Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:City break: Brno

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Namesti Svobody (trg slobode)

Moravska i Brno oduvijek su nastojali pokazati kako su drugačiji od Praga. Dok se u Pragu i Bohemiji pije pivo, u Moravskoj se pije vino. Dok je Prag izrazito kozmopolitski grad, gdje se susreću kulture cijele Europe, Brno njeguje sliku tradicionalnog češkog grada, kojeg zaobilazi masovni turizam, ali koji unatoč tome ima što pružiti onima koji se odluče posjetiti ovaj grad. Upravo je stoga Brno odlično polazište za sve one koji ne poistovjećuju Češku s Pragom, te koji žele dati priliku i drugim gradovima i znamenitostima u toj državi izvan svjetski poznate metropole. Stoga ukoliko želite upoznati Češku, dođite u Brno.Drugi najveći grad Češke i središte povijesne pokrajine Moravije, Brno je grad koji je nepravedno zapostavljen od velikog broja turista. Ovaj grad osnovan u jedanaestom stoljeću imao je svoj procvat posebice u devetnaestom stoljeću, kada je izgrađena glavnina gradske jezgre, što čini Brno arhitektonski veoma zanimljivim gradom. Procvat trgovine uslijed industrijske revolucije doveo je do razvoja Brna zahvaljujući njegovom položaju na putu između Krakowa i Beča pa se tako u devetnaestom stoljeću razvija veliki međunarodni velesajam koji postoji sve do danas. Također se razvijaju i razne kulturalne institucije, u pokušaju konkuriranja središta Moravije prema drugoj važnoj Češkoj pokrajini Bohemiji i njezinom središtu Pragu. Zahvaljujući tome, danas u Brnu imamo moravski povijesni muzej, moravsku galeriju te gradsko i nacionalno kazalište Brno. Zahvaljujući gotovo devedeset tisuća studenata, Brno je važan studentski grad koji je stoga pun života kroz cijelu godinu i svako doba dana. Sa samo 380 tisuća stanovnika, Brno je najveći studentski grad po broju stanovnika.

some_alt
Dvorac Špilberk

Vjerojatno je najpoznatija znamenitost Brna dvorac Špilberk. Bijeli zidovi ovoga dvorca nastaloga još u 13. stoljeću danas se nikako ne uklapaju u mračnu ulogu koju je ovaj dvorac imao tijekom osamnaestog i devetnaestog stoljeća. Često se kaže kako se u posljednjim godinama svojeg postojanja Austro-ugarska pretvorila u "tamnicu naroda", a upravo je dvorac Špilberk bio materijalizacija te tamnice. Politički neprijatelji iz svih krajeva Austro-ugarske zatvarani su upravo ovdje. Više od 200 ćelija bilo je puno onima koje su vlasti monarhije smatrale najgorim zatvorenicima (a to su uglavnom bili politički protivnici monarhije) u razdoblju od 1783. do 1855., kada je Franjo Josip odlučio zatvoriti taj zatvor-dvorac i pretvoriti ga u vojnu bazu. Mnogi hrvatski disidenti upoznali su tamnice ovoga dvorca u svojim težnjama za odvajanjem Hrvatske od Habsburgovaca. Danas je dvorac preuređen i obnovljen te se u njemu nalazi Muzej grada Brna (ulaznica 100 CZK/ studenti 50 CZK)

some_alt
katedrala sv. Petra i Pavla

Ukoliko pogledate panoramu Brna, nebom dominira katedrala sv. Petra i Pavla, podignuta na brdašcu Petrin. Temelji ove crkve datiraju sve do dvanaestog stoljeća, no današnji oblik katedrala dobiva sredinom osamnaestog stoljeća kada je obnovljena i nadograđena, da bi konačni gotički štih po kojem je prepoznatljiva dobila početkom devetnaestog stoljeća. Osim zbog svoje dominantne gotičke arhitekture sa vidljivim utjecajem romantizma, katedrala baštini i skulpturu Bogorodice sa djetetom iz četrnaestog stoljeća te razne druge sakralne prikaze. Sa zvonika katedrale pruža se odličan pogled na grad. Posjeta zvoniku uključena je u ulaznicu za muzej i riznicu katedrale (35 CZK, studenti 30 CZK).

