciju, mogli biste ostati malo razočarani, jer sve što ćete vidjeti jest dvije stranice te knjige iz daljine kroz staklo. Ipak je vrijednost prevelika, kao i interes da bi se mogao dopustiti slobodan pristup knjizi.


some_alt
katedrala sv. Patrika

Pored Trinity collegea nalazi se još jedna impozantna građevina, to je zgrada Bank of Ireland, nacionalne bankarske institucije a koja je nastala kao prva europska građevina namijenjena upravo tome da bude korištena kao parlament. Nažalost prvotna građevina izgrađena u sedmanestom stoljeću je prepolovljena, jer su britanci naredili 1802. uklanjanje dijela kompleksa, te je sada sačuvan samo dom lordova. Irska nacionalna banka koristi zgradu od 1800. godine kada je raspušten parlament a na javnoj dražbi upravo je ta institucija kupila zgradu.

Sjeverni dio grada, odnosno sjeverno od rijeke Liffey jest dio grada koji se počeo razvijati tek tijekom devetnaestog stoljeća, te je stoga to tipični radnički dio grada izgrađen u britanskom stilu. Ovdje se nalazi Abbey kazalište, kulturni centar Jamesa Joycea, Old Jameson Destillery te velika tržnica na otvorenom u ulici Moore. Nešto dalje nalazi se i nacionalni stadion. Abbey kazalište zanimljivo je stoga jer su upravo u njemu svoj rad započeli mnogi poznati irski dramatičari, među kojima i Shean O'Chasey i Synge. Osim spomenute Old Jameson Destillery, odnosno tvornice popularnog viskija koja je pandan Guinessu po privlačenju zaljubljenika u alkoholna pića u Dublinu, ovaj dio grada se ne posjećuje tako često, pa ukoliko imate višak vremena, ovo je dio u kojem su veće šanse da ćete susresti lokalno stanovništvo. Naravno, uslijed globalizacije to ne mora nužno značiti da ćete susresti i pretežito Irce.


Kako doći

Najjednostavnije i najbrže jest doći Ryanairom iz Zadra i Splita, sa cijenama već od dvadesetak eura.

Letovi se odvijaju od travnja do listopada, a u ostalim mjesecima moguće je letjeti do Irske sa istim prijevoznikom iz Budimpešte ili Trevisa. Moguće je također letjeti sa Aer Lingusom iz Pule i Zagreba po nešto većim cijenama, od tisuću kuna povratno pa na više prema Dublinu.

Pretražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Irske

Gradski prijevoz

Gradski prijevoz u Dublinu uređen je pomoću dva tipa gradske željeznice, LUAS i DART, autobusa te tramvaja. Većina odredišta u Dublinu dostupna su pomoću gradske željeznice, a između njih moguće je putovati autobusima.

Cijena karte određena je brojem stanica a ne vremenom, stoga za razliku od mnogih drugih europskih destinacija gradska gužva ne čini vožnju skupljom.

Panorama grada

Kako je Dublin smješten na ušću rijeke, nalazi se na nultoj nadmorskoj visini, ali u blizini se nalazi nekoliko veoma dobrih lokacija za pogled nad gradom. Jedna od takvih lokacija jest Dun Laoghaire Harbour (DART vlakom do stanice Dun Laoghaire), luka na jugu grada sa koje se pruža dobra panorama grada, posebice u popodnevnim satima kada je redovito sunce iza leđa te ne zaklanja pogled na grad. Upravo je položaj sunca jedini razlog zbog čega je poluotok Howth (DART vlakom do zadnje stanice Howth) manje dobra lokacija, no ako se uputite rano ujutro imati ćete nevjerojatni pogled na cijeli grad. Za zanimljiv pogled na grad isplati se uputiti i bilo kojim brodom prema pučini Irskog mora.

Gdje jesti

some_alt
tipičan irski doručak

Nažalost Dublin nije jeftin grad, i pri odabiru mjesta za jesti najbolje ćete to osjetiti. Iako se i dalje mogu naći ne pretjerano skupi fast food punktovi, a neki kafići nude sendviče već za dva do tri eura koji su sasvim dobre kvalitete, teško je proći povoljno i sačuvati budžet. Ipak uz malo truda mogu se pronaći povoljna a u isto vrijeme i dobra mjesta za jesti.

Dobar izbor je Irish breakfast, odnosno irski doručak koji je prilično kaloričan, te se može diljem grada pronaći već za pet eura (preporučujemo izbjegavati Temple bar jer su cijene za manje porcije tamo veće za euro do dva nego u restoranima i kafićima tek stotinjak metara van Temple bara). Dublin također nudi i širok izbor meksičkih restorana koji su pristupačnih cijena. Ukoliko ipak želite probati izvornu irsku kuhinju a pri tome proći relativno povoljno, preporuka je restoran Third Space.

