Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Albanska rivijera

tekst: Peter Polić


some_alt
prekrasan šljunak na plaži Palase

Albanija odavno nije potpuna nepoznanica za turiste. Prekrasne plaže i bogata kulturna baština ove dugo godina zatvorene države na samom jugoistku Jadranskog mora, gdje se dodiruje kroz Otrantska vrata s Jonskim morem i dalje s Mediteranom privlače svake godine sve više turista. Unatoč tome, navala turista na Albaniju nije ni približno tolika kao u drugim susjednim zemljama koje izlaze na more, a više desetljeća potpune zatvorenosti države osiguralo je da albanska rivijera bude upravo ono što je nekada bio naš turistički slogan: Mediteran kakav je nekad bio.
Kada se govori o Albanskoj rivijeri zapravo se prvenstveno misli na južnu obalu Albanije, od visokog planinskog lanca planine Cikat i prijevoja Llogara do grčke granice. Sjeverniji dio albanske obale također ima veoma lijepu rivijeru s dugim pješčanim plažama i brojnim sadržajima na obali, ali osim ukoliko niste ljubitelj prekrcanih gradskih plaža pravi užitak na albanskoj obali početi će tek kada se spustite s planinskog prijevoja Llogara prema prekrasnim strmim obalama s brojnim lijepim uvalama i plažama. Blaga klima s više od 300 dana sunca u godini osigurava albanskoj rivijeri sve predispozicije da bude destinacija čija sezona neće trajati samo tri mjeseca ljeta, već i duže u jesen i proljeće.

Pročitajte i putopis kroz Albaniju

Palase

some_alt
Palase plaža

Već dok se spuštate serpertinama Llogare u podnožju planine ističe se plaža Palase. Dok smo dolazili prema ovoj najsjevernijoj plaži Albanske rivijere vijugavim serpertinama bijeli šljunak plaže zrcalio se na suncu poput tisuća svjetlucajućih lampica. U daljini na obzoru ocrtavaju se grčki otoci a kako nam je rekao konobar u kafiću na samom vrhu Llogara prijevoja, tijekom vedrog noćnog neba mogu se vidjeti svjetla Otranta na drugoj strani Jadrana. Strme padine Ceraunskih planina i najvišeg vrha Cika spuštaju se ravno u more a pogled prema jugu i ostatku Albanske rivijere obećava na brojne zanimljive uvalice i zaljeve. Sama plaža Palase bila je u velikom zamahu radova kada smo došli. U pozadini plaže gradi se apartmansko naselje dok je plaža prepuna suncobrana i ležaljki, uobičajenih rekvizita za sve albanske plaže.

Odlučili smo otići dalje pješice uz samu obalu i već nakon desetak minuta hoda pronašli prekrasne usamljene uvalice gdje nije bilo gotovo nikoga. Iznenadila me čistoća mora. Albanska rivijera, za razliku od sjevernije, pretežito muljevite i pješčane obale te iste države ima uglavnom kristalno čisto more zbog šljunčanog i kamenitog dna. Kako se lučki gradovi nalaze sjevernije, problem smeća s kojim se suočavaju sjeverniji susjedi Albanije zbog djelovanja morskih struja zaobišao je ovaj dio obale. Nadam se da se većim razvojem turizma neće proširiti i ovdje.


Dhermi

some_alt
Dhermi plaža

Iako se nalazi stotinjak kilometara sjevernije od grčke granice, Dhermi je pretežito grčko pravoslavno selo smješteno na vidikovcu stotinjak metara iznad mora. Istoimena plaža još je jedna u nizu prekrasnih šljunčanih plaža s nizovima suncobrana i ležaljki. Mene je privuklo samo mjesto Dhermi s pravoslavnim crkvama i brojnim vidikovcima. Iako su se brojni Grci iselili tijekom komunističkog razdoblja, posljednjih desetak godina sve više ih se vraća, u nadi za otkrivanje svojeg dijela turističkog kolača Albanije koji se tek treba raspodijeliti. Zahvaljujući tome, ponuda restorana i smještaja u Dhermi, iako i dalje skromna ima primjese talijanskog i grčkog gostoprimstva, što će svakako biti ugodan odmak od albanskog shvaćanja turizma koji se još uvijek oslanja na ideju masovnog ljetovališnog turizma kojeg se većina ostalih zemalja na europskom dijelu Mediterana užasava.