Samo gradsko središte smješteno je između nekoliko trgova koji čine žilu kucavicu života Brna. Najveći trg u Brnu jest Moravské náměstí odnosno Moravski trg. Trgom dominira crkva svetog Tome, u kojoj se nalazi posljednje počivalište nekih od moravskih kraljeva te bivša guvernerova palača u kojoj se danas nalazi galerija moravske umjetnosti (drugi najveći umjetnički muzej u Češkoj, ulaznica 300 CZK). Odmah do njega nalazi se trg slobode, Namesti Svobody, koji je glavno okupljalište stanovnika Brna te na kojem se nalazi veliki broj kafića i restorana. Tijekom adventa na ovome se trgu nalazi sajam. Uz sami trg nalazi se i gradska vijećnica sa simbolima grada, zmajem i kolom.

some_alt
crkva sv. Jakova

Osim katedrale na slikama posjetitelja često se nađe i dominantna crkva sv. Jakova na trgu Jakubské náměstí, također izgrađena u gotičkom stilu sa drugom najvećom kosturnicom u Europi, nakon pariških katakombi. Epidemije kolere i kuge koje su harale Brnom u srednjem vijeku dovele su do situacije u kojoj je bilo potrebno premjestiti veliki broj posmrtnih ostataka na jedno mjesto, te je ispod crkve sv. Jakova stvorena velika kosturnica. Zanimljivo, nekoliko stoljeća je kosturnica bila zaboravljena, sve dok ponovno nije otkrivena 2001. godine tijekom sveobuhvatnog istraživanja podzmenih tunela i prolaza pod Brnom. U Brnu se nalaze i zanimljivi podzemni tuneli pod gradom koje se smatra drugim najvećim sustavom podzemnih tunela nakon pariških katakombi. Danas se neki od tih tunela koriste za vođene ture (160 CZK) za turiste te su prostorije preuređene u srednjovjekovni zatvor, laboratorij srednjovjekovnih alkemičara ili u posebnu ćeliju za luđake. Ovi podrumi u stvarnosti su uglavnom korišteni za skladištenje hrane te kao sklonište tijekom ratova. Ironično, iznad glavnog ulaza u labirint podzemnih tunela nalazi se i danas Zelny trh, na kojem se nalazi tržnica povrća te glavni izvor zelenih namirnica za stanovnike Brna.

some_alt
Panorama grada

Ljubitelji muzeja svakako trebaju posjetiti Moravski muzej (ulaznica 130 CZK), najstariji muzej u Češkoj koji čuva baštinu Moravske sa više od milijun eksponata svjedoči o posebnostima morvaskog identiteta i moravske prošlosti. S obzirom kako je najpoznatiji biolog u povijesti, Mendel živio i radio u Brnu, ovdje se nalazi i muzej posvećen tome pioniru genetike. Muzej svjedoči o njegovom životu kao i o njegovim metodama istraživanja i spoznajama do kojih je došao tijekom svojeg rada na genetici biljaka. Ulaznica je 60 CZK (studenti 40 CZK), svake posljednje srijede u mjesecu besplatno. Velika romska zajednica koja se nalazi u Moraviji ima i svoj muzej u Brnu, Muzej Romske kulture (ulaznica 80 CZK, studenti 40 CZK) koji svjedoči o romskim običajima, povijesti i razvoju na prostoru Moravske.