Noćni život

Govorimo li o noćnom životu u Dublinu, prvo i osnovno što se nameće jest četvrt Temple bar. Ova četvrt prepuna je barova, pubova i klubova u kojima se neprestano svake večeri ispija pivo i whiskey te iz kojih se čuje različita glazba, od popularne mainstream glazbe, preko starih rock hitova do tradicionalne irske narodne glazbe. Iako je na glasu kao grad sa dugim zabavama do kasno u noć, zapravo se svi prostori u Dublinu prema gradskom pravilniku moraju zatvoriti do 3 ujutro. Nažalost veliki broj pubova u samome Temple baru su posebice tijekom ljetnih mjeseci zamke za turiste, jer nude pretjerano skupe cijene pića i veoma malo stvarno dobre atmosfere, iako postoje značajne razlike. Jedan od pubova koji svakako vrijedi posjetiti jest Palace Bar u Fleet street, kao i The Porterhouse sa svojim vlastitim pivom i redovito dobrom živom glazbom. Za pintu pive očekujte da ćete morati izdvojiti od 4 do 7 eura, sa time da što se više udaljavate od središta Temple bara cijena će biti manja.

Više slika iz Dublina te ostalih dijelova Irske pogledaj na našoj Facebook stranici.

Smještaj

Smještaj je u Dublinu relativno lagano pronaći, uslijed velikog broja hostela i velike potražnje backpackera te raznih drugih profila turista. Hosteli se kreću po cijenama već od pet do deset eura po noćenju, sa time da se može pronaći sasvim solidan smještajni kapacitet u hostelu za manje od deset eura sa doručkom.

Odličan izbor za smještaj jest International Dublin Hostel, po cijeni već od stotinjak kuna. Ovaj nagrađivani međunarodni hostel smješten je u bivšem samostanu, 5 minuta hoda od središta Dublina. Hostel nudi besplatni WiFi, besplatan kontinentalni doručak i recepciju otvorenu 24 sata dnevno. Stadion Croke Park i groblje Glasnevin s muzejom udaljeni su 20 minuta hoda. Udobne spavaonice u hostelu Dublin International sadrže krevete na kat, zasebne ormariće na zaključavanje i besplatnu posteljinu. Kupaonice su zajedničke. Hostel nudi i sobe. U restoranu, koji je smješten u prostorijama bivše samostanske crkve s izvornim vitrajima i ispovjedaonicama, svakodnevno se poslužuje doručak. Grupama se također poslužuju domaća jela. Gosti u hostelu Dublin International mogu pripremati jela u kuhinji ili se mogu opustiti u zajedničkom prostoru ili u prostoriji s TV-om. Hostel nudi i praonicu rublja. Također nudi besplatne pješačke obilaske grada i kušanja viskija svakog tjedna. Osoblje može pružiti informacije o popustima na obilaske i ulaznice za znamenitosti te može gostima pomoći rezervirati prijevoz.

Također je veoma dobar izbor je i Abrahams hostel koji se nalazi u središtu Dublina, 5 minuta hoda od glavnog autobusnog kolodvora i Željezničkog kolodvora Connolly. Gostima su na raspolaganju smještajne jedinice po povoljnoj cijeni i besplatni WiFi. Dublinska arena O2, kazalište Grand Canal i Konvencijski centar nalaze se na pješačkoj udaljenosti. Hostel Amrahams nalazi se u preuređenoj georgijanskoj gradskoj kući u središtu Dublina, na svega 10 minuta hoda od četvrti Temple Bar i ulice Grafton Street. Hostel je smješten u neposrednoj blizini svih dublinskih trgovina, barova i gradskih znamenitosti. Hostel nudi različite vrste smještaja, uključujući privatne sobe i mješovite spavaonice. Posteljina je uključena u cijenu boravka, a sve spavaonice obuhvaćaju vlastitu kupaonicu s WC-om i tušem. Svakog jutra poslužuje se lagani doručak. Gosti mogu koristiti i zajedničku kuhinju. U sklopu objekta dostupno je skladište prtljage pod nadzorom. Vrata hostela ne zaključavaju se pa gosti mogu slobodno ulaziti i izlaziti u bilo koje doba dana.

Pretražite najpovoljniji smještaj u Dublinu

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u zemlji koje nudi airbnb.

Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju. Kupon možete pronaći OVDJE.
Booking.com

objavljeno: 2014-04-20Aktualno:

Izrael iz Budimpešte za 29 eura povratno

Valencija iz Trsta za 19 eura povratno

Malta iz Trsta za 10 eura povratno

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Dublin iz Zadra za 50 eura povratno

Dublin iz Beča za 40 eura povratno

Povratno do Dublina za 70 eura

Outdoor vodič: okrug Kerry

putopisni film: Mjesec dana Irana

Vrbnik

Irački kurdistan

Najljepši romantični izleti

JordanPogledajte još:

Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park


putopisni film: Mjesec dana Irana


Snježnik


Planinarenje zimi: kako se pripremiti