Plaža Dhermi mjesto je gdje se redovito održavaju neformalne zabave, pa se tijekom večeri posebice za vikende cijela plaža pretvori u veliki party. Stoga ukoliko želite mirni, kulturni događaj, tijekom večeri ostanice gore u mjestu. Ako želite zabavu, plaža je mjesto gdje trebate biti.


Gjipe kanjon

some_alt
pogled na plažu Gjipe

Tek nešto južnije od Dhermija nalazi se kanjon Gjipe s istoimenom plažom koji se pretvorio u raj za ljubitelje osamljenih plaža i aktivnog odmora. Za razliku od drugih plaža, do Gjipe plaže se ne može vlastitim vozilom, osim ako nemate pravog off-road terenca. Zahvaljujući tome, turista je daleko manje, ali prekrasan ambijent još ljepše plaže s nekoliko minimalističkih restorana i eko kampa baziranog na robinzonskom principu odmora privlači one koji žele pobjeći od gužvi, a strme litice uređene za slobodno penjanje i prekrasni vidikovci na planinarskoj stazi koja podsjeća na prilaz našoj poznatoj plaži pod Lubenicama na otoku Cresu privlače one kojima more i sunce ne pružaju dovoljno adrenalina tijekom njihovog odmora.

Kako je u Albaniji divlje kampiranje sasvim legalno, više nam se svidjela ideja postavljanja šatora nešto dalje od kampa koji je smješten u zaleđu plaže. Razvili smo šator uz samo more pored jedne od mnogih špilja nastalih djelovanjem mora. Buđenje uz zvukove valova koji se lijeno kotrljaju po šljunku tek nekoliko metara od naših nogu bilo je jedno od najljepših jutra koje sam ikada doživio. Nedaleko od Gjipe plaže, nešto južnije nalazi se još jedna prekrasna plaža dostupna isključivo morskim putem. Kako nismo imali svoje plovilo, odlučio sam plivati do tamo. Brojne stijene i valovima stvorene špilje te prekrasan podvodni svijet otvorili su mi jednu drugu Albaniju koju se rijetko može vidjeti. Svakako ponesite opremu za snorkeling ukoliko dolazite u ovaj dio Jadrana!


Himare

some_alt
zaljev Himara

Nekadašnje uspavano ribarsko selo Himare jedno je od onih mjesta koje doživljavaju izuzetno brzu preobrazbu u turistički gradić. Tijekom ljeta, gradić živi punim plućima: šetnica uz obalu puna je šetača, glavni gradski trg redovito je pozornica nastupima glazbenika a kafići i restorani rade do kasno u noć. Kako se približavamo grčkoj granici tako se sve više osjeti i utjecaj turizma na lokalnu zajednicu. Dvadesetak minuta hoda sjeverno od mjesta dolazi se do plaže Livadhi. Prekrasna plaža s nekoliko kafića i restorana na obali te odličnim vidikovcima koji su omiljena mjesta za promatranje zalaska sunca. Duga šljunčana plaža daje dovoljno mjesta za svakoga čak i u srcu sezone, a brojni maslenici u pozadini dodaju mediteranski ugođaj.