Brno se nikada neće moći mjeriti sa Pragom, iako će to uvijek pokušavati. Drugi najveći grad Češke i prijestolnica Moravske vjerojatno nikada neće vidjeti ni približno toliko veliki broj turista, no upravo u tome će ostati draž ovoga grada. Dok je Prag kozmopolitska metropola, Brno je pravi češki, ili bolje reći moravski grad. I dok turisti u Prag dolaze na maturalna putovanja, na proslavu nove godine, slijede tragove Kafke ili se tek zaustavljaju tijekom Interrail putovanja Europom, u Brno uglavnom dolaze... Radi Brna.Kako doći

Najjeftinije se do Brna može doći autobusom. Svakodnevnim linijama moguće je doći do Beča za 260 kuna povratno, a od Beča do Brna vozi više dnevnih linija do Praga, pri čemu je cijena povratnog putovanja 410 kuna (260 kuna povratna karta Zagreb - Beč i 8 eura po smjeru od Beča do Brna). Također se do Brna može doći vlakom za 560 kuna povratno (260 kuna povratna karta vlakom do Budimpešte, a zatim vlakom do Brna. Kartu Budimpešta - Brno (14 eura) kupite na stranicama Mađarskih željeznica.

vozni red autobusa:

Zagreb
Beč
Beč
Brno
jedan smjer
povratna
06:00
11:00
13:40
15:30
290 kn
540 kn
14:30
19:15
19:40
21:30
225 kn
400 kn
15:00
20:00
22:40
00:30
300 kn
580 kn
23:00
5:15
06:40
08:30
315 kn
530 kn
           
Brno
Beč
Beč
Zagreb
jedan smjer
povratna
02:45
04:35
06:40
08:30
225 kn
400 kn
06:20
08:15
11:30
16:30
300 kn
580 kn
13:30
15:20
17:00
23:10
300 kn
540 kn
15:30
17:20
18:00
23:00
325 kn
540 kn
           

NAPOMENA: 

- prikazane su međusobno odvojene linije različitih prijevoznika, presjedanje je u Beču. Dostupan je veći broj linija iz Brna do Beča i Beča do Zagreba
- prilikom presjedanja morate promijeniti autobusni kolodvor, što oduzima vremena. Vodite o tome računa.
- cijene se odnose za kupovinu unaprijed (povratne karte vrijede samo za putovanja istim prijevoznikom, provjerite na stranicama glavnog kolodvora u Zagrebu)
- Karte je moguće kupiti na stranicama glavnog kolodvora u Zagrebu za relaciju Zagreb - Beč kao i na stranicama prijevoznika Student Agency za relaciju Beč - Brno.
- provjerite sa prijevoznikom Črnja tours mjest polaska na liniji prema Zagrebu iz Beča.
- Potrebno vrijeme putovanja podzemnom željeznicom od Erdberg (linije prema Zagrebu) do Stadion (linije prema Pragu) jest oko 20 minuta. Detaljnije:
---7 min Erdberg - Stephanplatz (U3)
---3 min Stephanplatz - Praterstern (U1)
---4 min Praterstern - Stadion (U2)


vozni red vlaka:

Kolodvor
vrijeme polaska
  Kolodvor
vrijeme polaska
Zagreb g. k.
10:08
 
Brno
10:21
Koprivnica
11:21
 
Bratislava
11:53
Budapest Deli
16:34
 
Budapest Keleti
14:35
presjedanje
metro linija 2
 
presjedanje
n/a
Budapest Keleti
20:05
 
Budapest Keleti
14:45
Bratislava
22:46
 
Koprivnica
19:40
Brno
01:11
 
Zagreb g. k.
20:44
         


NAPOMENA: 

- vlak na putu iz Zagreba prema Budimpešti dolazi na kolodvor Deli, dok vlak za Brno kreće sa kolodvora Keleti. Linijom U2 sa jednog do drugog kolodvora dolazi se za 15-20 minuta (sedam stanica)
- na povratku vlakovi dolaze i kreću sa istog kolodvora u Budimpešti
- karte su mnogo povoljnije ukoliko se kupuju unaprijed na stranicama Mađarskih željeznica na relaciji Budimpešta - Brno. Za relaciju Zagreb - Budimpešta kupiti karte na šalteru HŽ-a. Karte su skuplje ako se kupuju izravno za relaciju Zagreb - Brno.
- Za grupe vrijede dodatni popusti. Pitati na blagajni HŽ-a za konkretnije informacije.
- dok traje imigrantska kriza nema željezničkog prometa između Hrvatske i Mađarske! Provjeriti na stranicama HŽ-a eventualne promjene.


