Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Škofja Loka

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Kapucinski most i rijeka Sora

Samo dvadeset i šest kilometara od Ljubljane nalazi se prekrasan gradić koji se nepravedno zaobilazi prilikom posjeta Sloveniji, a koji je idealno odredište za jednodnevne izlete, ne samo zbog svoje blizine već i zbog bogate kulturne i povijesne baštine te nadasve šarma koji nudi: Škofja Loka. Na ušću dva planinska toka rijeke Sore, gdje brzaci tvore jednu rijeku te u zaleđu planina smjetio se ovaj prekrasni gradić sa visokim pročeljima zgrada nekadašnjih posjednika pod kojima vrludaju srednjevjekovne kamenite ulice dok nad gradom dominira dvorac, nekadašnje sjedište Škofa (biskupa). Nekadašnji centar moći biskupa danas je miran i romantičan gradić za koji vrijedi izdvojiti nekoliko sati.


Iako se u povijesti spominje još u ranom srednjovjekovlju, prava povijest ovoga gradića započinje u trinaestom stoljeću kada su izgrađeni dvorac i kula iznad grada u obrambene svrhe i koji su kasnije postali sjedište biskupskog guvernera. Nešto ranije, vjerojatno u dvanaestom stoljeću, tadašnji Car Otto III odobrio je biskupima pravo na ubiranje poreza i naplatu cestarine. Škofja Loka se prvi put spominje kao vlasništvo tržišnih prava 1248. godine i vlasništvo grada 1274. godine. Prepoznatljive gradske zidine opasale su grad tijekom četrnaestog stoljeća i time kao da su najavile burnu povijest ovoga grada kroz narednih nekoliko stoljeća. Najprije je grad spaljen tijekom upada kneza Jana Vitoveca tijekom sukoba Habusrgovaca i celjskih grofova pod čijom se zastavom ovaj knez borio. Nekoliko desetljeća kasnije u grad upadaju Osmanlije (1476. godine) a nekoliko puta je požar poharao grad radi nepažnje građana. Seljačke pobune dogodile su se u Škofji Loki 1488., 1492. i 1515. godine i kao da to ne bi bilo dovoljno, Škofja Loka je uništena potresom na sa epicentrom na području Idrije 1511. godine. Pomislilo bi se kako nakon svih tih turbulencija i strahota u gradu nije ostao ni kamen na kamenu, no grad se svaki puta uzdizao poput feniksa, a današnji izgled grada može se zahvaliti biskupu Phillipu. Krajem osamnaestog stoljeća uklonjene su gradske zidine od kojih su ostaci ostali isključivo uz obalu rijeke Sore, kao i nekadašnja gradska vrata uz koje se nalazi visoki kameni most.

some_alt
tradicionalna kuća i Loški grad

Glavna zanimljivost Škofje Loke je njezin dvorac Loški grad koji se nalazi na uzvisini sa koje se može nadgledati grad i njegovi trgovi, ali i prilazni putevi prema gradu te cijela dolina. Najprije je izgrađen kao sjedište biskupa, da bi tijekom drugog svjetskog rata prvo bio sjedište njemačke vojske a zatim vojni zatvor. Danas ima daleko humaniju namjenu, unutar dvorca se nalazi muzej Loka (ulaznica 5 eura/studenti 3 eura) koji baštini povijesnu i kulturnu baštinu grada te bogatu arheološku, umjetničku i etnografsku zbirku na dva kata dvorca. Sa dvorišta ispred dvorca pruža se prekrasan pogled na grad i dolinu te okolne planine. Također se u dvorištu nalazi tradicionalna seljačka kuća iz šesnaestog stoljeća koja upotpunjuje etnografsku zbirku muzeja.

Pročitajte i druge idealne destinacije za romantičan izlet

some_alt
Loški grad

Stepeništem se sa dvorca može spustiti u samo središte grada, sa visokim, šarenim pročeljima zgrada i kamenitim ulicama. Mestni trg, odnosno glavni gradski trg okružen je kućama burgova iz šesnaestog stoljeća, a danas ga uglavnom prekrivaju terase kafića sa umjetničkim prizivom. Prekrasna stara gradska vijećnica također se nalazi na ovome trgu te svojim gotičkim freskama podsjeća na nekadašnji značaj grada. U središtu trga nalazi se obeliks Marijino znamenje, koji svjedoči srednjovjekovnoj pošasti kuge koja nije zaobišla ni Škofju Loku. Na visokom kamenom stupu nalazi se kip Bogorodice te kipovima sv. Roka i sv. Antuna.

Drugi značajan trg u gradu je Spodnji trg oko kojeg su tijekom srednjeg vijeka živjeli siromašniji građani. Nažalost ovaj dio grada je i danas zapostavljen, te uskom ulicom koja se nadovezuje na trg i danas se provlače automobili te umanjuju doživljaj koji bi ovaj trg mogao nadodati romantičnosti grada. Nekadašnji silos koji se nalazi na ovome trgu preuređen je u galeriju Franceta Miheliča, slovenskog slikara sa početka stoljeća koji je rođen upravo u Škofji Loki.