Plaža je podijeljena na dva dijela, sjeverna strana nazvana Gonia poznata je po dva mramorna kamena unutar mora koja su popularna za skakanje i poziranje, a južna strana Apelistra je također poznata po istoimenoj stijeni. Malo sjevernije može se također pronaći i malu prelijepu plažu po imenu Fusa (ili Akvarij), posebice kada su gužve na plaži Livadhi. Ukoliko volite odlične poglede i ne smeta Vam hodanje po uzbrdicama, Fshat iznad samog gradića Himare nudi prekrasne poglede kako na plaže tako i na cijelu rivijeru, a u isto vrijeme prikazuje život albanske ruralne zajednice jer ovdje turizam još nije ostavio toliko traga. Također, ovdje se nalaze i ostaci nekadašnjeg dvorca Himara ispod kojeg se i razvilo naselje. Lokalitet se nalazi oko dva i pol kilometra od plaže Livadhi po veoma strmoj uzbrdici pa stoga nikako ne preporučujemo uspon po najvećim vrućinama.


Porto Palermo

some_alt
utvrda Porto Palermo

Slikovita utvrda na poluotoku s nestvarno lijepim plažama vjerojatno je najčešće fotografirana lokacija u Albaniji i često je upravo Porto Palermo mjesto koje se nalazi na većini turističkih brošura. Iako ime ukazuje na luku sicilijanskog grada. Jedinu poveznicu ovo mjesto s Italijom ima u tome što su talijanski vojnici u jeku svjetskih ratova tijekom obuke osjetili previše nostalgije prema svojoj domovini i jednostavno prema njima najljepši dio obale nazvali Porto Palermo. Utvrda koja se ovdje nalazi podsjeća na venecijanske utvrde izgrađene diljem Jadrana, pa se stoga dovodi u pitanje da li je autor utvrde osmanski vojskovođa Ali Pasha, koji je službeno izgradio utvrdu u 19. stoljeću ili je ona ovdje postojala već znatno ranije.


Uz sami Porto Palermo plaže su relativno divlje te se ponajviše ovdje kupaju nautičari koji jednostavno skoče s svojih plovila u more. Popularno je mjesto i za vožnje kajakom a nekoliko plaža dostupnih samo s mora u tom slučaju postaju vaš privatni mali raj sakriven od drugih turista. Ukoliko ipak tražite pravu, uređenu plažu, tek nekoliko kilometara sjeverno od Porto Palermo nalazi se prekrasna Llamani plaža.
Lukove i Borsh

some_alt
duga plaža uz Borsh

Kako se krećete albanskom rivijerom prema jugu tako i krajolik postaje sve obilniji zelenilom podsjećajući kako je Albanija ipak i dalje zemlja u kojoj ne nedostaje divljine. Ipak, što ste južnije to je i više turističke infrastrukture, pa tako uz dva mala zaselka, Lukove i Borsh prostiru se duge plaže s nepreglednim redovima suncobrana i ležaljki. Lukove je zaselak na uzvisini s koje se zavojita cesta spušta prema obali s prekrasnim pogledima na sve strane. Kraj samog skretanja prema plaži nalazi se kafić s vrhunskim pogledom. Svakako izdvojite nešto vremena za uživanje u panorami uz omiljeni napitak. Borsh s druge strane ima široku plažu razvedenu u obliku luka u širokom zaljevu koja je tijekom ljetne sezone itekako popunjena pa je idealno odredište ako osamljene i sakrivene plaže nisu za vas. Savršeno oblikovan šljunak te lijepo uređen kafić na samoj plaži dodaje ljepotu ugođaja tijekom boravka ovdje.


Saranda

some_alt
lučica u Sarandi

Vjerojatno turistički najpopularnija destinacija u Albaniji je Saranda. Smještena nasuprot grčkog otoka Krf, Sarandu odlikuje mediteranska klima i s velikim brojem lijepih i sunčanih sati. Ono što čini Sarandu posebnom jest spoj modernog turizma i promenada uz more, prekrasnih plaža u okolici te bogate povijesne baštine. Zbog svog položaja i toplog vremena Saranda je jedan od najatraktivnijih turističkih gradova na albanskoj rivijeri. Ispred mora i uz glavnu šetnicu nalazi se nekoliko hotela i restorana koji vam nude ugostiteljske objekte i smještaj. Grad ima prekrasnu rivijeru te brojne plaže kao i veoma popularnu marinu. Osim turista koji dolaze ciljano isključivo u Albaniju, Saranda je i popularno izletište za turiste koji odsjedaju na otoku Krf pa u stoga tijekom ljeta česte gužve. Ukoliko ste ljubitelj povijesti, ostaci stare Sarande u središtu grada itekako su zanimljivi za svakog ljubitelja starina.