Kada doći

Brno je zanimljivo odredište tijekom cijele godine. Tijekom ljeta ima najviše sunčanih dana i dani su dugi pa su idealni za istraživanje grada, dok su proljeće i jesen zanimljivi radi velikog broja studenata koji se nalaze u gradu i unose posebnu živost gradu, osobito ako ste ljubitelji noćnog života. Zima donosi adventski sajam kojime se Brno pokušava nametnuti kao konkurent Pragu. Kao i u mnogim drugim stvarima.

Gradski prijevoz

some_alt
tramvaj u Brnu

Unutar grada, gradski prijevoz je integriran u zajedničku mrežu autobusa, tramvaja, trolejbuseva i lokalnih vlakova. Unutar grada, koriste se karte u trajanju od

- 15 minuta (20 CZK)
- 60 minuta (25 CZK).

Mogu se kupiti na žutim automatima koji se nalaze na većini autobusnih i tramvajskih stanica. Kod vozača su karte ponešto skuplje. Ukoliko želite putovati dalje južnom Moravijom, morati ćete koristiti tarifne zone koje možete pronaći OVDJE.

Cijena dnevne karte je 86 CZK. Vikendom mogu dvije osobe putovati na istu kartu.

Gdje jesti

Brno nudi veliki izbor restorana po pristupačnim cijenama, posebice usporede li se cijene sa Pragom. Moguće je pronaći obrok sa pićem već za četrdesetak kuna, posebice ukoliko tražite dnevni meni. Zatražite "deni menu, prosim". Cijene će uglavnom biti veoma popularne. Također, moguće je u gradu pronaći i veliki broj klasičnog fast-fooda diljem grada.

Noćni život

Uz tradicionalno domaće pivo Starobrno i veliki broj studenata noćni život cvjeta u Brnu, posebice s obzirom na značajno niže cijene u klubovima nego u Pragu. Zagrijavanje uglavnom počinje u kafiću Trojka, popularnom okupljalištu studenata. Ljubitelji pubova doći će na svoju u lokal u Caipla, dok će oni koji traže više od noćnog života uputiti se prema Caribic club, najpopularnijem klubu u Brnu.

Smještaj

Brno nudi široki izbor različitog smještaja po prilično prihvatljivim cijenama, posebice za mlade putnike kojima stoji na izboru veliki broj hostela po povoljnim cijenama. Krevet u zajedničkoj spavaonici sa doručkom u sasvim solidnom hostelu dostupan je već za 70 kuna.

Potražite u našoj tražilici Najpovoljniji smještaj te svu ponudu smještaja u Brnu.

Ukoliko tražite hostelski smješaj, preporučujemo Ruta 80 hostel zbog odlične lokacije, uređenih prostorija te uključenim doručkom u cijenu smještaja.

Također preporučujemo Hostel John Galt u samome centru grada, koji osim kvalitetnih smještajnih jedinica i pozicije doslovno u centru grada također nudi i besplatni doručak te stalno dostupan besplatni čaj i kavu unutar prostorija hostela. Također nudi i povoljne dvokrevetne sobe.

Preporučujemo potražiti iprivatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb.

Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju. Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2016-01-30Aktualno:

Izrael iz Budimpešte za 29 eura povratno

Valencija iz Trsta za 19 eura povratno

Malta iz Trsta za 10 eura povratno

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Prag iz Hrvatske vlakom od 22 eura

Prag iz Zadra za 36 eura povratno

Flixbusom do Praga i Berlina izravno iz Zagreba

Znojmo

Prag

putopisni film: Mjesec dana Irana

Vrbnik

Irački kurdistan

Černobil

Najljepši romantični izletiPogledajte još:

Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park


putopisni film: Mjesec dana Irana


Snježnik


Planinarenje zimi: kako se pripremiti