some_alt
ostaci zidina kao temelji stare gradske jezgre

Grad biskupa naravno nudi i bogatstvo sakralne arhitekture, pri čemu je crkva sv. Jakova najvažnija crkva u gradu. Nastala je u trinaestom stoljeću a svoj današnji izgled uglavnom je zadobila tijekom petnaestog stoljeća kada je izgrađen i prepoznatljiv zvonik koji dominira gradom. Renovacijom crkve u dvadesetom stoljeću rukovodio je poznati slovenski arhitekt Jože Plečnik koji je i zaslužan za krstionicu u crkvi. Unutrašnjost crkve ukrašena je brojnim portretima biskupa, svetaca i radnika koji su sudjelovali na njezinoj izgradnji. Najčešće fotografirana zanimljivost Škofje Loke je svakako kapucinski most koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg ulaza u grad. Ovaj kameni most povezuje staru gradsku jezgru i kapucinski samostan koji se nalazi izvan nekadašnjih gradskih zidina te koji sadrži veoma vrijednu zbirku srednjovjekovnih transkripata. Najbolji pogled na most nalazi se sa obližnjeg pješačkog mosta koji povezuje autobusni kolodvor i stari dio grada, pri čemu se ističe kamena osovina mosta sa šarenim pročeljima zgrada čiji su temelji u nekadašnjim gradskim zidinama.

Tijekom lijepog vremena svakako se isplati izdvojiti nešto više od sat vremena za prošetati šumovitom stazom tri dvorca, koja započinje kraj dvorca i kružno prolazi kraj ostataka nekadašnje utvrde Krancelj te kraj ostataka starog dvorca.


Kako doći

Ukoliko ne putujete svojim vozilom, do Škofje Loke najlakše je stići izravnom željezničkom linijom iz Zagreba do Ljubljane i potom autobusom do Škofje Loke. Autobusi za Škofju Loku polaze sa perona koji se nalaze odmah ispred željezničkog kolodvora u Ljubljani. Putovanje od Ljubljane do Škofje Loke traje 37 minuta, a polasci autobusa su svakih sat vremena. Cijena karte je 3.10 eura. Vozni red potražite na stranicama AP Ljubljana.

Do Škofje Loke može se doći i vlakom sa presjedanjem u Ljubljani, međutim kolodvor se nalazi daleko od starog grada pa je stoga autobus iz Ljubljane bolji izbor.

Kako pronaći povoljnije karte za putovanja vlakom pročitajte u našem vodiču za najjeftinija putovanja vlakom.

Prema tome cijena povratnog putovanja od Zagreba ili Rijeke do Škofje Loke iznosi:
- vlak Zagreb (Rijeka) - Ljubljana 18 eur
- autobus Ljubljana - Škofja Loka 6.20 eur 
UKUPNO: 180 kuna


Kada doći

Škofja Loka izgleda primamljivo tijekom cijele godine, ali najljepše vrijeme za posjetu ovome gradiću je tijekom proljeća i jeseni. Gotovo da nema zgrade u staroj gradskoj jezgri koju tijekom proljeća ne krase prekrasne lonačnice i drugo cvijeće na svakom prozoru i balkonu, a zelenilo šumovitih planinskih vrhova u pozadini daju dodatnu ljepotu gradu. Tijekom jeseni, kada se šume u pozadini zlate u nijansama toplih jesenjih boja Škofja Loka izgleda kao gradić iz bajke.

Gdje jesti

Stari grad je danas primarno turistička meka te unatoč tome što je broj gostiju u ovome gradiću daleko ispod broja gostiju u Ljubljane ili Bleda, i dalje su redovito stolovi kafića redovito puni tijekom ljepog vremena. Ukoliko tražite povoljan i kvalitetan restoran sa domaćom slovenskom kuhinjom, odličan izbor je Gostila Kašča koja se nalazi u pored galerije Franceta Miheliča te nudi kvalitetna domaća jela slovenske kontinentalne kuhinje. Ukoliko vam je prioritet budžet, desetak minuta hoda od autobusnog kolodvora nalazi se veoma dobar i povoljan fast-food Das ist Valter koji redovito posjećuju mladi iz Škofje Loke u svako doba dana i noći.

Smještaj


Unatoč tome što većina posjetitelja dolazi u Škofju Loku na samo jedan dan, grad nudi i dobre smještajne kapacitete gdje se može naći ponešto za svakoga.

Odličan izbor je Pension Blegoš koji nudi veoma dobru ponudu za samo 150 kuna po osobi. U okviru ovog objekta s pogledom na planinu na raspolaganju su dječje igralište, bar, besplatni WiFi i besplatno privatno parkiralište. Sve sobe sadrže TV sa satelitskim programima. Također obuhvaćaju vlastitu kupaonicu s tušem. U sklopu objekta dostupan je pult za organizaciju izleta.


Potražite u našoj tražilici najpovoljniji smještaj te svu ponudu smještaja u Portu.

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2018-03-03Aktualno:

Riga iz Zagreba za 23 eura povratno

Rim iz Zagreba za 20 eura povratno

Tajland iz Milana za 329 eura povratno

Oslo iz Zagreba za 10 eura povratno

Meksiko iz Budimpešte za 399 eura povratnoPovezano:

Povoljnije do Ljubljane i Munchena sa Flixbusom

Nova autobusna linija Rijeka - Ljubljana

Jeftinije na skijaške skokove u Planicu

Bohinjsko jezero

Bled

Lendava

Vukovar

Gacka

Krapanj

putopisni film: Mjesec dana Irana

VrbnikPogledajte još:

Najbolji advent u Hrvatskoj


Bohinjsko jezero


Vukovar


Mala Fatra


Bled