Dvorac Lekuresi koji se nalazi na uzvisini iznad grada te s kojeg se pruža najljepši pogled na grad privući će i one koje stare ruševine baš i ne zanimaju. Nažalost ili na sreću, ovisno o tome koliko vam je stalo do očuvanja starinskog ugođaja, dvorac je ovih dana pretvoren u restoran s nevjerojatnim pogledom i jednim od najboljih mjesta za promatranje zalaska sunca u Albaniji. Sam dvorac sagrađen je 1537. godine. Iz središta Sarande do dvorca treba oko 45 minuta pješačenja, poprilično uzbrdo. Od brojnih plaža najljepša je Manastirit smještena na pola puta od Sarande do Ksamila. Ime je dobila po samostanu sv. Jurja (Manastiri i Shen Gjergjit), na brdu koje se uzdiže iznad plaže. Svakako je vrijedno posjetiti i samostan te uživati u izvanrednim pogledima. Potpuno zatvorena i izolirana sa svih strana, plaža Manastirit je pravi mali raj. Uz male barove i restoran oko sebe, možete provesti cijeli dan ovdje i uživati u živopisnim zalascima sunca.Ksamil

some_alt
ulaz u more na plaži Ksamil

Zahvaljujući blizini grčke granice ali i prekrasne razvedene obale, Ksamil je najpopularnije odredište u Albaniji. Posebno je popularan po svojim prekrasnim plažama ali i po povijesnom lokalitetu Butrint koji se nalazi nedaleko od grada. Butrint je bio drevni grad koji je prvo pripadao Grcima, potom Rimljanima i na kraju biskupiji u Epiru. Za ulazak u povijesni lokalitet morat ćete izdvojiti 700 Leka (oko 40 kuna). Svakako je preporučljivo tijekom ljeta posjetiti ovaj lokalitet ujutro ili kasno popodne, jer ljeti sunce može biti prejako i umjesto istraživanja prekrasnog povijesnog lokaliteta samo ćete čeznuti za hladom.

U Ksamilu se također nalazi nekoliko različitih uvala i plaža. Glavna plaža je najposjećenija i najljepša, ali postoji dosta kamenih plaža koje su jednako lijepe ako nastavite šetati uz obalu i pronaći nešto za sebe. Od glavne plaže možete plivati i do obližnja tri mala otoka.

Najbolji način za završetak istraživanja albanske rivijere jest posjeta jedinstvenom prirodnom fenomenu Syri i Kalter (Plavo oko). Ovaj vodeni izvor doima se kao prekrasan plavi prozor u bezdan okružen zelenilom. Bistra voda rijeke bubri se s dubine veće od pedeset metara. Ronioci su se spustili na pedeset metara, ali još uvijek nije jasno koja je stvarna dubina krške rupe. Kao što ronioci ne znaju kolika je zapravo dubina ovog izvora isto tako i većina turista ne zna koliko je zapravo albanska rivijera prekrasna. Zato je posjetite prije nego otkriju!

Booking.com

objavljeno: 2019-08-31Aktualno:

Oslo iz Zagreba za 10 eura povratno

Krakov iz Zadra za 13 eura povratno

Cipar iz Budimpešte za 18 eura povratno

Egipat iz Beča za 54 eura povratno

Tunis ukida obvezne testove za cijepljenePovezano:

Da li je ovo najgori turistički slogan?

Tirana za 30 eura povratno iz Budimpešte

Albanija - I. dio

Albanija - II. dio

Albanija

Gacka

Krapanj

Najljepše plaže Paga

Slowinski nacionalni park

putopisni film: Mjesec dana IranaPogledajte još:

Gacka


Nacionalni park Brijuni


Krapanj


Najljepše plaže Paga


Najbolje od Gorskog kotara